Сенсорне сприйняття морозива (на матеріалі англійської мови)

  • Алла Бєлова кафедра англійської філології та міжкультурної комунікації Київського національного університету імені Тараса Шевченка https://orcid.org/0000-0002-3014-326X
Ключові слова: морозиво, мультимодальність, сенсорна лінгвістика, сенсорна модальність, синестезія, смаковий, тактильний

Анотація

Ольфакторна, смакова, тактильна модальності останнім часом перетворилися на перспективний об’єкт мультидисци­плінарних досліджень. Вивчення цих сенсорних модальностей сприятиме виявленню мовних універсалій і лакун, аналізу синестезії в мовах світу та комунікації, створенню сенсорних глосаріїв. Способи вираження смакової модальності суттєво відрізнюється у мовах світу залежно від наявних продуктів, особливостей походження інгредієнтів, дієти, культури спо­живання іжі. Сенсорне сприйняття морозива, найпопулярнішого у світі десерту, є цікавим об’єктом для компаративних, типологічних, когнітивних досліджень у лінгвістиці, для аналізу комбінаторності та частотності сенсорних лексем, мульти­сенсорності, з одного боку, ієрархії сенсорних почуттів, ступеню інтенсивності, градуальності сенсорних прикметників, з ін­шого боку. Цеможе сприяти виявленню більш ефективних підходів у рекламі морозива на підставі досвіду його сенсорного сприйняття та очікуваннь у різних лінгвокультурах. Порівняння сенсорних лексем з позитивним та негативним оцінним значенням дозволяє дослідити розбіжності у характеристиках морозива, які підкреслюють у рекламі виробники та оціню­ють споживачі. Два параметри морозива — смак і текстура — виявляються найважливішими, оскільки є пріоритетними у рекламі, оглядах, коментарях. Візуальне сприйняття морозива поступається іншим модальностям. Звукові ефекти ви­являються важливими для морозива у вафельному конусі. Ольфакторні характеристики виявляються неважливими. Для вивчення сенсорних модальностей у сприйнятті морозива використовувались рекаламні тексти, статті, матеріали сайтів виробників, коментарі споживачів. Сприйняття морозива є складним процесом, що відрізняється мультисенсорностю. “Смакові” лексеми з позитивним оцінним значенням — scrumptious, indulgent, luscious, sweet, sugary, cloying є найбільш ча­стотними. Аудио модальність виражається переважно за допомогою прикметників crunchy, cracking, rarely crispy, тактильна модальність — creamy, smooth, icy, glacial, watery, gritty, gummy, foamy, airy. Новими інтенсифікаторами опису смакових почуттів стали deliciously, velvety.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

Алла Бєлова, кафедра англійської філології та міжкультурної комунікації Київського національного університету імені Тараса Шевченка

доктор філологічних наук, професор

Посилання

25 Popular and Delicious Ice Cream Flavors. (2023). Retrieved from: https://www.willflyforfood.net/ice-cream-flavors/

A Brief History of Ice Cream. Retrieved from: https://dodocookiedough.com/history-of-ice-cream/

Arbuckle, W. S. (1986). Ice Cream. New York: Springer. Retrieved from: https://link.springer.com/book/10.1007/978-1-4615-7222-0

Bagli, M. (2021). Tastes We Live By: The Linguistic Conceptualisation of Taste in English. Retrieved from: https://books.google.com.ua/books?id=2LFIEAAAQBAJ&pg=PT28&lpg=PT28&dq=gustatory+in+linguistics+birmingham+university&source=bl&ots=tvrxOHYhZN&sig=ACfU3U0XKTRm186c4iMWt2zRd1Lhb8LEog&hl=ru&sa=X&ved=2ahUKEwjdnaXr5-n3AhVw-yoKHeNFC7MQ6AF6BAg0EAM#v=onepage&q=gustatory%20in%20linguistics%20birmingham%20university&f=false

Brillat-Savarin, J. A. (2019). The Physiology of Taste: or Meditations on Transcendental Gastronomy. New York: Dover Publications, Inc.

Clarke, C. (2004). The Science of Ice Cream. London: The Royal Society of Chemistry.

Colizoli, O., Murre, J. M. J., & Rouw, R. (2013). A taste for words and sounds: a case of lexical-gustatory and sound-gustatory synesthesia. Retrieved from: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2013.00775/full

Crowhurst, B. (2000). A History of the British Ice Cream Industry. London: Food Trade Press Ltd.

Douglas, G. H., & Hartel, R., W. (2013). Ice Cream. New York: Springer.

Freedman, P. (2019). Food The History of Taste. London: THAMES HUDSON.

Ice Cream Advertising on Social Media: What You Need To Know. Retrieved from: https://info.brandbastion.com/ice-

cream-analysis-2018

Ice cream | Definition, History, & Production. (2023). Retrieved from: https://www.britannica.com/topic/ice-cream

Ice Cream Market Size, Share & Trends Analysis Report By Product (Bars & Pops, Cups & Tub), By Type (Dairy & Water-based, Vegan), By Flavor (Chocolate, Vanilla, Fruit), By Region, And Segment Forecasts, 2022 – 2030 Retrieved from: https://www. grandviewresearch.com/industry-analysis/ice-cream-market

Ice-cream, the first dessert in human history. Retrieved from: https://true-italian.com/2021/05/10/ice-cream-the-first-dessert-in-human-history/

Kaldunski, S. (2023). The Ice Creamery Cookbook. Modern Frozen Treats & Sweet Embellishments. New Yourk: Simon & Schuster.

Levinson, S. C., & Majid, A. (2014). Differential ineffability and the senses. Mind & Language, 29, 407–427.

Louwerse, M. & Connellb, L. (2011). A Taste of Words: Linguistic Context and Perceptual Simulation Predict the Modality of Words. Cognitive Science, 35, 381–398. Retrieved from: https://www.lancaster.ac.uk/staff/connelll/papers/Louwerse-Connell- 2011-CogSci.pdf

Magee, H. (2009). Talking About Taste: How the Description of Food Means and Does Retrieved from: https://www.swarth-more.edu/sites/default/.Files/assets/documents/linguistics/2009_Magee.pdf

Narisano, L. (2020). Sensory Linguistics: expression and conceptualisation of experience through the verbs of taste and smell. Retrieved from: https://unire.unige.it/bitstream/handle/123456789/3438/tesi15324339.pdf?sequence=1

Wyatt, J., Zakkou, J., & Zeman, D. (Eds.). (2022). Perspectives on Taste Aesthetics, Language, Metaphysics, and Experimental Philosophy. London: Routledge.

Phillips, K. (2022). The Rolled Ice Cream Handbook: Secrets to having a successful Rolled Ice Cream business. Paperback – Large Print. Independently published.

Proudfoot, B. W. (2017). The Development of Taste, and Other Studies in Aesthetics. London: Andesite Press.

Ray, V. (2019). The Ultimate Ice Cream Recipes for Everyone: Simple and Easy Preparation for Pure Pleasure Tapa blanda.

Stago, M. (1997). Ice Cream and Frozen Deserts: A Commercial Guide to Production and Marketing. 1st Edition. New Jersey: Wiley.

Stuckey, B. (2013). Taste: Surprising Stories and Science about Why Food Tastes Good. New York: Atria.

Winter, B. (2016). ‘Taste and smell words form an affectively loaded part of the English lexicon’, Language, Cognition and Neuroscience,31, 975). Retrieved from:http://pureoai.bham.ac.uk/ws/portalfiles/portal/32236480/bwinter_taste_smell_complete_copy.pdf

Vercelloni, L. (2016). The Invention of TasteA Cultural Account of Desire, Delight and Disgust in Fashion, Food and Art. London: Routledge.

Weiss, L. (2011). Cream: A Global History. London: Reaktion Books.

Winter, B. (2019). Sensory Linguisrics. (p. 289). Amsterdam: John Benjamins Publishing Company.

Winter, B., Perlman, M., & Majid, A. (2018). Vision dominates in perceptual language: English sensory vocabulary is optimized for usage: Cognition, 179, 213-220.

Winter, B. & Strik L. F. (2018). ‘Sensory language across lexical categories’, Lingua, 204, 45-61. Retrieved from: https://doi.org/10.1016/j.lingua.2017.11.002

Wren, W. Porsche Launches Custom Colored ...Ice Cream? (2022). Retrieved from:https://www.autoweek.com/news/industry-news/a40614190/porsche-national-ice-cream-day/

ILLUSTRATIVE MATERIAL

Behind the brand: Walls’ ice cream serving happiness for 100 years (2022). Retrieved from:https://www.unilever.com/news/news-search/2022/behind-the-brand-walls-ice-cream-serving-happiness-for-100-years/

BLOGS like romanic couple kissing while holding ice cream. Retrieved from:https://ru.123rf.com/photo_22650825_romantic-couple-kissing-while-holding-ice-cream.html

Customer reviews: 365 by Whole Foods Market, Ice Cream Vanilla ... Retrieved from:https://www.amazon.com/365-Everyday-Value-Cream-Vanilla/product-reviews/B07FW2P8DG

Downes, Jemma. (2023). Best ice cream 2023: Indulge in your favourite frozen treat all year round. Retrieved from:https://www.expertreviews.co.uk/food-drink/1416854/best-ice-cream

Five Best Ice Creams. Retrieved from:https://www.mouthshut.com/product-reviews/Five-Best-Ice-Creams-reviews-925048840

Goldfarb, A. (2019). I Tried 17 Talenti Gelato Flavors and Ranked Them. Retrieved from:https://www.thekitchn.com/i-tried-17-talenti-gelato-flavors-and-ranked-them-240561

Harvey, S. (2022). Unilever coy on US ice-cream brand sale talk. Retrieved from:https://www.just-food.com/news/unilever-coy-on-us-ice-cream-brand-sale-talk/

Heil, E. (2023). What’s the best vanilla ice cream? We tried 13 popular brands. Retrieved from:https://www.washington-post.com/food/2023/06/28/best-vanilla-ice-cream-brands/

Gonzales, N. (2023). Meadowlark Dairy named a top-10 ice cream shop in U.S. for 2023. Retrieved from:https://www.pleasantonweekly.com/news/2023/07/20/meadowlark-dairy-named-a-top-10-ice-cream-shop-in-us-for-2023

Ice Cream Advertising on Social Media: What You Need To Know. Retrieved from: https://info.brandbastion.com/ice-cream-analysis-2018

Ice Cream Market Size, Share & Trends Analysis Report By Product. Retrieved from:https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/ice-cream-market

Inspire Brands Debuts Nine Exclusive Food and Beverage Collabs to Honor Nine Variety Power of Comedy Award Winners at SXSW. (2023). Retrieved from:https://www.prnewswire.com/news-releases/inspire-brands-debuts-nine-exclusive-food-and-beverage-collabs-to-honor-nine-variety-power-of-comedy-award-winners-at-sxsw-301765717.html

Lyubomirova, T. (2023) . New product releases: from guilt-free ice cream to cheddar. Retrieved from:https://www.dairyreporter.com/Article/2023/02/20/NPD-Ben-Jerry-s-latest-flavors-Danone-s-new-creamers-and-more

Mushrooom ice cream. (2022). Retrieved from: https://theallnaturalvegan.com/mushroom-ice-cream/

Miniso Romantic Ice Cream Flower powder Brush. Retrieved from: https://umico.az/ru/product/182331-kist-dlya-pudry-miniso-romantic-ice-cream-powder-brush-purple-t

Pobie-Guide, B. (2020). Top 20 Australian Ice Creams of All Time Ranked. Retrieved from: https://manofmany.com/lifestyle/food/best-australian-ice-creams-of-all-time

Porsche celebrates National Ice Cream Day with limited edition ice cream pops inspired by customer based colors. (2022). Retrieved from: https://newsroom.porsche.com/en_US/2022/company/porsche-pretty-cool-ice-cream-29057.html

Romantic Ice Cream. Retrieved from: https://www.youtube.com/watch?v=PCyrA8cXTjc

Ice Cream Candles Romantic Candles - I LOVE YOU MORE THAN ICE CREAM. Retrieved from:https://www.shopryanport-er.com/products/ice-cream-candle

Romantic dates with ice cream. Retrieved from:

https://www.stocksy.com/1484489/romantic-date-with-ice-cream

https://www.unilever.com/brands/ice-cream/walls/

https://www.unilever.com/search/?q=ice+cream

https://www.icecream.com/us/en/brands/edys

https://www.icecream.com/us/en/brands/haagen-dazs

https://www.danone.com/stories/articles-list/two-good-to-be-true.html

https://www.wallsicecream.com/uk/home.html?fbclid=IwAR1-3c-GK_5a8p28gbsHjsGIcenNerJge0OywmAZX035loiVXcWEHjRWSm8

https://www.bluebunny.com/products/new

https://twitter.com/walls

https://www.facebook.com/Walls

https://www.wallsicecream.com/uk/home.html?fbclid=IwAR1-3c-GK_5a8p28gbsHjsGIcenNerJge0OywmAZX035loiVXcWEHjRWSm8

https://www.icecream.com/us/en/brands/edys

https://theallnaturalvegan.com/mushroom-ice-cream/

https://www.amazon.com/Ice-Cream-Delicious-Creams-Occasions/product-reviews/1561484768?reviewerType=all_reviews

https://www.amazon.com/Amazon-Brand-Happy-Vanilla-Frozen/product-reviews/B07WC9MTMN

https://www.amazon.com/Magnum-Cream-Milk-Chocolate-Vanilla/product-reviews/B078HM4VX2

https://www.amazon.com/365-Everyday-Value-Cream-Vanilla/product-reviews/B07FW2P8DG

Опубліковано
2024-06-30
Як цитувати
Бєлова, А. (2024). Сенсорне сприйняття морозива (на матеріалі англійської мови). Вісник ХНУ імені В. Н. Каразіна. Серія: Іноземна філологія. Методика викладання іноземних мов, (99), 7-15. https://doi.org/10.26565/2786-5312-2024-99-01