Семінар з підвищення кваліфікації викладачів англійської мови: міжнародний досвід та українські перспективи

  • Inna Rebrii Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба
Ключові слова: англійська мова для спеціальних потреб, викладач, говоріння, Мапа планування діяльності, мікронавчання, мовна вправність, рівень, семінар

Анотація

Статтю присвячено питанню проведення міжнародних семінарів для викладачів англійської мови для спеціальних цілей та поширення їх досвіду серед українських фахівців. За зразок взято Семінар із підвищення кваліфікації викладачів англійської мови, що організується і проводиться Європейським партнерським центром із мовної підготовки під егідою НАТО у Німеччині з 2015 року. Семінар пропонує знайомство з сучасними методами мовної підготовки та проведення практичних занять для військових потреб з особливим акцентом на мовленні та письмі. Згідно з моєю гіпотезою, знання, отримані на будь-якому спеціалізованому семінарі, можна з успіхом екстраполювати на будь-яку іншу ділянку з навчання англійської мови для спеціальних потреб. У статті розглянуто низку релевантних питань, таких як вимоги STANAG до освітніх рівнів; мовна вправність та навички; викладацькі настанови та моніторинг роботи в аудиторії. Було описано «Мапу планування діяльності» як методичний інструмент для успішної підготовки заняття, зосередженого на мовленні. Мапа планування діяльності забезпечує викладача набором контрольних моментів, на які варто звернути увагу у процесі розробки заняття. Концепцію мікронавчання було представлено у статті як особливу техніку з підвищення кваліфікації, що передбачає перегляд записаного на плівку заняття з метою отримання конструктивної думки методистів та кураторів семінару стосовно шляхів удосконалення своєї професійної майстерності.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Microteaching [Electronic resource]. – Access : https://en.wikipedia.org/wiki/Microteaching.

Parrott M. Tasks for language teachers: a resource book for training and development / M. Parrott. – Cambridge England New York : Cambridge University Press, 1993. – 325 p.

Scrivener J. Learning teaching: the essential guide to English language teaching / J. Scrivener. – Oxford : Macmillan Education, 2011. – 416 p.

STANAG 6001 (Edition 4) Language Proficiency Levels [Electronic resource]. – Access : http://mod.gov.rs/stanag/srpski_stanag_6001/STANAG%206001%20Edt.%204% 20LANGUAGEPROFICIENCY%20LEVELS.pdf.

Thaine C. Teacher training essentials: workshops for professional development / C. Thaine. –Cambridge : Cambridge University Press, 2010. – 127 p.

Ur P.A course in English language teaching / P. Ur.– Cambridge New York : Cambridge University Press, 2012. – 336 p.

Опубліковано
2018-03-12
Як цитувати
Rebrii, I. (2018). Семінар з підвищення кваліфікації викладачів англійської мови: міжнародний досвід та українські перспективи. Вісник ХНУ імені В. Н. Каразіна. Серія: Іноземна філологія. Методика викладання іноземних мов, (86), 182-188. https://doi.org/10.26565/2227-8877-2017-86-24