Лінгводидактичний потенціал кулінарного рецепта в навчанні української мови як іноземної

  • І. Прожогіна Київський національний університет імені Тараса Шевченка http://orcid.org/0000-0002-3072-7804
Ключові слова: комунікативна компетентність, кулінарний рецепт, лінгводидактика, лінгвокраїнознавча компетентність, українська мова як іноземна

Анотація

Актуальним завданням методики викладання української мови іноземцям залишається виокремлення релевантних для використання у навчальному процесі мовних одиниць та мовленнєвих жанрів або типів текстів, з їхнім подальшим опрацюванням як навчального матеріалу, для розвитку комунікативної і лінгвокраїнознавчої компетентностей мовців. Оскільки в сучасному світі гастрономічна культура є важливим складником культурного простору, кулінарний рецепт може слугувати змістовним джерелом відомостей про національні культурні традиції, а також матеріалом для розвитку комунікативних умінь і навичок міжкультурної комунікації.

У статті зʼясовується зміст поняття «кулінарний рецепт», а також специфіка кулінарного рецепта як особливого типу тексту з погляду можливостей його використання у навчанні української мови іноземців.

Доводиться, що лінгводидактичний потенціал кулінарного рецепта ґрунтується на таких характеристиках цього типу тексту: невеликий обсяг; наявність або можливість залучення візуальних засобів передачі інформації; типова повторювана структура тексту; оптимальне з погляду частотності вживання та стилістичної нейтральності лексичне наповнення, насиченість фоновою та безеквівалентною лексикою (в рецептах традиційних народних страв), запозиченнями та інтернаціоналізмами, гіперонімами й гіпонімами, словами-компонентами лексико-семантичних груп назв продуктів харчування, назв посуду та іншого кухонного начиння, густативних та віддієслівних кулінарних прикметників, власне кулінарних дієслів та дієслів обробки продуктів тощо; наявність типових структурних моделей словосполучень і речень та ін. Звертається особлива увага на доречність та ефективність вивчення назв страв і опрацювання продуктивних граматичних моделей (зокрема, словосполучень), що вживаються у кулінарних рецептах. Підкреслюється необхідність уникати категоричної наказовості в мовному матеріалі, а для цього пропонується опрацьовувати кулінарні приписи насамперед з дієсловами дійсного способу у формі 1-ї особи множини.

Автор пропонує використовувати кулінарні рецепти на заняттях з української мови як іноземної передусім зі студентами рівнів володіння мовою, наближених до А2–В1.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Burnos, Ye. (2021). Traditional national food in ethnographic and linguistic studies. Humanities Science Current Issues: Interuniversity collection of Drohobych Ivan Franko State Pedagogical University Young Scientists Research Papers, 38 (1), pp. 110–115. DOI: https://doi.org/10.24919/2308-4863/38-1-16 [in Ukrainian].

Dolgusheva, O.V. (2019). Didactic potential of English-language culinary recipes. III International Scientific and Practical Internet Conference “Foreign Language in Professional Training of Specialists: Issues and Strategies. Volodymyr Vinnychenko Central Ukrainian State Pedagogical University. Available at: https://bit.ly/3EtFXnd [Accessed: 07 Aug. 2023] [in Ukrainian].

Dolgusheva, O.V., Kochubej, V.Yu. (2023). Culinary recipe as a means of fostering English linguistic and speech competences. Transcarpathian Philological Studies, 27 (2), pp. 56–63. DOI: https://doi.org/10.32782/tps2663-4880/2022.27.2.11 [in Ukrainian].

Dolgusheva, O. (2019). Modification of the “cooking recipe” genre in the novel “Tuscany for Beginners” by I. Edwards-Jones. Scientific papers [of Volodymyr Vinnichenko Central Ukrainian State Pedagogical University], 175, pp. 447–457 [in Ukrainian].

Ivchenko, Zoryana. (2021). Letʼs cook the Ukrainian way. Lviv: Urbino [in Ukrainian].

Yurchuk, O.O., Grymasevich, G.I., Chaplinska, O.V. (Eds.). (2020). Yizha v kulturnomu prostori [Food in the cultural space]. Zhytomyr: Ivan Franko State University Publishing Center [in Ukrainian]

Klopotenko, Yevhen (2019). Zvablennya yizheyu [Seduction by food]. Kyiv: Knygolav [in Ukrainian].

Kovalchuk, O.S. (2016). Linguistic features of food technology discourse. Bulletin of the Chernihiv National Pedagogical University. Series “Pedagogical Sciences”, 141, pp. 83–89 [in Ukrainian].

Kochan, I., Lytvynovych, R. (2023). The dynamics of the names of kitchen utensils and tableware in the Ukrainian language. Theory and Practice of Teaching Ukrainian as a Foreign Language, 17, pp. 160–168. DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ufl.2023.17.3924 [in Ukrainian].

Mamych, M. (2016). Speech genre “culinary recipe” in the content of Ukrainian womenʼs magazine. Rossica Olomucensia. Journal for Russian & Slavic Philology, 55 (1), pp. 57–68 [in Ukrainian].

Nabrusko, I. (2016). The imperative nature of gastronomic practices within social space of a modern person. Bulletin of Taras Shevchenko National University of Kyiv. Sociology, 1 (7), pp. 10–14 [in Ukrainian].

Neilenko, S., Rusavska, V. (2020). Kulinarna etnologiya [Culinary Ethnology]. Kyiv: Lira-K [in Ukrainian].

Ostroushko, O. (2020). Key aspects of semantics of quantity in texts of modern culinary recipes. Philological Studies: The Scientific Publication of Kryvyi Rih State Pedagogical University, 21, pp. 197–206. DOI: https://doi.org/10.31812/filstd.v21i.4764 [in Ukrainian].

Ostroushko, O. (2019). Temporal semantics of the past in modern culinary discourse. Philological Studies: The Scientific Publication of Kryvyi Rih State Pedagogical University, 20, pp. 73–86. DOI: https://doi.org/10.31812/filstd.v20i0.3693 [in Ukrainian].

Polovynchak, Y. (2016). Culinary and gastronomic discourse of social media in the formation of national identity. Science and Education a New Dimension. Humanities and Social Sciences, IV (13), Issue: 82, pp. 62–65 [in Ukrainian].

Prozhohina, I. (2022). The linguistic and didactic potential of the ethnocultural concept of VYSHYVANKA in teaching Ukrainian as a foreign language. Teaching Languages at Higher Educational Establishments at the Present Stage. Intersubject Relations, 41, pp. 26–45. DOI: https://doi.org/10.26565/2073-4379-2022-41-02 [in Ukrainian].

Dictionary of the Ukrainian language: in 20 volumes. (2010 –). NAS of Ukraine, Ukr. language-information stock. Kyiv: Naukova dumka. Available at: https://slovnyk.me/dict/newsum [Accessed: 23 Aug. 2023] [in Ukrainian].

Khodzytska, I. Yu. et al. (2019). Technologies (standard level). Kharkiv [in Ukrainian].

Ulitina, O. (2020). Culinary products as untypical copyright objects. Theory and Practice of Intellectual Property, 4, pp. 17–23. DOI: https://doi.org/10.33731/42020.216938 [in Ukrainian].

Umrykhina, L.V. (2019). The Realization of the Imperative Modality in the Infinitive Structures. Lіngvіstichnі doslіdzhennja. H.S. Skovoroda Kharkiv National Pedagogical University, 51, pp. 59–70. DOI: https://doi.org/10.34142/23127546.2019.51.07 [in Ukrainian].

Filonenko, S.O. (2014). Literatura plyus kulinariya: formuvannya novogo zhanru masovogo pysmenstva [Literature plus cooking: formation of a new genre of mass literature]. Scientific papers of Berdyansk State Pedagogical University Series: Philological sciences, 1, pp. 141–151 [in Ukrainian].

Gerhardt, Cornelia, Frobenius, Maximiliane and Ley, Susanne. (2013). Culinary Linguistics. The chefʼs special. Amsterdam/Philadelphia: John Benjamins Publishing Company [in English].

Oxford Advanced Learnerʼs Dictionary. Available at: https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/borscht?q=borsch [Accessed: 08 Aug. 2023].

Опубліковано
2023-12-24
Як цитувати
Прожогіна, І. (2023). Лінгводидактичний потенціал кулінарного рецепта в навчанні української мови як іноземної. Викладання мов у вищих навчальних закладах освіти на сучасному етапі. Міжпредметні зв’язки, (43), 86-101. https://doi.org/10.26565/2073-4379-2023-43-06