Оцінка стратегії розвитку готельно-ресторанної індустрії України

  • Ніколайчук Ольга Анатоліївна Донецький національний університет економіки та торгівлі імені Михайла Туган-Барановського https://orcid.org/0000-0002-7197-4713
Ключові слова: стратегія розвитку, готельно-ресторанна індустрія, таксономічний аналіз, управлінські рішення, повоєнне відновлення

Анотація

У сучасних умовах розвиток вітчизняної готельно-ресторанної індустрії супроводжується  значними проблемами, які спричинені пандемією COVID-19 та повномасштабною війною з російською федерацією, що обумовлює необхідність пошуку перспективних напрямів розвитку та розробку планів її відновлення у післявоєнний період. Предметом дослідження в статті  є стратегія розвитку готельно-ресторанної індустрії України.  Метою статті є оцінка стратегії розвитку готельно-ресторанної індустрії України й обґрунтування на цій основі заходів щодо імплементації стратегії розвитку галузі в умовах повоєнного відновлення. Методи дослідження: діалектичний метод, загальнонаукові методи: аналіз, синтез, таксономічний аналіз, систематизація, узагальнення, (для проведення аналізу об’єкту дослідження), абстрактно-логічний метод (для формулювання висновків), графічні й табличні методи (для візуалізації результатів дослідження). Отримано такі результати: Запропоновано модель таксономічного аналізу стратегії розвитку готельно-ресторанної індустрії. Визначено таксономічні коефіцієнти стратегії розвитку готельно-ресторанної індустрії України. Зафіксовано циклічність у  розвитку готельно-ресторанної індустрії України. Особливо негативні зміни у галузі зафіксовані у 2022 р. внаслідок повномасштабної війни, що можна ідентифікувати як кризовий стан розвитку галузі. Висновки: проведене дослідження дозволило запропонувати стратегічні напрями розвитку готельно-ресторанної індустрії України у повоєнний період. Вищезазначені заходи дозволять реалізувати  потрібні стратегічні зміни готельно-ресторанної індустрії, сприятимуть відбудові національної економіки та генерування додаткових фінансових потоків, що дозволить посилити вплив проєктів відновлення галузі на соціально-економічний розвиток держави.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-12-31
Цитовано
Як цитувати
Ніколайчук Ольга Анатоліївна. (2023). Оцінка стратегії розвитку готельно-ресторанної індустрії України . Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм, (18), 74-83. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2023-18-08