Еvaluation of the development strategy of the hotel and restaurant industry of Ukraine
Abstract
In modern conditions, the development of the domestic hotel and restaurant industry is accompanied by significant problems caused by the COVID-19 pandemic and the full-scale war with the Russian Federation, which necessitates the search for promising directions of development and the development of plans for its recovery in the post-war period. The subject of research in the article is the development strategy of the hotel and restaurant industry of Ukraine. The purpose of the article is assessment of the strategy for the development of the hotel and restaurant industry of Ukraine and its infrastructure on this basis of the approach to the implementation of the strategy for the development of galusia in the minds of military renewal. Research methods: dialectical method, fundamental scientific methods: analysis, synthesis, taxonomic analysis, systematization, formalization (for analysis of the research object), abstract-logical method (for formulating concepts), graphical and tabular methods (for analysis of the results of the investigation). The following results were obtained: A model of taxonomic analysis of the development strategy of the hotel and restaurant industry is proposed. The taxonomic coefficients of the development strategy of the hotel and restaurant industry of Ukraine have been determined. Cyclicality in the development of the hotel and restaurant industry of Ukraine has been recorded. Especially negative changes in the industry were recorded in 2022 as a result of a full-scale. Conclusions: the conducted research made it possible to propose strategic directions for the development of the hotel and restaurant industry of Ukraine in the post-war period. The above-mentioned measures will make it possible to implement the necessary strategic changes in the hotel and restaurant industry, will contribute to the reconstruction of the national economy and the generation of additional financial flows, which will make it possible to strengthen the impact of industry restoration projects on the socio-economic development of the state.
Downloads
References
/References
Olsen M.D., Roper A. Research in strategic management in the hospitality industry. International Journal of Hospitality Management, academia.edu. 1998.
Schmelzer C. A case study investigation of strategy implementation in three multi-unit restaurant firms. Doctoral dissertation, VA Polytechnic Institute and State University, Blacksburg, VA. 1992.
Hwang L.J., Lockwood A. Understanding the challenges of implementing best practices in hospitality and tourism SMEs. Benchmarking. 2006. Vol. 13 №. 3, Р. 337-354.
Gursoy D., Swanger N. Performance-enhancing internal strategic factors and competencies: impacts on financial success. International Journal of Hospitality Management. 2007. Vol. 26 № 1, Р. 213-227.
Завідна Л. Д. Готельний бізнес: стратегії розвитку: монографія. Київ: Київ. нац. торг.-екон. ун-т. 2017. 600 с.
Декалюк О. В. Методичні підходи до стратегічного управління готельно-ресторанним бізнесом. Вісник Хмельницького національного університету. 2017. № 2, Том 2, С. 261-264. URL: http://elar.khnu.km.ua/jspui/bitstream/123456789/5553/1/27.pdf
Милько І.П. Концептуальні засади розробки стратегії розвитку готельно-ресторанного комплексу України. Економічний форум. 2019, № 1(4). С. 90-97. https://doi.org/10.36910/6765-2308-8559-2019-4-14
Yakushev O., Kozlovska S, Sushko N., Podolian Y., Tykhonova I. Improvement of strategic management of the development of hotel and restaurant business enterprises. Економiка i органiзацiя управлiння. 2022. № 2 (46). С. 228-239. https://doi.org/10.31558/2307-2318.2022.2.22
Білоус С., Безручко Л., Лемега Н. Стратегічні напрями відновлення сфери послуг України у поствоєнний період. Економіка та суспільство. 2022. №46. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-46-3
Nikolaichuk O., Pryimak N., Nykyforov R., Romanykha O. Taxonomic analysis of strategic decisions for the development of the hotel and restaurant industry; Ivanova, N., Kozhukhova, T. (Eds.) Econometric modeling of managerial decisions at the macro and micro levels. Kharkiv: РС ТЕСHNOLOGY СЕNTЕR. 2021. 200 р. doi: https://doi.org/10.15587/978-617-7319-37-4.ch7 . (Scopus).
Cайт Державної служби статистики України. URL: https://ukrstat.gov.ua (дата звернення: 11.06.2021)
Бородіна О.А., Ляшенко В.І. Повоєнне відновлення економіки: світовий досвід та спроба його адаптації для України. Вісник економічної науки України. 2022. №1 (42). С. 121- 134. https://doi.org/10.37405/1729-7206.2022.1(42).121-134.
Романова А. А. Управління розвитком туристичної сфери в умовах збройних конфліктів. Modern Economics. 2018. № 9. С. 93-104. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/modecon_2018_9_14.
Кушнірук В.С., Денищенко Л.В. Готельно-ресторанна індустрія: сучасний стан та перспективи розвитку. Modern Economics. 2023. № 38. С. 58‒62.
Алєксєєва Я.В. Міжнародний досвід відбудови туристичного сектору після збройних конфліктів: можливості для України. Туризм в Україні: виклики та відновлення [Електронний ресурс]: Зб. матеріалів Міжнародного туристичного форуму, Київський національний економічний університеті імені Вадима Гетьмана, м. Київ, 21–22 березня 2023 року. К. : КНЕУ, 2023. С 257-259.
Моца, А., Шевчук, С., & Середа, Н. Перспективи післявоєнного відновлення сфери туризму в Україні. Економіка та суспільство. 2022. №41. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-31
Носирєв О. Повоєнне відновлення індустрії туризму та гостинності: стратегія та пріоритети. Міжнародний історичний досвід повоєнної реконструкції економіки: уроки для України : матеріали міжнар. наук.-практ. конф., 27 квітня 2023 р. / оргком.: В. Небрат ; Держ. установа "Ін-т економіки та прогнозування НАН України" [та ін.]. Київ, 2023. С. 94. URI: https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/65269.
Банєва І.О., Величко О.В. Перспективи післявоєнного відновлення готельно-ресторанної галузі в Україні. Інфраструктура ринку. 2022. №67. URL: http://www.market-infr.od.ua/journals/2022/67_2022/10.pdf
Проект Плану відновлення України. Матеріали робочої групи «Відновлення та розбудова інфраструктури». URL: https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/ recoveryrada/ua/restoration-and-development-of-infrastructure.pdf
Olsen, M.D., Roper, A. (1998). Research in strategic management in the hospitality industry. International Journal of Hospitality Management, academia.edu
Schmelzer, C. (1992). A case study investigation of strategy implementation in three multi-unit restaurant firms. Doctoral dissertation, VA Polytechnic Institute and State University, Blacksburg, VA.
Hwang, L.J., Lockwood, A. (2006). Understanding the challenges of implementing best practices in hospitality and tourism SMEs. Benchmarking, Vol. 13 (3), 337-354.
Gursoy, D., Swanger, N. (2007). Performance-enhancing internal strategic factors and competencies: impacts on financial success. International Journal of Hospitality Management, Vol. 26 (1), 213-227.
Zavidna L. D. (2017). Hotelnyi biznes: stratehii rozvytku [Hotel business: development strategies]: monograph. Kiev: Kiev National Trade and Economics University.
Dekalyuk O.V. (2017). Metodychni pidkhody do stratehichnoho upravlinnia hotelno-restorannym biznesom [Methodical approach to strategic management of hotel and restaurant business]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu [Bulletin of Khmelnytsky National University], 2 Available at: http://elar.khnu.km.ua/jspui/bitstream/123456789/5553/1/27.pdf (Accessed 11 December 2023).
Milko I.P. (2019). Kontseptualni zasady rozrobky stratehii rozvytku hotelno-restorannoho kompleksu Ukrainy [Conceptual bedding of the restaurant strategy for the development of the hotel and restaurant complex of Ukraine]. Ekonomichnyi forum [Economic Forum], 1 (4), 90-97. Available at: https://doi.org/10.36910/6765-2308-8559-2019-4-14 (Accessed 11 December 2023).
Yakushev, O., Kozlovska, S, Sushko, N., Podolian, Y., & Tykhonova, I. (2022). Improvement of strategic management of the development of hotel and restaurant business enterprises. Ekonomika i orhanizatsiia upravlinnia [Economics and management organization]. 2 (46), 228-239. https://doi.org/10.31558/2307-2318.2022.2.22 (Accessed 11 December 2023).
Bilous, S., Bezruchko, L., & Lemeha, N. Stratehichni napriamy vidnovlennia sfery posluh Ukrainy u postvoiennyi period [Strategic directions of recovery of the service sector of Ukraine in the post-war period.]Ekonomika ta suspilstvo [Economy and society]. 2022. No 46. Available at: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-46-3 (Accessed 11 December 2023).
Nikolaichuk, O., Pryimak, N., Nykyforov, R., & Romanykha, O. (2021). Taxonomic analysis of strategic decisions for the development of the hotel and restaurant industry; Ivanova, N., Kozhukhova, T. (Eds.) (2021). Econometric modeling of managerial decisions at the macro and micro levels. Kharkiv: РС ТЕСHNOLOGY СЕNTЕR. https://doi.org/10.15587/978-617-7319-37-4.ch7 . (Scopus). (Accessed 11 December 2023).
Website of the State Statistics Service of Ukraine. Available at: https://ukrstat.gov.ua (Accessed 11 December 2023).
Borodina, O.A., Liashenko, V.I. (2022). Povoienne vidnovlennia ekonomiky: svitovyi dosvid ta sproba yoho adaptatsii dlia Ukrainy [Post-war economic recovery: world experience and an attempt to adapt it for Ukraine]. Visnyk ekonomichnoi nauky Ukrainy [Herald of economic science of Ukraine]. 1 (42), 121-134. Available at: DOI: https://doi.org/10.37405/1729-7206.2022.1(42).121-134 (Accessed 11 December 2023).
Romanova, A. A. (2018). Upravlinnia rozvytkom turystychnoi sfery v umovakh zbroinykh konfliktiv [Management of the development of tourism in the conditions of armed conflicts]. Modern Economics. 9, 93-104. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/modecon_2018_9_14 (Accessed 11 December 2023).
Kushniruk, V., Denyshchenko, L. (2023). Hotelno-restoranna industriia: suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku [Hotel and restaurant industry: current state and development prospects]. Modern Economics, 38, 58-62. https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-09. (Accessed 11 December 2023)
Alieksieieva, Ya.V. (2023). Mizhnarodnyi dosvid vidbudovy turystychnoho sektoru pislia zbroinykh konfliktiv: mozhlyvosti dlia Ukrainy [International experience of rebuilding the tourism sector after armed conflicts: opportunities for Ukraine]. Proceedings of the Turyzm v Ukraini: vyklyky ta vidnovlennia: Zb. materialiv Mizhnarodnoho turystychnoho forumu, Kyivskyi natsionalnyi ekonomichnyi universyteti imeni Vadyma Hetmana, m. Kyiv, 21–22 bereznia 2023 roku. K.: KNEU, 2023. 257-259.
Motsa, A., Shevchuk, S., & Sereda, N. (2022). Perspektyvy pisliavoiennoho vidnovlennia sfery turyzmu v Ukraini [Prospects of the post-war restoration of tourism in Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo [Economy and society]. 41. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-31 (Accessed 11 December 2023).
Nosyriev, O. (2023). Povoienne vidnovlennia industrii turyzmu ta hostynnosti: stratehiia ta priorytety [Postwar Recovery of the Tourism and Hospitality Industry: Strategy and Priorities]. Proceedings of the Mizhnarodnyi istorychnyi dosvid povoiennoi rekonstruktsii ekonomiky: uroky dlia Ukrainy, 27 kvitnia 2023 r. / orhkom.: V. Nebrat ; Derzh. ustanova "In-t ekonomiky ta prohnozuvannia NAN Ukrainy" [ta in.]. Kyiv, 2023. Available at: https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/65269. (Accessed 11 December 2023).
Banieva, I.O., Velychko, O.V. (2022). Perspektyvy pisliavoiennoho vidnovlennia hotelno-restorannoi haluzi v Ukraini [Prospects of the post-war recovery of the hotel and restaurant industry in Ukraine]. Infrastruktura rynku [Market infrastructure]. 67. Available at: http://www.market-infr.od.ua/journals/2022/67_2022/10.pdf (Accessed 11 December 2023).
Proekt Planu vidnovlennia Ukrainy. Materialy robochoi hrupy «Vidnovlennia ta rozbudova infrastruktury» [Project of the Recovery Plan of Ukraine. Materials of the working group "Restoration and development of infrastructure".]. Available at: https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/recoveryrada/ua/restoration-and-development-of-infrastructure.pdf (Accessed 11 December 2023)
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication of this work under the terms of a license Creative Commons Attribution License 4.0 International (CC BY 4.0).
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.