Удосконалення методичного підходу до аналізу ефективності управління матеріально-технічною базою готельного закладу
Анотація
Раціональне управління та постійне оновлення матеріально-технічної бази є важливими завданнями для будь-якого суб'єкта господарювання у готельній сфері. Предметом дослідження в статті є управління матеріально-технічною базою закладів готельного господарства. Метою статті є узагальнення теоретико-методичних підходів до сутності, складу та аналізу ефективності управління матеріально-технічною базою готельного закладу та обґрунтування на цій основі удосконаленого методичного підходу щодо оцінки ефективністю управління нею. Методи дослідження: аналіз, синтез, узагальнення, систематизація, порівняння, індукція, дедукція, абстрактно-логічний метод, графічні й табличні методи (для наочного зображення аналізованого матеріалу). Отримано такі результати: проаналізовано основні підходи до сутності понять «матеріально-технічна база закладу готельного господарства» та встановлено їх відмінність. Розглянуто наукові підходи до структуризації матеріально-технічної бази готельного закладу. Проаналізовано вимоги до матеріально-технічної бази для різних категорій закладів готельного господарства за ДСТУ 4269:2003. Визначено відмінності у вимогах до матеріально-технічної бази для різних категорій закладів готельного господарства за Стандартом «EEIG ЄС для готелів. Узагальнено основні проблеми сучасного стану матеріально-технічної бази готельного господарства України. Проведено аналіз наукової літератури щодо наявних методичних підходів до аналізу ефективності управління матеріально-технічною базою готельного закладу. Він показав відсутність усталеної методики дослідження ефективності формування та використання у ефективності управління готельного закладу, зосередженні уваги науковців на діагностиці окремих аспектів управління матеріально-технічною базою: аналізі стратегічних аспектів управління, аналізі показників використання основних засобів або оборотних активів, оцінці експлуатаційної програми готелю тощо. Висновки: проведене дослідження дозволило обґрунтувати авторську методику управління матеріально-технічною базою готельного закладу, яка включає в себе дев’ять етапів, та дозволяє комплексно проаналізувати ефективність управління матеріально-технічною базою закладу готельного господарства з позицій відповідності вимогам нормативної бази, раціональності організації управління, оцінки показників ефективності формування та використання, аналізу втрат закладу через простої, оцінки задоволеності гостей матеріально-технічною базою, що дозволить виявити наявні недоліки, ув’язати стратегічні та поточні управлінські завдання, розробити відповідні управлінські рішення для усунення виявлених проблем та провести їх економічну оцінку.
Завантаження
Посилання
/Посилання
Словник економіста та підприємця/ А.М. Туренко, І.А. Дмитрієв, О.С. Іванілов, І.Ю. Шевченко. Х.: ХНАДУ, 2018. 340 с. URL: https://fmab.khadi.kharkov.ua/fileadmin/F-FUB/Економіки_і_підприємництва/ek_predpriyatiy/posobiya_pdf/Словник_2018.pdf
Литвиненко А. О. Теоретичні аспекти організації управління розвитком матеріально-технічної бази підприємства. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2009. № 26. С. 97-101. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vetp_2009_26_22
Іващенко К.О. Особливості формування матеріально-технічної бази підприємства. URL: http://eztuir.ztu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/631/1/202.pdf
Руденко В.П. Основи готельної справи. Навч. посіб. К.: Центр учбової літератури, 2011. 368 с. URL: https://westudents.com.ua/glavy/92871-61-materalno-tehnchna-baza-ta-osnovn-fondi-gotelnogo-gospodarstva.html
Матеріально-технічна база готелів і туркомплексів / А. А. Рябєв; Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. Харків: ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2015. 192 с. URL: http://eprints.kname.edu.ua/40602/1/2013%20%D0%BF%D0%B5%D1%87.%20128%D0%9B%20%D0%BF%D0%BE%20%D0%9C%D0%A2%D0%91%D0%93%D0%B8%D0%A2%D0%9A%20%D1%83%D0%BA%D1%80.pdf
Писаревський І. М., Рябєв А. А. Матеріально-технічна база готелів : підручник / І. М. Писаревський, А. А. Рябєв; Харк. нац. акад. міськ. госп-ва. Х.: ХНАМГ, 2010. 286 с URL: https://eprints.kname.edu.ua/17641/1/2010_%D0%BF%D0%B5%D1%87._%D0%9A%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0_%D0%BF%D0%BE_%D0%9C%D0%A2%D0%91%D0%93_%D1%83%D0%BA%D1%80._%D0%BE%D1%82_26.09.2010_%D0%B3%D0%BD.pdf
Круль Г., Заячук О. Організація і технологія надання послуг гостинності: навч. посіб. 2-ге вид., перероб. і доп. Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2022. 488 с. URL: https://archer.chnu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/4750/1/Н-088_Організація%20та%20технологія%20надання%20послуг%20гостинності_Круль%20Г_Заячук_О_на%20сайт.pdf
Чепурда Л. М. Організація готельного господарства. Теорія і практика : Навчальний посібник / Л. М. Чепурда, К. М. Таньков, О. Б. Куракін. М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. Черкаси : ЧДТУ, 2015. 427 с. URL: https://er.chdtu.edu.ua/bitstream/ChSTU/3208/3/2015-%D0%9E%D0%93%D0%93-%D0%9D%D0%B0%D0%B2%D1%87.-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%96%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D0%BA.pdf
Готельно-ресторанна справа: бакалаврський курс: навч. посібн. для студентів спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» першого (бакалаврського) рівня освіти усіх форм навчання / колектив авторів ; за ред. проф. Н. В. Якименко-Терещенко ; Нац. техн. ун-т «Харків. політехн. ін-т». Частина 1. Харків, 2022. 549 с. URL: https://repository.kpi.kharkov.ua/server/api/core/bitstreams/4db825dc-0158-4d13-941a-80add00f9236/content
Національний стандарт України. Класифікація готелів: ДСТУ 4269:2003. Держспоживстандарт України, 2003. URL: https://uhra.com.ua/wp-content/uploads/2021/02/ДСТУ-4269.pdf
EEIG EU STANDARD FOR HOTELS. URL: http://www.european-economic-chamber-eeig.eu/documents/Standards/HOTELS.pdf
Биба В.В, Махічева П.В. Ефективність використання матеріально-технічної бази підприємства. Економіка і суспільство. 2016. Випуск № 3. С. 130-133. URL: https://economyandsociety.in.ua/journals/3_ukr/23.pdf
Мідляр А.К., Батишева В.І. Стратегічні напрями вдосконалення управління матеріально-технічною базою підприємства. Молодий вчений. 2014. № 12(2). С. 22-25. URL: file:///E:/Универ/диплом/molv_2014_12(2)__7.pdf
Захарчук О. В., Михайлов М. Г. Оцінка економічної ефективності використання матеріально-технічної бази підприємств. Економіка АПК. 2017. № 2. С. 25-32. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/E_apk_2017_2_5
Круль Г.Я. Основи готельної справи. Навч. посібник (з грифом МОНУ). К.: Центр учбової літератури, 2011. 368 с. URL: https://archer.chnu.edu.ua/handle/123456789/945
Кузнецова Н. М. Основи економіки готельного та ресторанного господарства. Навч. посібник, Київ, 1997. 302 с. URL: https://buklib.net/books/26902/
Turenko A.M., Dmytriiev I.A., Ivanilov O.S., Shevchenko I.Iu. (2018). Slovnyk ekonomista ta pidpryiemtsia. Kharkiv: KhNADU. Available at: https://fmab.khadi.kharkov.ua/fileadmin/F-FUB/Економіки_і_підприємництва/ek_predpriyatiy/posobiya_pdf/Словник_2018.pdf (Accessed 20 June 2023)
Lytvynenko A. O. Teoretychni aspekty orhanizatsii upravlinnia rozvytkom materialno-tekhnichnoi bazy pidpryiemstva [Theoretical aspects of the management organization of the development of the material and technical base of the enterprise]. Visnyk ekonomiky transportu i promyslovosti [Herald of the economy of transport and industry]. 2009. 26, 97-101. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vetp_2009_26_22 (Accessed 20 June 2023)
Ivashchenko K.O. Osoblyvosti formuvannia materialno-tekhnichnoi bazy pidpryiemstva [Features of the formation of the material and technical base of the enterprise]. Available at: http://eztuir.ztu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/631/1/202.pdf (Accessed 20 June 2023)
Rudenko V.P. (2011). Osnovy hotelnoi spravy [Basics of the hotel business]. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury. Available at: https://westudents.com.ua/glavy/92871-61-materalno-tehnchna-baza-ta-osnovn-fondi-gotelnogo-gospodarstva.html
Riabiev A. A. (2015). Materialno-tekhnichna baza hoteliv i turkompleksiv [Material and technical base of hotels and tourist complexes] Kharkiv. nats. un-t misk. hosp-va im. O. M. Beketova. Kharkiv: KhNUMH im. O. M. Beketova. Available at: http://eprints.kname.edu.ua/40602/1/2013%20%D0%BF%D0%B5%D1%87.%20128%D0%9B%20%D0%BF%D0%BE%20%D0%9C%D0%A2%D0%91%D0%93%D0%B8%D0%A2%D0%9A%20%D1%83%D0%BA%D1%80.pdf (Accessed 20 June 2023)
Pysarevskyi I. M., Riabiev A. A. (2010). Materialno-tekhnichna baza hoteliv [Material and technical base of hotels]. Kharkivska natsionalna akademiia miskoho hospodarstva. Kh.: KhNAMH. Available at: https://eprints.kname.edu.ua/17641/1/2010_%D0%BF%D0%B5%D1%87._%D0%9A%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0_%D0%BF%D0%BE_%D0%9C%D0%A2%D0%91%D0%93_%D1%83%D0%BA%D1%80._%D0%BE%D1%82_26.09.2010_%D0%B3%D0%BD.pdf (Accessed 20 June 2023)
Krul H., Zaiachuk O. (2022). Orhanizatsiia i tekhnolohiia nadannia posluh hostynnosti [Organization and technology of providing hospitality services]. 2-he vyd., pererob. i dop. Chernivtsi : Chernivetskyi natsionalnyi universytet im. Yu. Fedkovycha. Available at: https://archer.chnu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/4750/1/Н-088_Організація%20та%20технологія%20надання%20послуг%20гостинності_Круль%20Г_Заячук_О_на%20сайт.pdf (Accessed 20 June 2023)
Chepurda L. M. , Tankov K. M., Kurakin O. B. (2015). Orhanizatsiia hotelnoho hospodarstva. Teoriia i praktyka [Organization of the hotel industry. Theory and practice]. Ministerstvo osvity i nauky Ukrainy, Cherkaskyi derzhavnyi tekhnolohichnyi universytet. Cherkasy : ChDTU. Available at: https://er.chdtu.edu.ua/bitstream/ChSTU/3208/3/2015-%D0%9E%D0%93%D0%93-%D0%9D%D0%B0%D0%B2%D1%87.-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%96%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D0%BA.pdf (Accessed 20 June 2023)
Hotelno-restoranna sprava : bakalavrskyi kurs: navch. posibn. dlia studentiv spetsialnosti 241 «Hotelno-restoranna sprava» pershoho (bakalavrskoho) rivnia osvity usikh form navchannia. ed. by prof. N. V. Yakymenko-Tereshchenko (2022) [Hotel and restaurant business: bachelor's course: education. manual for students of specialty 241 "Hotel and restaurant business" of the first (bachelor's) level of education of all forms of education / team of authors]. Available at: https://repository.kpi.kharkov.ua/server/api/core/bitstreams/4db825dc-0158-4d13-941a-80add00f9236/content (Accessed 20 June 2023)
Natsionalnyi standart Ukrainy (2003). Klasyfikatsiia hoteliv: DSTU 4269:2003 [National standard of Ukraine. Classification of hotels: DSTU 4269:2003]. Derzhspozhyvstandart Ukrainy. Available at: https://uhra.com.ua/wp-content/uploads/2021/02/ДСТУ-4269.pdf (Accessed 20 June 2023)
EEIG EU STANDARD FOR HOTELS. http://www.european-economic-chamber-eeig.eu/documents/Standards/HOTELS.pdf (Accessed 20 June 2023)
Byba V.V, Makhicheva P.V. (2016). Efektyvnist vykorystannia materialno-tekhnichnoi bazy pidpryiemstva [The efficiency of using the material and technical base of the enterprise]. Ekonomika i suspilstvo [Economy and society]. Is. 3, 130-133. Available at: https://economyandsociety.in.ua/journals/3_ukr/23.pdf (Accessed 20 June 2023)
Midliar A.K., Batysheva V.I. (2014). Stratehichni napriamy vdoskonalennia upravlinnia materialno-tekhnichnoiu bazoiu pidpryiemstva [Strategic directions for improving the management of the company's material and technical base. A young scientist]. Molodyi vchenyi [A young scientist]. 12(2), 22-25.
Zakharchuk O. V., Mykhailov M. H. (2017). Otsinka ekonomichnoi efektyvnosti vykorystannia materialno-tekhnichnoi bazy pidpryiemstv [Evaluation of the economic efficiency of the use of the material and technical base of enterprises]. Ekonomika APK [Economy of agro-industrial complex]. 2, 25-32. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/E_apk_2017_2_5 (Accessed 20 June 2023)
Krul H.Ia. (2011). Osnovy hotelnoi spravy. Navch. posibnyk (z hryfom MONU) [Basics of the hotel business. Education manual (with MONU stamp]. K.: Tsentr uchbovoi literatury. Available at: https://archer.chnu.edu.ua/handle/123456789/945 (Accessed 20 June 2023)
Kuznetsova N. M. (1997). Osnovy ekonomiky hotelnoho ta restorannoho hospodarstva [Fundamentals of hotel and restaurant economics. Education manual]. Kyiv. Available at: https://buklib.net/books/26902/ (Accessed 20 June 2023)
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License 4.0 International (CC BY 4.0), котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).