Іmprovement of the methodical approach to the analysis of the efficiency of management of the material and technical base of the hotel establishment
Abstract
Rational management and constant updating of the material and technical base are important tasks for any business entity in the hotel sector. The subject of research in the article is the management of the material and technical base of the hotel industry. The purpose of the article is to generalize the theoretical and methodological approaches to the essence, composition and analysis of the effectiveness of management of the material and technical base of a hotel and to substantiate on this basis an improved methodological approach to the assessment of the effectiveness of its management. Research methods: analysis, synthesis, generalization, systematization, comparison, induction, deduction, abstract-logical method, graphical and tabular methods (for a visual representation of the analyzed material). The following results were obtained: the main approaches to the essence of the concepts "material and technical base of the hotel industry" were analyzed and their differences were established. Scientific approaches to the structuring of the material and technical base of the hotel are considered. The requirements for the material and technical base for various categories of hotel establishments according to DSTU 4269:2003 were analyzed. Differences in the requirements for the material and technical base for various categories of hotel establishments according to the Standard "EEIG EU for hotels" have been determined. The main problems of the modern state of the material and technical base of the hotel industry in Ukraine were summarized. An analysis of the scientific literature on the available methodical approaches to the analysis of the effectiveness of the management of the material and technical base of the hotel was carried out. It showed the lack of an established methodology for researching the effectiveness of formation and use in the effectiveness of hotel management, the focus of scientists on the diagnosis of certain aspects of the management of the material and technical base: the analysis of strategic aspects of management, the analysis of indicators of the use of fixed assets or current assets, the evaluation of the hotel's operational program, etc. Conclusions: the conducted research made it possible to substantiate the author's method of managing the material and technical base of the hotel establishment, which includes nine stages, and allows for a comprehensive analysis of the effectiveness of the management of the material and technical base of the hotel establishment from the standpoint of compliance with the requirements of the regulatory framework, the rationality of the management organization, evaluation indicators of the effectiveness of formation and use, analysis of losses of the establishment due to downtime, assessment of guest satisfaction with the material and technical base, which will allow identifying existing shortcomings, link strategic and current management tasks, develop appropriate management solutions to eliminate the identified problems and carry out their economic evaluation.
Downloads
References
/References
Словник економіста та підприємця/ А.М. Туренко, І.А. Дмитрієв, О.С. Іванілов, І.Ю. Шевченко. Х.: ХНАДУ, 2018. 340 с. URL: https://fmab.khadi.kharkov.ua/fileadmin/F-FUB/Економіки_і_підприємництва/ek_predpriyatiy/posobiya_pdf/Словник_2018.pdf
Литвиненко А. О. Теоретичні аспекти організації управління розвитком матеріально-технічної бази підприємства. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2009. № 26. С. 97-101. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vetp_2009_26_22
Іващенко К.О. Особливості формування матеріально-технічної бази підприємства. URL: http://eztuir.ztu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/631/1/202.pdf
Руденко В.П. Основи готельної справи. Навч. посіб. К.: Центр учбової літератури, 2011. 368 с. URL: https://westudents.com.ua/glavy/92871-61-materalno-tehnchna-baza-ta-osnovn-fondi-gotelnogo-gospodarstva.html
Матеріально-технічна база готелів і туркомплексів / А. А. Рябєв; Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. Харків: ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2015. 192 с. URL: http://eprints.kname.edu.ua/40602/1/2013%20%D0%BF%D0%B5%D1%87.%20128%D0%9B%20%D0%BF%D0%BE%20%D0%9C%D0%A2%D0%91%D0%93%D0%B8%D0%A2%D0%9A%20%D1%83%D0%BA%D1%80.pdf
Писаревський І. М., Рябєв А. А. Матеріально-технічна база готелів : підручник / І. М. Писаревський, А. А. Рябєв; Харк. нац. акад. міськ. госп-ва. Х.: ХНАМГ, 2010. 286 с URL: https://eprints.kname.edu.ua/17641/1/2010_%D0%BF%D0%B5%D1%87._%D0%9A%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0_%D0%BF%D0%BE_%D0%9C%D0%A2%D0%91%D0%93_%D1%83%D0%BA%D1%80._%D0%BE%D1%82_26.09.2010_%D0%B3%D0%BD.pdf
Круль Г., Заячук О. Організація і технологія надання послуг гостинності: навч. посіб. 2-ге вид., перероб. і доп. Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2022. 488 с. URL: https://archer.chnu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/4750/1/Н-088_Організація%20та%20технологія%20надання%20послуг%20гостинності_Круль%20Г_Заячук_О_на%20сайт.pdf
Чепурда Л. М. Організація готельного господарства. Теорія і практика : Навчальний посібник / Л. М. Чепурда, К. М. Таньков, О. Б. Куракін. М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. Черкаси : ЧДТУ, 2015. 427 с. URL: https://er.chdtu.edu.ua/bitstream/ChSTU/3208/3/2015-%D0%9E%D0%93%D0%93-%D0%9D%D0%B0%D0%B2%D1%87.-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%96%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D0%BA.pdf
Готельно-ресторанна справа: бакалаврський курс: навч. посібн. для студентів спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» першого (бакалаврського) рівня освіти усіх форм навчання / колектив авторів ; за ред. проф. Н. В. Якименко-Терещенко ; Нац. техн. ун-т «Харків. політехн. ін-т». Частина 1. Харків, 2022. 549 с. URL: https://repository.kpi.kharkov.ua/server/api/core/bitstreams/4db825dc-0158-4d13-941a-80add00f9236/content
Національний стандарт України. Класифікація готелів: ДСТУ 4269:2003. Держспоживстандарт України, 2003. URL: https://uhra.com.ua/wp-content/uploads/2021/02/ДСТУ-4269.pdf
EEIG EU STANDARD FOR HOTELS. URL: http://www.european-economic-chamber-eeig.eu/documents/Standards/HOTELS.pdf
Биба В.В, Махічева П.В. Ефективність використання матеріально-технічної бази підприємства. Економіка і суспільство. 2016. Випуск № 3. С. 130-133. URL: https://economyandsociety.in.ua/journals/3_ukr/23.pdf
Мідляр А.К., Батишева В.І. Стратегічні напрями вдосконалення управління матеріально-технічною базою підприємства. Молодий вчений. 2014. № 12(2). С. 22-25. URL: file:///E:/Универ/диплом/molv_2014_12(2)__7.pdf
Захарчук О. В., Михайлов М. Г. Оцінка економічної ефективності використання матеріально-технічної бази підприємств. Економіка АПК. 2017. № 2. С. 25-32. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/E_apk_2017_2_5
Круль Г.Я. Основи готельної справи. Навч. посібник (з грифом МОНУ). К.: Центр учбової літератури, 2011. 368 с. URL: https://archer.chnu.edu.ua/handle/123456789/945
Кузнецова Н. М. Основи економіки готельного та ресторанного господарства. Навч. посібник, Київ, 1997. 302 с. URL: https://buklib.net/books/26902/
Turenko A.M., Dmytriiev I.A., Ivanilov O.S., Shevchenko I.Iu. (2018). Slovnyk ekonomista ta pidpryiemtsia. Kharkiv: KhNADU. Available at: https://fmab.khadi.kharkov.ua/fileadmin/F-FUB/Економіки_і_підприємництва/ek_predpriyatiy/posobiya_pdf/Словник_2018.pdf (Accessed 20 June 2023)
Lytvynenko A. O. Teoretychni aspekty orhanizatsii upravlinnia rozvytkom materialno-tekhnichnoi bazy pidpryiemstva [Theoretical aspects of the management organization of the development of the material and technical base of the enterprise]. Visnyk ekonomiky transportu i promyslovosti [Herald of the economy of transport and industry]. 2009. 26, 97-101. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vetp_2009_26_22 (Accessed 20 June 2023)
Ivashchenko K.O. Osoblyvosti formuvannia materialno-tekhnichnoi bazy pidpryiemstva [Features of the formation of the material and technical base of the enterprise]. Available at: http://eztuir.ztu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/631/1/202.pdf (Accessed 20 June 2023)
Rudenko V.P. (2011). Osnovy hotelnoi spravy [Basics of the hotel business]. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury. Available at: https://westudents.com.ua/glavy/92871-61-materalno-tehnchna-baza-ta-osnovn-fondi-gotelnogo-gospodarstva.html
Riabiev A. A. (2015). Materialno-tekhnichna baza hoteliv i turkompleksiv [Material and technical base of hotels and tourist complexes] Kharkiv. nats. un-t misk. hosp-va im. O. M. Beketova. Kharkiv: KhNUMH im. O. M. Beketova. Available at: http://eprints.kname.edu.ua/40602/1/2013%20%D0%BF%D0%B5%D1%87.%20128%D0%9B%20%D0%BF%D0%BE%20%D0%9C%D0%A2%D0%91%D0%93%D0%B8%D0%A2%D0%9A%20%D1%83%D0%BA%D1%80.pdf (Accessed 20 June 2023)
Pysarevskyi I. M., Riabiev A. A. (2010). Materialno-tekhnichna baza hoteliv [Material and technical base of hotels]. Kharkivska natsionalna akademiia miskoho hospodarstva. Kh.: KhNAMH. Available at: https://eprints.kname.edu.ua/17641/1/2010_%D0%BF%D0%B5%D1%87._%D0%9A%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0_%D0%BF%D0%BE_%D0%9C%D0%A2%D0%91%D0%93_%D1%83%D0%BA%D1%80._%D0%BE%D1%82_26.09.2010_%D0%B3%D0%BD.pdf (Accessed 20 June 2023)
Krul H., Zaiachuk O. (2022). Orhanizatsiia i tekhnolohiia nadannia posluh hostynnosti [Organization and technology of providing hospitality services]. 2-he vyd., pererob. i dop. Chernivtsi : Chernivetskyi natsionalnyi universytet im. Yu. Fedkovycha. Available at: https://archer.chnu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/4750/1/Н-088_Організація%20та%20технологія%20надання%20послуг%20гостинності_Круль%20Г_Заячук_О_на%20сайт.pdf (Accessed 20 June 2023)
Chepurda L. M. , Tankov K. M., Kurakin O. B. (2015). Orhanizatsiia hotelnoho hospodarstva. Teoriia i praktyka [Organization of the hotel industry. Theory and practice]. Ministerstvo osvity i nauky Ukrainy, Cherkaskyi derzhavnyi tekhnolohichnyi universytet. Cherkasy : ChDTU. Available at: https://er.chdtu.edu.ua/bitstream/ChSTU/3208/3/2015-%D0%9E%D0%93%D0%93-%D0%9D%D0%B0%D0%B2%D1%87.-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%96%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D0%BA.pdf (Accessed 20 June 2023)
Hotelno-restoranna sprava : bakalavrskyi kurs: navch. posibn. dlia studentiv spetsialnosti 241 «Hotelno-restoranna sprava» pershoho (bakalavrskoho) rivnia osvity usikh form navchannia. ed. by prof. N. V. Yakymenko-Tereshchenko (2022) [Hotel and restaurant business: bachelor's course: education. manual for students of specialty 241 "Hotel and restaurant business" of the first (bachelor's) level of education of all forms of education / team of authors]. Available at: https://repository.kpi.kharkov.ua/server/api/core/bitstreams/4db825dc-0158-4d13-941a-80add00f9236/content (Accessed 20 June 2023)
Natsionalnyi standart Ukrainy (2003). Klasyfikatsiia hoteliv: DSTU 4269:2003 [National standard of Ukraine. Classification of hotels: DSTU 4269:2003]. Derzhspozhyvstandart Ukrainy. Available at: https://uhra.com.ua/wp-content/uploads/2021/02/ДСТУ-4269.pdf (Accessed 20 June 2023)
EEIG EU STANDARD FOR HOTELS. http://www.european-economic-chamber-eeig.eu/documents/Standards/HOTELS.pdf (Accessed 20 June 2023)
Byba V.V, Makhicheva P.V. (2016). Efektyvnist vykorystannia materialno-tekhnichnoi bazy pidpryiemstva [The efficiency of using the material and technical base of the enterprise]. Ekonomika i suspilstvo [Economy and society]. Is. 3, 130-133. Available at: https://economyandsociety.in.ua/journals/3_ukr/23.pdf (Accessed 20 June 2023)
Midliar A.K., Batysheva V.I. (2014). Stratehichni napriamy vdoskonalennia upravlinnia materialno-tekhnichnoiu bazoiu pidpryiemstva [Strategic directions for improving the management of the company's material and technical base. A young scientist]. Molodyi vchenyi [A young scientist]. 12(2), 22-25.
Zakharchuk O. V., Mykhailov M. H. (2017). Otsinka ekonomichnoi efektyvnosti vykorystannia materialno-tekhnichnoi bazy pidpryiemstv [Evaluation of the economic efficiency of the use of the material and technical base of enterprises]. Ekonomika APK [Economy of agro-industrial complex]. 2, 25-32. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/E_apk_2017_2_5 (Accessed 20 June 2023)
Krul H.Ia. (2011). Osnovy hotelnoi spravy. Navch. posibnyk (z hryfom MONU) [Basics of the hotel business. Education manual (with MONU stamp]. K.: Tsentr uchbovoi literatury. Available at: https://archer.chnu.edu.ua/handle/123456789/945 (Accessed 20 June 2023)
Kuznetsova N. M. (1997). Osnovy ekonomiky hotelnoho ta restorannoho hospodarstva [Fundamentals of hotel and restaurant economics. Education manual]. Kyiv. Available at: https://buklib.net/books/26902/ (Accessed 20 June 2023)
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication of this work under the terms of a license Creative Commons Attribution License 4.0 International (CC BY 4.0).
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.