"Slow Food" в Україні та наратив одеської локальної кухні
Анотація
Одним із важливих елементів біосферної, національної та міської ідентичності є локальна кухня як код, що формує і транслює певні цінності. Останнім часом у США та Європі актуалізується напрям міждисциплінарних досліджень, який об’єднує проблеми їжі, екологічної етики та безпеки. В умовах пандемії коронавируса COVID-19 посилюється необхідність гарантування продовольчої безпеки, особливо в країнах, що залежать від імпорту продуктів харчування. Агробізнес спрямований на безперебійне постачання дешевої, уніфікованої їжі. Ринок світової торгівлі досить прагматичний, він реагує на потреби трендів західного суспільства, бо це є і джерело прибутків, і основа сучасного розподілу ресурсів. Стривожені потенційною загрозою для продовольчої безпеки під час пандемії COVID-19, багато країн і організації докладають особливих зусиль для забезпечення доступними продуктами харчування споживачів, які все ще можуть отримати доступ і купити продукти, попри обмеження руху і втрати доходу, а також для безпечного ведення сільського господарства. Метою статті є імплементація екологічних аспектів національної та біосферної ідентичності в сучасні міські дослідження. Стаття присвячена розвитку руху Slow Food в Україні. Рух підтримує фермерів, вивчає і просуває локальні продукти і традиційні рецепти, підтримує біорізноманіття продуктів, рецептів і страв. В Україні волонтери руху вже більше десяти років доводять, що їжа повинна бути вироблена не тільки в екологічно чистих умовах, але й не завдавати шкоди навколишньому середовищу, тваринному світу, життю суспільства. Аналіз тенденції більш свідомого споживання та розуміння проблем у нинішній системі харчування сприятиме розвитку гастрономічного туризму. Доводиться, що Одеса може стати одним із сітопічних міст України. Внаслідок створення нових локаворських просторів та практик заради соціальної згуртованостї та безпечної їжі для одеситів успішно реалізуються приципи Cittaslow – повільного та екобезпечного міста.
Завантаження
Посилання
Богданець, С. «Рибку пекла, сковорідка текла» – український гастроеротичний словник. Їzhakultura, 26 серпня, 2019. Available at:
Брайченко, О., Богданець, С. У пошуках диких смаків: гастротуризм та кухня українських «ковбоїв». Їzhakultura, 30 квітня, 2019. Available at:
Брайченко, О. Кулінарна еміграція: українська кухня на сторінках американського діаспорного часопису «Наше життя». Їzhakultura, 23 березня, 2019. Available at:
Бурда, Б. Разговор вокруг еды. Харьков, 2002.
Бурда, Б. Угощает Борис Бурда. Таллин, 1999.
COVID-19 удвоит число людей, сталкивающихся с продовольственными кризисами, если не будут предприняты немедленные действия. Available at:
Цвек, Д. У будні і свята. Львів, 1992.
Данилова, Е. С., Гердева, А. Н. Психолого-историческая реконструкция через литературные тексты «одесской кухни» как фактор влияния на формирование национальной ментальности. Вісник Одеського національного університету. Серія: Психологія, т. 20, вип. 1, 2015, с. 13-21.
Довгополова, О. Одесский миф в «предприятиях памяти». Докса, вип. 1, 2017, с. 180-97.
Губарь, О. Функции Одесского строительного комитета в контексте истории градостроительства Одессы. Дерибасовская-Ришельевская: одесский альманах, вып. 35, 2008, с. 6-14.
Клиновецька, З. Страви й напитки на Україні. Київ, 1991.
Кулешова, Е., Наговицина, Е. Одесская кухня в эмиграции. Таллинн, 2009.
Либкин, С. Моя одесская кухня. Москва, 2014.
Lim, CJ. Food City. New York, 2014.
Мусиездов, А. А. Социологическая концепция городской идентичности. Харьков, 2013.
Повзуча революція. Ресторани України вливаються в рух Slow Food. НВ Style, 12 березня, 2019. Available at:
Соболева, О. Кримськотатарська кухня. Київ, 2019.
Стил, К. Голодный город. Как еда определяет нашу жизнь. Москва, 2014.
Стрепетова, С. «Ковчег Вкуса» остановился в Вилково. 2018. Available at:
Терещук, Г. Галицька кухня є особливим елементом європейської кухні – Маріанна Душар. Радіо Свобода, 28 січня, 2019. Available at:
Тихонова, Н. А. Стереотипы в отношении гастрономии как маркеры культурной идентичности. Исторические, философские, политические и юридические науки, культурология и искусствоведение. Вопросы теории и практики, № 6 (12), ч. 3, 2011, c. 183-85.
В Одессе состоялся Фестиваль форшмака. 25 октября, 2017. Available at:
Авторське право (c) 2020 Тихомірова Ф. А.
![Ліцезія Creative Commons](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Цю роботу ліцензовано за Міжнародня ліцензія Creative Commons Attribution 4.0.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).