"Slow Food" в Україні та наратив одеської локальної кухні

  • Фаріда Ахнявівна Тихомірова Одеський національний університет імені І. І. Мечникова https://orcid.org/0000-0003-0991-3159
Ключові слова: «Slow Food», сittaslow, сітопія, волонтерство, біосферна ідентичність, гастрономічний туризм

Анотація

Одним із важливих елементів біосферної, національної та міської ідентичності  є локальна кухня як код, що формує і транслює певні цінності. Останнім часом у США та Європі актуалізується напрям міждисциплінарних досліджень, який об’єднує проблеми їжі, екологічної етики та безпеки. В умовах пандемії коронавируса COVID-19 посилюється необхідність гарантування продовольчої безпеки, особливо в країнах, що залежать від імпорту продуктів харчування. Агробізнес спрямований на безперебійне постачання дешевої, уніфікованої їжі. Ринок світової торгівлі досить прагматичний, він реагує на потреби трендів західного суспільства, бо це є і джерело прибутків, і основа сучасного розподілу ресурсів. Стривожені потенційною загрозою для продовольчої безпеки під час пандемії COVID-19, багато країн і організації докладають особливих зусиль для забезпечення доступними продуктами харчування споживачів, які все ще можуть отримати доступ і купити продукти, попри обмеження руху і втрати доходу, а також для безпечного ведення сільського господарства. Метою статті є імплементація екологічних аспектів національної та біосферної ідентичності в сучасні міські дослідження. Стаття присвячена розвитку руху Slow Food в Україні. Рух підтримує фермерів, вивчає і просуває локальні продукти і традиційні рецепти, підтримує біорізноманіття продуктів, рецептів і страв. В Україні волонтери руху вже більше десяти років доводять, що їжа повинна бути вироблена не тільки в екологічно чистих умовах, але й не завдавати шкоди навколишньому середовищу, тваринному світу, життю суспільства.  Аналіз тенденції більш свідомого споживання та розуміння проблем у нинішній системі харчування сприятиме розвитку гастрономічного туризму. Доводиться, що Одеса може стати одним із сітопічних міст України. Внаслідок створення нових локаворських просторів та практик заради соціальної згуртованостї та безпечної їжі для одеситів успішно реалізуються приципи Cittaslow – повільного та екобезпечного міста.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Бергер, П., Лукман, Т. Социальное конструирование реальности. Трактат по социологии знания. Москва, 1995.

Богданець, С. «Рибку пекла, сковорідка текла» – український гастроеротичний словник. Їzhakultura, 26 серпня, 2019. Available at: [Accessed: 26 August 2019].

Брайченко, О., Богданець, С. У пошуках диких смаків: гастротуризм та кухня українських «ковбоїв». Їzhakultura, 30 квітня, 2019. Available at: [Accessed: 30 April 2019].

Брайченко, О. Кулінарна еміграція: українська кухня на сторінках американського діаспорного часопису «Наше життя». Їzhakultura, 23 березня, 2019. Available at: [Accessed: 22 April 2019].

Бурда, Б. Разговор вокруг еды. Харьков, 2002.

Бурда, Б. Угощает Борис Бурда. Таллин, 1999.

COVID-19 удвоит число людей, сталкивающихся с продовольственными кризисами, если не будут предприняты немедленные действия. Available at: [Accessed: 21 April 2020].

Цвек, Д. У будні і свята. Львів, 1992.

Данилова, Е. С., Гердева, А. Н. Психолого-историческая реконструкция через литературные тексты «одесской кухни» как фактор влияния на формирование национальной ментальности. Вісник Одеського національного університету. Серія: Психологія, т. 20, вип. 1, 2015, с. 13-21.

Довгополова, О. Одесский миф в «предприятиях памяти». Докса, вип. 1, 2017, с. 180-97.

Губарь, О. Функции Одесского строительного комитета в контексте истории градостроительства Одессы. Дерибасовская-Ришельевская: одесский альманах, вып. 35, 2008, с. 6-14.

Клиновецька, З. Страви й напитки на Україні. Київ, 1991.

Кулешова, Е., Наговицина, Е. Одесская кухня в эмиграции. Таллинн, 2009.

Либкин, С. Моя одесская кухня. Москва, 2014.

Lim, CJ. Food City. New York, 2014.

Мусиездов, А. А. Социологическая концепция городской идентичности. Харьков, 2013.

Повзуча революція. Ресторани України вливаються в рух Slow Food. НВ Style, 12 березня, 2019. Available at: [Accessed: 23 April 2020].

Соболева, О. Кримськотатарська кухня. Київ, 2019.

Стил, К. Голодный город. Как еда определяет нашу жизнь. Москва, 2014.

Стрепетова, С. «Ковчег Вкуса» остановился в Вилково. 2018. Available at: [Accessed: 18 April 2020].

Терещук, Г. Галицька кухня є особливим елементом європейської кухні – Маріанна Душар. Радіо Свобода, 28 січня, 2019. Available at: [Accessed: 18 April 2020].

Тихонова, Н. А. Стереотипы в отношении гастрономии как маркеры культурной идентичности. Исторические, философские, политические и юридические науки, культурология и искусствоведение. Вопросы теории и практики, № 6 (12), ч. 3, 2011, c. 183-85.

В Одессе состоялся Фестиваль форшмака. 25 октября, 2017. Available at: [Accessed: 27 July 2019].
Опубліковано
2020-10-04
Як цитувати
Тихомірова, Ф. А. (2020). "Slow Food" в Україні та наратив одеської локальної кухні. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Історія», (57), 135-153. https://doi.org/10.26565/2220-7929-2020-57-08