Взаємодія амілоїдних фібрил з функціональними білками: модулюючий ефект поліфенолів Валерія Трусова, Уляна Тарабара, Галина Горбенко

  • Валерія Трусова Кафедра медичної фізики та біомедичних нанотехнологій, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0002-7087-071X
  • Уляна Тарабара Кафедра медичної фізики та біомедичних нанотехнологій, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0002-7677-0779
  • Galyna Gorbenko Кафедра медичної фізики та біомедичних нанотехнологій, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0002-0954-5053
Ключові слова: амілоїдні фібрили, функціональні білки, поліфеноли, молекулярний докінг

Анотація

Вивчення взаємодій між функціональними білками та амілоїдними фібрилами є ключовим для розуміння молекулярної основи амілоїдних захворювань, які характеризуються неправильним згортанням білків та їх агрегацією. Поліфеноли, завдяки своїм різноманітним біологічним властивостям, привертають увагу своєю потенційною здатністю модулювати ці взаємодії, тим самим впливаючи на прогресування захворювання та відкриваючи нові терапевтичні можливості. У даному дослідженні методом молекулярного докінгу було вивчено вплив кверцетину та його бінарних комбінацій з іншими поліфенолами на зв'язування між цитохромом c (відновлена та окиснена форми) та амілоїдними фібрилами інсуліну та аполіпопротеїну A-I. Отримані результаті свідчать на користь того, що комплексування кверцетину з цитохромом c знижує силу зв'язування фібрил інсуліну для обох форм білка. Протилежний ефект було виявлено для фібрил аполіпопротеїну A-I. Таке модулювання було інтерпретовано у рамках конкурентних або алостеричних ефектів. Крім того, хоча бінарні комбінації кверцетину з іншими поліфенолами не знижували силу зв'язування фібрил інсуліну для окисленого цитохрому c, вони знижували силу зв'язування у випадку відновленої форми. Ці дані підкреслюють вибірковий та значний вплив поліфенольних сполук на взаємодії між амілоїдними фібрилами та функціональними білками, пропонуючи потенційні шляхи для терапевтичних анти-амілоїдних стратегій.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

E. Chatani, K. Yuzu, Y. Ohhashi, and Y. Goto, Int. J. Mol. Sci. 22, 4349 (2021). https://doi.org/10.3390/ijms22094349

A. Buell, Chem. Sci. 12, 10177 (2022). https://doi.org/10.1039/D1SC06782F

D. Li, and C. Liu, Biochemistry 59, 639 (2020). https://doi.org/10.1021/acs.biochem.9b01069

H. Koike, and M. Katsuno, Molecules 26, 4611 (2021). https://doi.org/10.3390/molecules26154611

H. Xie, and C. Guo, Front. Mol. Biosci. 7, 629520 (2021). https://doi.org/10.3389/fmolb.2020.629520

P. Bhosale, S. Ha, P. Vetrivel, H. Kim, S. Kim, and G. Kim, Transl. Cancer Res. 9, 7619 (2020). https://doi.org/10.21037/tcr-20-2359

A. Rana, M. Samtiya, T. Dhewa, V. Mishra, and R. Aluko, J. Food. Chem. 46, e14264 (2022). https://doi.org/10.1111/jfbc.14264

Y. Nian, Y. Zhang, C. Ruan, and B. Hu, Curr. Opin. Food Sci. 43, 99 (2022). https://doi.org/10.1016/j.cofs.2021.11.005

H. Kobayashi, M. Murata, S. Kawanishi, and S. Oikawa, Int. J. Mol. Sci. 21, 3561 (2020). https://doi.org/10.3390/ijms21103561

Y. Yan, H. Tao, J. He, and S-Y. Huang, Nat. Protoc. 15, 1829–1852 (2020). https://doi.org/10.1038/s41596-020-0312-x

D. D. Schneidman-Duhovny, Y. Inbar, R. Nussimov, and H. Wolfson, Nucl. Acid Res. 33, W363 (2005). https://doi.org/10.1093/nar/gki481

Z. Zhou, T. Arroum, X. Luo, R. Kang, Y. Lee, D. Tang, M. Hüttemann, and X. Song, Cell Death Differ. 31, 387 (2024). https://doi.org/10.1038/s41418-024-01284-8

G. Perez-Mejias, A. Diaz-Quintana, A. Guerra-Castellano, I. Diaz-Moreno, and M. De la Rosa, Coord. Chem. Rev. 450, 214233 (2022). https://doi.org/10.1016/j.ccr.2021.214233

S. Watson, G. McStay, Int. J. Mol. Sci. 21, 7254 (2020). https://doi.org/10.3390/ijms21197254

A. Bigi, R. Cascella, F. Chiti, C. Cecchi, Bioessays 44, e2200086 (2022). https://doi.org/10.1002/bies.202200086

Опубліковано
2024-06-01
Цитовано
Як цитувати
Трусова, В., Тарабара, У., & Gorbenko, G. (2024). Взаємодія амілоїдних фібрил з функціональними білками: модулюючий ефект поліфенолів Валерія Трусова, Уляна Тарабара, Галина Горбенко. Східно-європейський фізичний журнал, (2), 463-469. https://doi.org/10.26565/2312-4334-2024-2-61

Найбільш популярні статті цього автора (авторів)