СЕКСУАЛЬНІСТЬ У КОНТЕКСТІ СПЕКУЛЯТИВНОГО ПОСТГУМАНІЗМУ: ЛЮДСЬКО-ПОСТЛЮДСЬКІ РОЗРИВИ ТА РОЗ’ЄДНАННЯ

  • Nataliia V. Zahurska Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна; м. Свободи, 6, Харків, 61022 http://orcid.org/0000-0001-5142-8064
Ключові слова: епістемологічні розриви, людсько-постлюдське відключення, Обшир Людських Нащадків (ОЛНв), сексуальність, задоволення

Анотація

У цій статті досліджуються людсько-постлюдські розриви та роз’єднання як в осмисленні, так і в практиках, а також можливість епістемологічної контингентності. Це означає, що епістемологічні розриви та онтологічні роз’єднання сексуальності як відрізняються одні від одних, так і об’єднуються. З античних часів як чуттєві, так і раціональні практики сексуальності розглядалися як найкращий модус ставлення до сексуальної турботи про себе. Це показує, що стосовно сексуальності можливе співвідношення епістемологічної перервності та неперервності. Сексуальність, що реалізується за допомогою як природних, вітальних, так і смертельних, анігіляційних драйвів, вписується в контекст онтикології як постлюдської онтології. Будучи пов’язаним з термодинамікою нескінченно малих вітальних частин, анонімних «дивних диваків», сингулярностей, це виявляється особливо вражаючим. Такий модус сексуальності не обов’язково є репродуктивним: він радше розгортається в рідкому просторі не-присутності та водночас детермінує цей простір. Це підкреслює, що «кос мо-іллогічне» становлення постлюдського призводить до негентропії або екстропії як вітальності. Згідно з цією позицією, фукіанська концепція турботи про себе віддзеркалює лаканіанські графи сексуації в контексті об’єктно-орієнтованих онтологій у порівнянні з філософіями присутності. Визначено, що це сексуальність продуктивного роз’єднання та космічного розчинення, що приносить задоволення. Стаття завершується висвітленням того, що модус сексуальності спекулятивного постгуманізму контингентний лібідінальному матеріалізму або вітальному постгуманізму, в контексті якого сексуальність Обширу Людських Нащадків (ОЛНв) вважається орієнтованою на те, що задовольняє і є диференційованим.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

Nataliia V. Zahurska, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна; м. Свободи, 6, Харків, 61022

доктор філософських наук, професор кафедри теоретичної і практичної філософії імені професора Й. Б. Шада

Посилання

Foucault, M. (1978). The History of Sexuality (Vol. 1: An Introduction). N.-Y.: Pantheon.

Foucault, M. (1985). The History of Sexuality (Vol. 2: The Use of Pleasure). N.-Y.: Pantheon.

Foucault, M. (1986). The History of Sexuality (Vol. 3: The Care of the Self). N.-Y.: Pantheon.

Gibson, W. (1986). Count Zero. London: Victor Gollancz Ltd. Retrieved from http://project.cyberpunk.ru/lib/count_zero.

Hauskeller, M. (2014). Sex and Posthuman Condition. N.-Y.: Palgrave Macmillan.

Heim, M. (1991). The Metaphysics of Virtual Reality. N.-Y.: Oxford University Press.

Hickman, S. C. (2012a). Libidinal Materialism: Nick Land’s Philosophy of Desire. Retrieved from https://socialecologies.wordpress.com/2012/11/04/libidinal-materialism-a-philosophy-of-desire.

Hickman, S. C. (2012b). The Poem of the Sea: Speculative Materialism and Realism. Retrieved from https://socialecologies.wordpress.com/2012/10/09/the-poem-of-the-sea-speculative-materialism-and-realism.

Hickman, S. C. (2017). The Posthuman Disconnection. Retrieved from https://socialecologies.wordpress.com/2017/07/27/the-posthuman-disconnection.

Land, N. (1992). The Thirst for Annihilation: Georges Bataille and Virulent Nihilism (An Essay in Atheistic Religion). L.: Routledge.

Larvalsubjects. (2010, June 28). Lacan’s Graphs of Sexuation and OOO. Retrieved from https://larvalsubjects.wordpress.com/2010/06/28/lacans-graphs-of-sexuation-and-ooo.

MacCormack, P. (2018). Posthuman Sexuality: From Ahumanity to Cosmogenic Desire. In C. Åsberg & R. Braidotti (Eds.), A Feminist Companion to the Posthumanities (pp. 35–44). Dordrecht; Heidelberg; L.; N.-Y.: Springer.

Sex and The Singularity. (2009, October 9). Retrieved from http://hplusmagazine.com/2009/10/09/sex-and-singularity.

Roden, D. (2015). Posthuman Life: Philosophy at the Edge of the Human. N.-Y., L.: Routledge.

Roden, D. (2012). The Disconnection Thesis. In A. Eden, J. Søraker, J. Moor & E. Steinhart (Eds.), The Singularity Hypothesis: A Scientific and Philosophical Assessment (pp. 281–300). Berlin: Springer.

Опубліковано
2019-06-28
Цитовано
Як цитувати
Zahurska, N. V. (2019). СЕКСУАЛЬНІСТЬ У КОНТЕКСТІ СПЕКУЛЯТИВНОГО ПОСТГУМАНІЗМУ: ЛЮДСЬКО-ПОСТЛЮДСЬКІ РОЗРИВИ ТА РОЗ’ЄДНАННЯ. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Філософія. Філософські перипетії», (60), 6-12. https://doi.org/10.26565/2226-0994-2019-60-1
Номер
Розділ
Статті