Ринок сільськогосподарських земель в Україні: перші підсумки правового регулювання

  • Костянтин Пейчев Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-7200-3564
Ключові слова: ринок земель сільськогосподарського призначення, економічна ефективність правових норм, земельні аукціони, обмеження прав власників землі, екологічні та соціальні пріоритети в регулюванні ринку землі.

Анотація

АНОТАЦІЯ: Вступ. Робота присвячена аналізу результативності правового впливу на суспільні відносини які виникли після відкриття ринку сільськогосподарських земель в Україні (2021-2022 роках), та застосуванню економічних показників до визначення ефективності норм земельного права.

Встановлення в Основному Законі можливості владного обмеження права на вільну реалізацію повноважень власника на  земельну ділянку та земельного обігу загалом, може бути небезпечним. Такі втручання пов’язані з ризиком, що обмеження права приватної власності на землю може призвести до знецінення його змісту, а це, у своєму розвитку, буде стримувати економічну активність учасників ринку.

В той же час, поряд з обмеженням повноважень приватного власника землі, законодавець покладає на державні органи обов’язок розумного та справедливого втручання у діяльність господарів земельних ділянок. Конституція України говорить, що право власності на землю гарантується (згідно зі статтею 14), усі суб’єкти права власності й господарювання є рівними перед законом, сама держава забезпечує паритетний захист їх прав  (згідно зі статтею 13), а інститут права приватної власності на землю є  непорушним  (згідно зі статтею 41).

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-06-30
Цитовано
Як цитувати
Пейчев, К. (2023). Ринок сільськогосподарських земель в Україні: перші підсумки правового регулювання. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (35), 149-156. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-35-16
Розділ
Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право