Сутність та ознаки не передбачених законом воєнізованих та збройних формувань в аспекті кримінальної відповідальності за їх створення (стаття 260 Кримінального кодексу України)

  • Євген Григоренко Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-5305-1712
  • Олександр Передерій Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0003-4898-876X
  • Михайло Чалий Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого https://orcid.org/0000-0003-2182-3455
Ключові слова: Ключові слова: не передбачені законом воєнізовані формування, не передбачені законом збройні формування, військові формування, створення не передбачених законом воєнізованих та збройних формувань.

Анотація

У статті аналізуються сутність та ознаки не передбачених законом воєнізованих та збройних формувань в аспекті кримінальної відповідальності за їх створення, що передбачена статтею 260 КК України. Звертається увага на те, що у примітках до статті та у самій статті 260 КК України не розкриваються всі необхідні якісні ознаки не передбачених законом воєнізованих та збройних формувань. Так, зокрема, примітка 1 взагалі не вказує на ознаки незаконних воєнізованих формувань. Всі наведені ознаки властиві і передбаченим законом воєнізованим формуванням. Що стосується примітки 2, де зазначається про збройні формування, то серед ознак, які вказують на їх незаконний характер є лише одна, а саме незаконна наявність на озброєнні придатної для використання вогнепальної, вибухової чи іншої зброї.

Авторами висловлюється позиція, відповідно до якої для надання змістовної характеристики не передбачених законом воєнізованих та збройних формувань необхідно відштовхуватися від ознак передбачених законом військових та воєнізованих формувань, що існують у доктрині військового права. Виходячи з цього до сутнісних ознак не передбачених законом воєнізованих та збройних формувань віднесено такі: 1) не передбачені, не врегульовані законом або прямо заборонені ним; 2) не входять до механізму Української держави; 3) мають свою відносно стійку внутрішню структуру військового типу з розподілом обов'язків, а також з наявністю тих структур (осіб), що здійснюють управління ними;          4) не можуть комплектуватися чинними військовослужбовцями; 5) постійно повинна здійснюватися бойова та мобілізаційна готовність, а також боєздатності; 6) має особливий (воєнізований) характер відносин (військово-службових) та методів діяльності; 7) цілі та завдання формулюються особами, що їх створюють та здійснюють керівництво ними; 8) на них не покладаються на офіційному рівні завдання щодо оборони України, захисту її суверенітету, державної незалежності і національних інтересів; 9) вони можуть бути придатними до фактичного ведення воєнних (бойових) дій; 10) воєнізовані формування не можуть мати на озброєні зброю, а для збройних формувань така ознака є обов'язковою; 11) організовуються та функціонують на засадах єдиноначальності; 12)  має місце система підпорядкування; 13) забезпечується дисципліна, яка має велику кількість спільних ознак з військовою дисципліною; 14) здійснюється проведення військової або стройової чи фізичної підготовки.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

Євген Григоренко, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

доцент кафедры государственно-правовых дисциплин
кандидат юридических наук, доцент
площадь Свободы 4, Харьков, 61022, Украина

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-06-30
Цитовано
Як цитувати
Григоренко, Є., Передерій, О., & Чалий, М. (2023). Сутність та ознаки не передбачених законом воєнізованих та збройних формувань в аспекті кримінальної відповідальності за їх створення (стаття 260 Кримінального кодексу України). Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (35), 185-192. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-35-21
Розділ
Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право