ЗАКОН УКРАЇНИ “ПРО ОСНОВИ НАЦІОНАЛЬНОГО СПРОТИВУ” У СИСТЕМІ ОБОРОННОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ

  • Сергій Мельник Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого https://orcid.org/0000-0002-3243-276X
  • Євген Григоренко Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-5305-1712
Ключові слова: національна безпека та оборона, оборонне законодавство, правові засади національного спротиву, правовий режим воєнного стану, захист Вітчизни.

Анотація

У статті аналізується Закон України “Про основи національного спротиву” з точки зору подальшого розвитку оборонного та безпекового законодавства. Вказаний Закон розглядається як комплексний нормативно-правовий акт, що урегульовує питання організації та функціонування територіальної оборони, руху опору та підготовки громадян до такої діяльності.

Вказується на те, що за предметом правового регулювання цей нормативно-правовий акт входить до системи оборонного законодавства та взаємодіє з нормативно-правовими актами, що складають безпекове законодавство. Це підтверджується тим, що з одного боку, його положення спрямовані на надання оборонній діяльності України більш змістовного та всеохоплюючого характеру, у тому числі й шляхом сприяння обороні. А з іншого — положення цього Закону сприяють створенню умов для забезпечення національної безпеки України як через посилення оборони та покращення забезпечення воєнної безпеки, так і через інші складові національної безпеки, зокрема, через громадську, інформаційну, правову та деякі інші види національної безпеки.

З огляду на те, що як оборонне, так і безпекове законодавства завжди встановлюють та визначають правові та організаційні засади (основи) у відповідних сферах суспільних відносин, пов'язаних із забезпечення національної безпеки та оборони України, то у назві цього Закону слово “основи” зайве. На підставі цього вказується, що найоптимальнішою назвою цього Закону повинна бути “Про національний спротив”.

Констатується, що цей Закон за своїм предметом правового регулювання стосується організації національного спротиву, а отже діяльності широких верств населення. У зв'язку з цим, вказується на те, що преамбула Закону повинна бути більш розгорнутою та такою, що буде розкривати участь у національному спротиві як формі реалізації конституційного обов'язку щодо захисту Вітчизни (частина 1 статті 65 Конституції України) та справі всього Українського народу у захисті суверенітету та територіальної цілісності України (частина 1 статті 17 Основного Закону України).

При цьому посилання на статтю 65 Конституції України, яка встановлює, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов'язком громадян України зумовлено тим, що національний спротив є однією з форм захисту Вітчизни як найважливішого конституційного обов'язку громадян України.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

Євген Григоренко, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

доцент кафедри державно-правових дисциплін
кандидат юридичних наук, доцент
майдан Свободи 4, Харків, 61022, Україна

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2022-12-27
Цитовано
Як цитувати
Мельник, С., & Григоренко, Є. (2022). ЗАКОН УКРАЇНИ “ПРО ОСНОВИ НАЦІОНАЛЬНОГО СПРОТИВУ” У СИСТЕМІ ОБОРОННОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (34), 153-160. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2022-34-19

Найбільш популярні статті цього автора (авторів)