Основні тенденції розвитку ресторанного господарства України в сучасних умовах
Анотація
Ресторанне господарство – один з небагатьох видів діяльності, який став популярним ще в стародавні часи, незважаючи на стрімкий розвиток, ця діяльність не втратила популярності і по сей день. Уже протягом двох століть фахівцями досліджуються проблеми ідентифікації чинників успішності в ресторанному господарстві. Але професійний шеф-кухар і незрівнянне меню, стильний дизайн і чудовий сервіс – все це само по собі ще не здатне забезпечити високу заповнюваність закладу ресторанного господарства. Одними з головних критеріїв успіху закладів громадського харчування – розташування в місці з щільним рухом, нові формати, сучасні рішення для того, щоб виділитися на ринку і завоювати лояльність своєї аудиторії. В статті висвітлено основні тенденції розвитку ресторанного господарства України в сучасних умовах та умовах діяльності піл час пандемії COVID-19. Проаналізовано показники розвитку ресторанного господарства України за останні роки, а також вплив карантинних обмежень через пандемію COVID-19 на кількісні показники розвитку ринку ресторанних послуг. Предметом дослідження є аналіз сучасного стану та тенденцій розвитку ресторанного господарства України. Мета дослідження полягає у виявленні тенденцій та перспектив розвитку ресторанного господарства України в сучасних умовах. Використовуються загальнонаукові методи дослідження: системний, описовий, порівняльний та структурно-логічний аналіз. У ході дослідження були отримані наступні результати: виявлено основні тенденції розвитку ресторанного господарства України та вплив пандемії COVID-19 на їх формування. Висновки: обґрунтовано доцільність змінення формату закладів ресторанного господарства після карантинних обмежень та застосування інновацій в кулінарії, дизайні, до яких можна віднести креативну кухню, стиль високих технологій, кейтеринг-сервіс тощо.
Завантаження
Посилання
/Посилання
Аграновский Е.Д. Аносова М. М., Лифанова Р. Ф. Организация производства на предприятиях общественного питания. М.: Экономика, 2000. с. 10.
Аналіз ринку громадського харчування (HoReCa, кейтеринг, а також харчування на АЗС). URL: https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/analiz-rynka-obshestvennogo-pitaniya-horeca-kejtering-takzhe-pitanie-na-azs
Опрос предпринимателей: как пандемия коронавируса повлияла на бизнес.URL:https://biz.censor.net.ua/resonance/3183985/opros_predprinimateleyi_kak_pandemiya_koronavirusa_povliyala_na_biznes
Офіційний сайт Держкомстату України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/
Ресторанный бизнес. Выживание в эпоху Covid. URL: https://bizrating.com.ua/20/articles/1328/index.html
Сорока Л. Иваненко И. Диагностика текущего состояния и тенденций развития предприятий ресторанного хозяйства в Украине URL: https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/56-60_31.pdf
Тренды ресторанного бизнеса 2021. URL: https://www.marketing-ua.com/ru/article/trendy-restorannogo-biznesa-2021/
Тренды ресторанного бизнеса в 2021 году. URL: https://blog.metro.ua/ru/trendy-restorannogo-biznesu-v-2021-rotsi/
Франчайзинг и лучшие франшизы в Украине в 2021 году по версии InVenture. URL: https://inventure.com.ua/analytics/articles/luchshie-franshizy-v-ukraine-v-2019-po-versii-inventure
Babenko V., Pasmor M., Pankova Ju., Sidorov M. The place and perspectives of Ukraine in international integration space. Problems and Perspectives in Management. 2017. Vol. 15, Issue 1, P. 8092. http://dx.doi.org/10.21511/ppm.15(1).2017.08
Malyarets, L., Iastremska, O., Herashchenko, I., Iastremska, O., Babenko, V. Optimization of Indicators for Management of Enterprise: Finance, Production, Marketing, Personnel. Estudios de Economía Aplicada. 2021. Vol. 38-3, no 1, P. 1-13. http://dx.doi.org/10.25115/eea.v38i4.4028
Babenko, V., Poplavska, O., Tkach, M., Sidorov, M., Ovchynnikova, V., Fomina, Y. International Economic Relations: Integration Associations and Ukraine in the Global System of International Trade. Estudios de Economía Aplicada. 2021. vol. 39, no 7. https://doi.org/10.25115/eea.v39i7.5019
Ahranovskyi E.D. Anosova M. M., Lyfanova R. F. Orhanyzatsyia proyzvodstva na predpryiatyiakh obshchestvennoho pytanyia. M.: Эkonomyka, 2000. s. 10.
Analiz rynku hromadskoho kharchuvannia (HoReCa, keiterynh, a takozh kharchuvannia na AZS). URL: https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/analiz-rynka-obshestvennogo-pitaniya-horeca-kejtering-takzhe-pitanie-na-azs
Opros predprinimateley: kak pandemiya koronavirusa povliyala na biznes.URL:https://biz.censor.net.ua/resonance/3183985/opros_predprinimateleyi_kak_pandemiya_koronavirusa_povliyala_na_biznes
Ofitsiinyi sait Derzhkomstatu Ukrainy. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/
Restorannyy biznes. Vyzhivanie v epokhu Covid. URL: https://bizrating.com.ua/20/articles/1328/index.html
Soroka L. Ivanenko I. Diagnostika tekushchego sostoyaniya i tendentsiy razvitiya predpriyatiy restorannogo khozyaystva v Ukraine URL: https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/56-60_31.pdf
Trendy restorannogo biznesa 2021. URL: https://www.marketing-ua.com/ru/article/trendy-restorannogo-biznesa-2021/
Trendy restorannogo biznesa v 2021 godu. URL: https://blog.metro.ua/ru/trendy-restorannogo-biznesu-v-2021-rotsi/
Franchayzing i luchshie franshizy v Ukraine v 2021 godu po versii InVenture. URL: https://inventure.com.ua/analytics/articles/luchshie-franshizy-v-ukraine-v-2019-po-versii-inventure
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License 4.0 International (CC BY 4.0), котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).