Конкурентоспроможність продукції молочної промисловості України: сучасний стан та перспективи розвитку

  • Іщенко Марія Олександрівна Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна http://orcid.org/0000-0003-4275-9579
  • Гончар Данило Русланович Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна http://orcid.org/0000-0003-4292-6322
Ключові слова: молочна промисловість, експорт, конкурентоспроможність, виробництво молока, молочна галузь, порівняльні переваги, екологія

Анотація

 

В статті розглянуто сучасний стан, тенденції та проблеми розвитку молочної промисловості України в сучасних умовах. Предметом дослідження в статті є конкурентоспроможність української молочної продукції на глобальних ринках. Мета полягає у виявленні порівняльних переваг молочної промисловості України та визначенні перспектив для її подальшого розвитку. Завдання: дослідити сучасний стан і динаміку виробництва, світових цін, попиту, експорту молочної продукції в Україні та світі, визначити порівняльні переваги України в молочній галузі на основі розрахунку індексу Баласса, розглянути екологічну сторону розвитку галузі. У статті використовуються загальнонаукові методи: системний аналіз – для визначення конкурентоспроможності молочної промисловості України; історичний метод – для відстеження тенденцій світового та українського ринку молочної продукції; кореляційний аналіз – для визначення взаємозв’язку цін на внутрішньому ринку, статистичний метод – для відображення кількісних показників та ін. Отримані такі результати: на основі проведеного дослідження виявлені тенденції зниження обсягів виробництва та експорту молочної продукції, виявлені порівняльні переваги молочної галузі України на більшості регіональних ринків світу крім європейського та запропоновані шляхи подальшого розвитку галузі відповідно до сучасних викликів в глобалізованому світі. Висновки: українська молочна галузь здатна конкурувати на світових товарних ринках, перспективними напрямами розширення експорту може стати Казахстан, Молдова, Киргизстан, країни Близького Сходу. З огляду на загальне скорочення потужностей молочної галузі в Україні виробникам пропонується сконцентруватися на інтенсифікації виробництва і впровадження новітніх технологій, враховуючи екологічну складову.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2021-06-29
Цитовано
Як цитувати
Іщенко Марія Олександрівна, & Гончар Данило Русланович. (2021). Конкурентоспроможність продукції молочної промисловості України: сучасний стан та перспективи розвитку. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм, (13), 89-98. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2021-13-09