Еvaluation of the development strategy of the hotel and restaurant industry of Ukraine

Keywords: development strategy, hotel and restaurant industry, taxonomic analysis, management decisions, post-war recovery

Abstract

In modern conditions, the development of the domestic hotel and restaurant industry is accompanied by significant problems caused by the COVID-19 pandemic and the full-scale war with the Russian Federation, which necessitates the search for promising directions of development and the development of plans for its recovery in the post-war period. The subject of research in the article is the development strategy of the hotel and restaurant industry of Ukraine. The purpose of the article is assessment of the strategy for the development of the hotel and restaurant industry of Ukraine and its infrastructure on this basis of the approach to the implementation of the strategy for the development of galusia in the minds of military renewal. Research methods: dialectical method, fundamental scientific methods: analysis, synthesis, taxonomic analysis, systematization, formalization (for analysis of the research object), abstract-logical method (for formulating concepts), graphical and tabular methods (for analysis of the results of the investigation). The following results were obtained: A model of taxonomic analysis of the development strategy of the hotel and restaurant industry is proposed. The taxonomic coefficients of the development strategy of the hotel and restaurant industry of Ukraine have been determined. Cyclicality in the development of the hotel and restaurant industry of Ukraine has been recorded. Especially negative changes in the industry were recorded in 2022 as a result of a full-scale.  Conclusions: the conducted research made it possible to propose strategic directions for the development of the hotel and restaurant industry of Ukraine in the post-war period. The above-mentioned measures will make it possible to implement the necessary strategic changes in the hotel and restaurant industry, will contribute to the reconstruction of the national economy and the generation of additional financial flows, which will make it possible to strengthen the impact of industry restoration projects on the socio-economic development of the state.

Downloads

References

/

References

Olsen M.D., Roper A. Research in strategic management in the hospitality industry. International Journal of Hospitality Management, academia.edu. 1998.

Schmelzer C. A case study investigation of strategy implementation in three multi-unit restaurant firms. Doctoral dissertation, VA Polytechnic Institute and State University, Blacksburg, VA. 1992.

Hwang L.J., Lockwood A. Understanding the challenges of implementing best practices in hospitality and tourism SMEs. Benchmarking. 2006. Vol. 13 №. 3, Р. 337-354.

Gursoy D., Swanger N. Performance-enhancing internal strategic factors and competencies: impacts on financial success. International Journal of Hospitality Management. 2007. Vol. 26 № 1, Р. 213-227.

Завідна Л. Д. Готельний бізнес: стратегії розвитку: монографія. Київ: Київ. нац. торг.-екон. ун-т. 2017. 600 с.

Декалюк О. В. Методичні підходи до стратегічного управління готельно-ресторанним бізнесом. Вісник Хмельницького національного університету. 2017. № 2, Том 2, С. 261-264. URL: http://elar.khnu.km.ua/jspui/bitstream/123456789/5553/1/27.pdf

Милько І.П. Концептуальні засади розробки стратегії розвитку готельно-ресторанного комплексу України. Економічний форум. 2019, № 1(4). С. 90-97. https://doi.org/10.36910/6765-2308-8559-2019-4-14

Yakushev O., Kozlovska S, Sushko N., Podolian Y., Tykhonova I. Improvement of strategic management of the development of hotel and restaurant business enterprises. Економiка i органiзацiя управлiння. 2022. № 2 (46). С. 228-239. https://doi.org/10.31558/2307-2318.2022.2.22

Білоус С., Безручко Л., Лемега Н. Стратегічні напрями відновлення сфери послуг України у поствоєнний період. Економіка та суспільство. 2022. №46. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-46-3

Nikolaichuk O., Pryimak N., Nykyforov R., Romanykha O. Taxonomic analysis of strategic decisions for the development of the hotel and restaurant industry; Ivanova, N., Kozhukhova, T. (Eds.) Econometric modeling of managerial decisions at the macro and micro levels. Kharkiv: РС ТЕСHNOLOGY СЕNTЕR. 2021. 200 р. doi: https://doi.org/10.15587/978-617-7319-37-4.ch7 . (Scopus).

Cайт Державної служби статистики України. URL: https://ukrstat.gov.ua (дата звернення: 11.06.2021)

Бородіна О.А., Ляшенко В.І. Повоєнне відновлення економіки: світовий досвід та спроба його адаптації для України. Вісник економічної науки України. 2022. №1 (42). С. 121- 134. https://doi.org/10.37405/1729-7206.2022.1(42).121-134.

Романова А. А. Управління розвитком туристичної сфери в умовах збройних конфліктів. Modern Economics. 2018. № 9. С. 93-104. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/modecon_2018_9_14.

Кушнірук В.С., Денищенко Л.В. Готельно-ресторанна індустрія: сучасний стан та перспективи розвитку. Modern Economics. 2023. № 38. С. 58‒62.

Алєксєєва Я.В. Міжнародний досвід відбудови туристичного сектору після збройних конфліктів: можливості для України. Туризм в Україні: виклики та відновлення [Електронний ресурс]: Зб. матеріалів Міжнародного туристичного форуму, Київський національний економічний університеті імені Вадима Гетьмана, м. Київ, 21–22 березня 2023 року. К. : КНЕУ, 2023. С 257-259.

Моца, А., Шевчук, С., & Середа, Н. Перспективи післявоєнного відновлення сфери туризму в Україні. Економіка та суспільство. 2022. №41. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-31

Носирєв О. Повоєнне відновлення індустрії туризму та гостинності: стратегія та пріоритети. Міжнародний історичний досвід повоєнної реконструкції економіки: уроки для України : матеріали міжнар. наук.-практ. конф., 27 квітня 2023 р. / оргком.: В. Небрат ; Держ. установа "Ін-т економіки та прогнозування НАН України" [та ін.]. Київ, 2023. С. 94. URI: https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/65269.

Банєва І.О., Величко О.В. Перспективи післявоєнного відновлення готельно-ресторанної галузі в Україні. Інфраструктура ринку. 2022. №67. URL: http://www.market-infr.od.ua/journals/2022/67_2022/10.pdf

Проект Плану відновлення України. Матеріали робочої групи «Відновлення та розбудова інфраструктури». URL: https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/ recoveryrada/ua/restoration-and-development-of-infrastructure.pdf

Published
2023-12-31
Cited
How to Cite
Olha Nikolaichuk. (2023). Еvaluation of the development strategy of the hotel and restaurant industry of Ukraine. The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series: International Relations. Economics. Country Studies. Tourism, (18), 74-83. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2023-18-08