Акумулятивні властивості рослин як фактор формування екологічної безпеки рослинної харчової продукції (на прикладі Харківського регіону)

  • А. Н. Некос Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна
Ключові слова: рослинні продукти харчування, екологічна безпека, акумулятивні властивості, важкі метали, біологічне поглинання

Анотація

На основі результатів досліджень можна стверджувати, що у разі можливості техногенного атмосферного забруднення слід уникати вирощування на присадибних ділянках листових овочів, зокрема капусти. Серед надґрунтових овочів простежується диференціація метало-акумулятивних властивостей рослин в залежності від їх фізіологічних особливостей. На основі порівняння показників біологічного поглинання металів рослинами з вмістом їх рухомих форм у ґрунті можна визначити, що з підвищенням вмісту важких металів у ґрунті у рослин включаються механізми регуляції селективного поглинання мікроелементів, які визначаються генетичною специфікою рослин. Екологічний стан природних компонентів довкілля є домінантним чинником, що визначає якість продуктів харчування.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

А. Н. Некос, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна
доктор географічних наук, професор
Опубліковано
2014-02-28
Як цитувати
Некос, А. Н. (2014). Акумулятивні властивості рослин як фактор формування екологічної безпеки рослинної харчової продукції (на прикладі Харківського регіону). Людина та довкілля. Проблеми неоекології, (1-2), 100-107. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/humanenviron/article/view/928
Розділ
Антропогенний вплив на природне середовище

Найбільш популярні статті цього автора (авторів)