Функціонально-компонентна структура системи торговельного обслуговування населення

  • П. О. Кобилін Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна
Ключові слова: система торговельного обслуговування населення, функціонально-компонентна структура, роздрібна торгівля, ресторан-не господарство, заклад, потреби, товари, соціоактогенез

Анотація

В статті узагальнено понятійно-термінологічний апарат дослідження системи торговельного обслуговування населення; подається авторське визначення поняттю «система торговельного обслуговування населення» на основі концепції соціогеосистеми та системного підходу в суспільній географії; охарактеризована функціонально-компонентна структура системи, що представлена підсистемою роздрібної торгівлі, у яку входять магазини, торговельні комплекси, ринки, напівстаціонарні об’єкти торгівлі, торгівля поза магазинами; підсистемою ресторанного господарства (кафе, бари, ресторани, їдальні тощо) та підсистеми обслуговуючих підприємств (ремонтно-будівельні, фінансово-кредитні, охоронні, транспортні підприємства тощо). Розглянуто авторські класифікації закладів роздрібної торгівлі та ресторанного господарства за різними критеріями: за формою, типом, ступенем сталості місцезнаходження, формам власності, розмірами, періодичності обслуговування, рівнем цін, асортименту продукції, місцезнаходження тощо. Проаналізовано класифікації товарів народного споживання, які також поділяються за різними критеріями: за терміном використання, віковими особливостями споживачів, приналежністю до галузей, частотою попиту, сировинною ознакою, сезонністю тощо. Досліджено технологічну схему задоволення соціальних потреб через систему торговельного обслуговування населення на основі моделі соціоактогенезу, яка складається з чотирьох послідовних стадій: усвідомлення суспільної потреби, створення системи цілей, формування виконавчої системи та отримання результату.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

П. О. Кобилін, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна
ст. викладач

Посилання

1. Апопій В. В. Організація торгівлі : підручник / [Апопій В. В., Міщук І. П., Ребицікий В. М. та ін.]; за ред. В. В. Апопія. – [2-е вид.] – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 616 с.
2. Головня О. М. Регіональні особливості розвитку торгово-побутової сфери : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. економ. наук : спец. 08.00.05 «Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка» / О. М. Головня. – К., 2007. – 20 с.
3. Жиряева Е. В. Товароведение / Е. В. Жиряева . – 2-е изд . – СПб.; М.; Х.; Минск : Питер, 2004. – 415 с.
4. Ілляшенко С. М., Маркетингова товарна політика: підручник / С. М. Ілляшенко. – Суми: ВТД “Університет-ська книга”, 2005. - 234 с.
5. Колосінський Є. Ю. Трансформація територіальної організації торговельної сфери регіону в умовах розвит-ку постіндустріальної економіки : автореф. дис.на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук : спец. 08.00.05 «Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка»/ Є. Ю. Колосінський. – Ужгород, 2012. – 20 c.
6. Корнус О. Г. Територіальна організація системи обслуговування насе-лення Сумської області та шляхи її вдосконалення: дис. … кандидата геогр. наук : 11.00.02 / О. Г. Корнус. – Х., 2009. – 210 с.
7. Котлер Ф. Основы маркетинга. Краткий курс / Пер с англ. / Ф. Котлер. – М.: Издательский дом «Вильяме», 2007 – 656 с.
8. Мальська М. П. Регіональні особливості формування і розвитку торговельного комплексу області : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. економ. наук : спец. 08.00.05 «Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка» / М. П. Мальська. – Львів., 1993. – 20 с.
9. Мамчур О. І. Суспiльно-географiчнi проблеми формування ринкової iнфраструктури Львiвської областi: ав-тореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. геогр. наук : спец. 11.00.02 «Економічна і соціальна географія» / О. І. Мамчур. – Львів, 2010. – 21 с.
10. Марцин В. С. Економіка торгівлі : підручник / В. С. Марцин . – 2-ге вид., випр. і доп . – Київ : Знання, 2008. – 603 с.
11. Мостова Л. М. Організація обслуговування на підприємствах ресторанного господарства: навчальний посі-бник / Л. М. Мостова, О. В. Новікова. – К.: Ліра-К, 2010. – 388 c.
12. Національний стандарт України ДСТУ 4281:2004 «Заклади ресторанного господарства. Класифікація» / Наказ Держспоживстандарту України від 31 березня 2004 р. № 59 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon.kadrovik01.com.ua/regulations/10637/478269/
13. Національний стандарт України ДСТУ 4303:2004 «Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення понять» / Наказ Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 05.07.2004 р. № 130 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.profiwins.com.ua/uk/directories1/ dstu4303.html
14. Немец К. А. Информационное взаимодействие природных и социальных систем: монография / К. А. Немец. – Х.: Східно-регіональний центр гуманітарно-освітніх ініціатив, 2005. – 428 с.
15. Немец Л. Н. Устойчивое развитие : социально-географические аспекты (на примере Украины): монография / Л. Н. Немец. – Х. : Факт, 2003. – 384 с.
16. Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства: підручник: [для вищ. навч. закл.] / За ред. Н. О. П’ятницької. – 2-ге вид. перероб. та допов.– К.: Центр учбової літератури, 2011 – 584 с.
17. Осіпчук І. О. Територіальна організація торговельного обслуговування населення Рівненської області : ав-тореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. геогр. наук : спец. 11.00.02 «Економічна та соціальна геогра-фія» / І. О. Осіпчук. – К., 2013. – 20 с.
18. Про затвердження Інструкції щодо заповнення форм державних статистичних спостережень стосовно торгової мережі та мережі ресторанного господарства / Наказ Державного комітету статистики Украї-ни від 24.10.2005 № 327 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/
z1350-05
19. Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення на ринку споживчих товарів / Постанова Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 р. N 833 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/833-2006-%D0%BF
20. Про затвердження Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства / Наказ Міністерс-тва економіки та з питань євпропейслької інтеграції України від 24.07.2002 р. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0680-02
21. Прокопенко О. В. Інфраструктура товарного ринку. [навчальний посібник] / О. В. Прокопенко, В. Ю. Школа, О. О. Дегтяренко, С. М. Махнуша. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 296 с.
22. Савощенко А. С. Інфраструктура товарного ринку : навчальний посібник / А. С. Савощенко. – К. : КНЕУ, 2004 – 336 с.
23. Соціальний розвиток України : сучасні трансформації та перспективи / [Бандур С. І. , Заяць Т. А., Куцен-ко В. І. та ін.]; під ред.: Б. М. Данилишина. – К.: Брама-Україна, 2006. – 758 с.
24. Щеглова Е. Я. Некоторые аспекты розничной торговли в России / Е. Я. Щеглова // География в школе. – 2010. – №10. – С. 11-14.
25. Ягодка А.Г. Соціальна інфраструктура і політика: навчальний посібник / А.Г. Ягодка . – К.: КНЕУ, 2000 . – 212 с.
Опубліковано
2017-11-01
Цитовано
Як цитувати
Кобилін, П. О. (2017). Функціонально-компонентна структура системи торговельного обслуговування населення. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, cерія «Геологія. Географія. Екологія», (46), 92-100. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/geoeco/article/view/9520

Найбільш популярні статті цього автора (авторів)