Перспективи нормативно-правового забезпечення здобуття громадянином України вищої юридичної освіти

  • Алла Смульська Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна https://orcid.org/0000-0003-1999-3068
Ключові слова: нормативно-правове забезпечення, вища юридична освіта, Україна, юридична професія, реформування, Закон України, стандарт, концепція.

Анотація

У статті зазначено, що юридичній освіті у всі часи приділяється прискіплива увага, через що мають бути підвищеними вимоги щодо якості підготовки випускників юридичних спеціальностей; наголошується на актуальності питання підготовки висококваліфікованих юристів, яке зачіпає питання якості вищої юридичної освіти в цілому, що вимагає детального розгляду стану та перспектив нормативно-правового забезпечення здобуття громадянином України вищої юридичної освіти; вказується, що увага небайдужих та зацікавлених зосереджується на умовах та якості здобуття освіти, вітчизняних освітніх стандартах та зарубіжному досвіді, формах навчання, правах, обов’язках та відповідальності студентів, викладачів та освітніх установ; розглядається низка проєктів законодавчих ініціатив, які так і не було затверджено; акцентується на окремих аспектах проголошеної проблеми, до яких прикуто увагу вітчизняних науковців; наголошується, що свою нормативно-правову базу слід формувати з урахуванням європейських стандартів та прогресивного міжнародного досвіду, застерігається, що у зв’язку зі збройною агресією сусідньої держави, реформаторський поступ з питань здобуття освіти в Україні наразі уповільнився; поділяється думка з приводу того, що правничий фах у всі часи й сьогодні був і залишається затребуваним, престижним і популярним, а вимоги до юристів стають дедалі більш вибагливими й прискіпливими, оскільки правники повсякчас перебувають у полі зору різних спостерігачів; наголошується, що будь-який справжній професіонал повинен ґрунтовно володіти не лише професійними знаннями, уміннями, навичками, а й мати різнобічну інтелектуальну підготовку, високу мовно-комунікативну культуру, й знання з педагогіки і психології; звертається увага, що на виконання «Стратегії розвитку вищої освіти в Україні на 2022-2032 роки» слід продовжувати відбудову та реформування системи вищої освіти й у післявоєнний період.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-12-13
Цитовано
Як цитувати
Смульська, А. (2023). Перспективи нормативно-правового забезпечення здобуття громадянином України вищої юридичної освіти. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (36), 88-95. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-36-10