Роль громадянського суспільства у запобіганні та протидії корупції

  • Тетяна Хабарова Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0001-8830-4508
Ключові слова: КЛЮЧОВІ СЛОВА: корупція, антикорупційна діяльність, запобігання корупції, громадський контроль.

Анотація

АНОТАЦІЯ. Вступ. Корупція – одна із основних проблем, що стоїть на перешкоді розвитку демократичної, правової, соціальної держави. Наявність в країні високого рівня корупції змушує громадян зневірюватися у справедливість закону, зазнавати обмежень в реалізації своїх прав та відчувати безпорадність у протистоянні такому правовому явищу як корупція.

Постановка проблеми. Протягом останніх 9 років в напрямку запобігання і протидії корупції зроблено досить багато рішучих дій, прийняте антикорупційне законодавство, удосконалено та запроваджено ряд антикорупційних заходів, створено спеціалізовані антикорупційні органи, проте, на превеликий жаль, в Україні відсутнє прагнення держави повноцінно залучати громадськість до здійснення антикорупційної діяльності, що робить антикорупційну діяльність не ефективною.

Актуальність. На сьогоднішній день в Україні існує велика кількість громадських організацій антикорупційного спрямування, та ефективність їх діяльності і можливості впливу на органи публічної влади є обмеженими.

Мета. Оцінити роль громадянського суспільства у запобіганні та протидії корупції, з’ясувати причини, що стоять на перешкоді участі громадськості в антикорупційній діяльності та умови за яких така участь можлива.

Методи. Для досягнення заявленої  мети дослідження у статті були застосовані загальнонаукові (дедукції, індукції, синтезу, аналізу) та спеціально-наукові методи дослідження (формально-юридичний та порівняльно-правовий).

Основні результати дослідження. З метою досягнення  позитивного результату від участі громадськості у запобіганні та протидії корупції, державою має бути нормативно забезпечено механізми участі громадськості в антикорупційній діяльності, а також запроваджено заходи, що заохочують громадян до такої участі та захищають їх права, як суб’єктів, що реалізують заходи запобігання корупції.

Висновки. Участь громадськості у формуванні та реалізації антикорупційної політики, реалізації заходів запобігання корупції має визнаватися однією з пріоритетних засад.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-06-30
Цитовано
Як цитувати
Хабарова, Т. (2023). Роль громадянського суспільства у запобіганні та протидії корупції. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (35), 178-184. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-35-20
Розділ
Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право