ДОГОВОРИ ПРО НЕКОНКУРЕНЦІЮ: ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ

  • Антон Гужва Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0001-7813-1455
Ключові слова: договір про неконкуренцію, застереження про неконкуренцію, договір про непереманювання, негативні зобов’язання, виконання зобов’язання.

Анотація

Стаття присвячена проблемам правового регулювання договорів про неконкуренцію у цивільному праві України. Автор розглядає договори про неконкуренцію як один із видів негативних зобов’язань. Наголошується на недостатній регламентації досліджуваних у національному законодавстві.

Автор окреслює спектр цивільно-правових договорів, в яких на практиці використовуються застереження про неконкуренцію. З’ясовано зміст застережень про неконкуренцію у договорах поставки, дистрибуції, агентському договорі, договорі оренди. Вказується, що заборона щодо конкуренції може стосуватись переліку товарів, ціни продажу іншим покупцям, території розповсюдження товару, контрагентів за договорами. Наголошується на тому, що правочини щодо укладення договорів про неконкуренцію можуть оспорюватись на підставі порушення принципу свободи договору, свободи підприємницької діяльності, обмеження цивільної дієздатності, неправомірного обмеження конкуренції. Автором пропонується застосовувати до договорів про неконкуренцію доктрину зустрічного надання, яка є надбанням англо-американської правової сім’ї. Відповідно, наявність матеріальної компенсації зобов’язаної особи у договорах про неконкуренцію забезпечує баланс інтересів сторін.

Проаналізовано можливість застосування норму ч. 3 ст. 538 ЦК України про зупинення або відмову від виконання зустрічного обов’язку у разі порушення умови щодо неконкуренції. Автор наголошує на тому, що головним ефектом порушення договору про неконкуренцію є неотримання кредитором доходу, на який він розраховував. Оскільки стягнення упущеної вигоди є проблематичним у національній судовій практиці, то висувається пропозиція враховувати можливий розмір неотриманого доходи під час визначення компенсації за неконкуренцію.

Охарактеризовано договори про неконкуренцію як негативні зобов’язання, яким притаманні нематеріальний об’єкт, неподільність, тривалість, особистий характер, неможливість виконання в натурі у примусовому порядку.

 

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2022-12-27
Цитовано
Як цитувати
Гужва, А. (2022). ДОГОВОРИ ПРО НЕКОНКУРЕНЦІЮ: ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (34), 81-90. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2022-34-09
Розділ
Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право