ПРАКТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ПОНЯТТЯ АДВОКАТСЬКОЇ ЕТИКИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ: ЗМІСТ ТА ЗНАЧЕННЯ

  • Андрій Андрійович Стародубцев Юридичний факультет ХНУ ім.В.Н.Каразіна https://orcid.org/0000-0002-9044-163X
Ключові слова: мораль, право, етика, відповідальність, честь, гідність, правила адвокатської етики, закон.

Анотація

у статті зазначено, що етика адвоката є важливою складовою юридичної етики; вказано, що професія адвоката має своїм об’єктом людину, торкається її інтересів, прав, приватного життя, тому дослідження моральних аспектів і проблем адвокатської діяльності має сьогодні першочергове значення; відзначено такі ключові поняття як мораль, право, етика, справедливість, обов’язок, добро, зло, сумління, відповідальність, честь, гідність, гуманізм; відзначено, що складова частина етики, юридична етика, – наукова дисципліна, предмет якої складає прояв моралі в правосудді і правозастосовній діяльності; наголошено, що значення юридичної етики полягає в тому, що вона надає моральний характер діяльності зі здійснення правосуддя, виконанню прокурорських функцій, слідчій роботі, а також іншим видам діяльності, що здійснюється юристами-професіоналами; констатується, що юридична етика сприяє правильному формуванню свідомості, поглядів працівників юридичної професії, орієнтуючи їх на неухильне дотримання моральних норм; вказано, що сьогодні є актуальним контекст розмови окремо про етику суддів, слідчу етику, етику адвоката; наголошено, що специфіка адвокатської діяльності вимагає збалансованості у служінні адвоката; наголошено, що адвокатська етика покликана забезпечувати виконання адвокатом своїх обов'язків чесно, компетентно і сумлінно, щоб формувати належний рівень суспільної довіри до адвокатури як представника громадянського суспільства і особисто до адвокатів; відзначено, що основу взаємин адвоката з клієнтом становить довіра; наголошено, що адвокат не має права на власну, не погоджену з клієнтом, позицію захисту, адвокат повинен проявляти підвищену увагу до підзахисного, який перебуває під вартою, гонорарна практика адвоката повинна будуватися з урахуванням низки чинників; надається застереження щодо заборони іронізування над учасниками процесу; вказується, що свої заперечення проти неправильних дій слідчого або органів дізнання адвокат зобов'язаний висловлювати у законній формі та сприяти формуванню в суспільстві шанобливого ставлення до суду як до гілки влади; зазначено, що адвокату забороняється грубо порушувати професійну етику, а необхідно будувати відносини з колегами по професії на нормах порядності і поваги, допомагати молодшим колегам; поважати гідність, авторитет і ділову репутацію інших адвокатів, формувати гідну лінію власної позиції і поведінки та мати переконливу власну точку зору.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

1. Конституція України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80.
2. Загальна декларація прав людини, прийнята і проголошена в резолюції 217 A (ІІІ) Генеральною Асамблеєю від 10 грудня 1948 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_015.
3. Правила адвокатської етики. URL: https://ips.ligazakon.net/document/view/mus28627?an=2.
4. Закон України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" № 5076-VI від 5 липня 2012 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5076-17.
Опубліковано
2020-07-17
Цитовано
Як цитувати
Стародубцев, А. А. (2020). ПРАКТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ПОНЯТТЯ АДВОКАТСЬКОЇ ЕТИКИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ: ЗМІСТ ТА ЗНАЧЕННЯ. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (29), 206-212. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2020-29-27
Розділ
Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право