Життя та професійна діяльність шеф-кухаря та ресторатора Омаро Канту (1976–2015)
Анотація
У статті проаналізовано життя та професійну діяльність одного із найвідоміших американських шеф-кухарів та рестораторів, представника молекулярної гастрономії Homaro Cantu (1976–2015). Установлено, що Homaro Cantu був одержимий різноманітністю форм їжі, прагнув змінити відвідини ресторану: переосмислити обслуговування, те, як клієнти взаємодіють зі стравами, що можна і не можна споживати. Одна з його головних ідей полягала у тому, щоб позбутися картонного чи пластикового пакування для соків, обробивши фрукти генератором ультразвукових хвиль. Homaro Cantu активно досліджував також вплив диво-ягоди (miracle berry / synsepalum dulcificum). Цей маленький західноафриканський фрукт містить міракулін, складну молекулу, яка тимчасово порушує рецептори кислого та солодкого на язиці людини. На програмі «Future Food» у 2010 році шеф-кухар Cantu продемонстрував, як несмачні, але їстівні рослини можна використовувати для імітації знайомих смаків у стравах, обманюючи відповідні рецептори. У 2013 році Homaro Cantu опублікував книгу «The Miracle Berry Diet Cookbook», де представив понад 150 страв з використанням цієї диво-ягоди. Homaro Cantu був медійною особистістю і регулярно брав участь у телевізійних шоу. У ЗМІ він виступав за припинення голоду у світі і вважав, що його витвір із їстівного паперу та диво-ягода зможуть зіграти значну роль у досягненні цієї мети. Одним із його проєктів були консультації з Національним управлінням з аеронавтики і дослідження космічного простору та компанією Elon Musk «SpaceX» стосовно 3D друку їжі для астронавтів та вирощування зернових культур на борту космічних кораблів. На початку 2015 року Homaro Cantu займався своїми відомими закладами «Moto», «Berrista», власною дослідницькою компанією «Cantu Designs», новою пивоварнею, некомерційною програмою з наставництва, яку він вів на честь шефа-кухаря Charlie Trotter, намагаючись підтримувати кожен свій проєкт. Незважаючи на це все, друзі та колеги не помітили чогось дивного у поведінці Homaro. 14 квітня 2015 року Homaro Cantu повісився у великому складському приміщенні, де мала відкритися пивоварня. У 2016 році Brett A. Schwartz зняв про Homaro Cantu фільм «Insatiable: The Homaro Cantu Story». Після його смерті вийшла книга «Moto: The Cookbook» (2017). Homaro Cantu увійшов в історію світової гастрономії як справжній новатор та візіонер, чиї креативні ідеї та задуми продовжують активно досліджувати та використовувати.
Завантаження
Посилання
/Посилання
Никига О. В., Романчук О. В., Коваль Р. С., Данилевич М. В., Калимон Ю. О. Самогубства відомих шеф-кухарів сучасності: історії та причини. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, серія «Міжнародні відносини, економіка, країнознавство, туризм». № 18, 2023. С. 62–73. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2023-18-07.
Никига О. В., Романчук О. В., Коваль Р. С., Данилевич М. В., Калимон Ю. О. Самогубства відомих кухарів минулих епох: François Vatel, James Hemings та Clemens Wilmenrod. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, серія «Міжнародні відносини, економіка, країнознавство, туризм». № 20, 2024. С. 81–88. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2024-20-09.
Романчук О. В., Коваль Р. С., Паска М. З., Голод А. П., Никига О. В. Історія червоного путівника «Мішлен» («Guide rouge» / «Guide Michelin»). Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, серія «Міжнародні відносини, економіка, країнознавство, туризм». № 16, 2022. С. 75–86. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2022-16-08.
Borkenhagen C. Evidence-based creativity: Working between art and science in the field of fine dining. Social Studies of Science. 47 (5), 2017. pp. 630–654. https://doi.org/10.1177/0306312717725204.
Cantu H. The Miracle Berry Diet Cookbook. New York, NY: Gallery Books, 2013. 320 p.
Caporaso N. The impact of molecular gastronomy within the food science community. In book: Gastronomy and Food Science, January 2021. pp. 1–18. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-820057-5.00001-7.
Cunningham E. Protecting cuisine under the rubric of intellectual property law: should the law play a bigger role in the kitchen? Journal of High Technology Law. Vol. IX: No. 1, 2009. pp. 21–51. URL: https://bpb-us-e1.wpmucdn.com/sites.suffolk.edu/dist/5/1153/files/2018/02/CUNNINGHAM_Protecting-2l31i04.pdf.
Hieggelke B. Sugar Freedom: Chef Homaro Cantu and his Magnificent Miracle Berry Obsession. URL: https://resto.newcity.com/2013/04/18/sugar-freedom-chef-homaro-cantu-and-his-magnificent-miracle-berry-obsession/
Hyland M. G. A Taste of the Current Protection Offered by Intellectual Property Law to Molecular Gastronomy. Cybaris®. Vol. 8, Is. 1, Art. 7, 2017. pp. 155–180. URL: https://open.mitchellhamline.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1070&context=cybaris.
Laguna Chacón J. R. Miracle Fruit – Miracle Berry (Synsepalum Dulcificum Daniell) – Basic Aspects for Contextualization. Journal of Investment and Management. Vol. 4, No. 6, 2015. pp. 330–333. https://doi.org/10.11648/j.jim.20150406.16.
Lipatova O., Campolattaro M. M. The Miracle Fruit: An Undergraduate Laboratory Exercise in Taste Sensation and Perception. The Journal of Undergraduate Neuroscience Education. 15 (1), 2016. A56–A60.
Morris K. The life and death of Homaro Cantu, the genius chef who wanted to change the world. URL: https://www.theguardian.com/news/2018/apr/06/homaro-cantu-moto-chef-change-the-world.
Spence C., Youssef J. Olfactory dining: designing for the dominant sense. Flavour, 4, 32 (2015). https://doi.org/10.1186/s13411-015-0042-0.
This H. The science of molecular gastronomy and the art of innovative cooking. FEBS Letters. Vol. 593, Is. 9, 2019. pp. 887–891. https://doi.org/10.1002/1873-3468.13373.
Wilken M. K., Satiroff B. A. Pilot study of “miracle fruit” to improve food palatability for patients receiving chemotherapy. Clinical Journal of Oncology Nursing. 16 (5), 2012. E173–177. https://doi.org/10.1188/12.CJON.E173-E177.
Nykyha, O. V., Romanchuk, O. V., Koval, R. S., Danylevych, M. V., Kalymon, Yu. O. (2023). Suicides of famous chefs of today: stories and reasons. The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series: International Relations. Economics. Country Studies. Tourism. № 18. pp. 62–73. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2023-18-07.
Nykyha, O. V., Romanchuk, O. V., Koval, R. S., Danylevych, M. V., Kalymon, Yu. O. (2024). Suicides of famous chefs of the past: François Vatel, James Hemings, and Clemens Wilmenrod. The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series: International Relations. Economics. Country Studies. Tourism. № 20. pp. 81–88. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2024-20-09.
Romanchuk, O. V., Koval, R. S., Paska, M. Z., Holod, A. P., Nykyha, O. V. (2022). Istoriia chervonoho putivnyka «Michelin» («Guide rouge» / «Guide Michelin») [The History of the Michelin Red Guide]. The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series: International Relations. Economics. Country Studies. Tourism. № 16. pp. 75–86. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2022-16-08.
Borkenhagen, C. (2017). Evidence-based creativity: Working between art and science in the field of fine dining. Social Studies of Science. 47 (5). pp. 630–654. https://doi.org/10.1177/0306312717725204.
Cantu, H. (2013). The Miracle Berry Diet Cookbook. New York, NY: Gallery Books. 320 p.
Caporaso, N. (2021). The impact of molecular gastronomy within the food science community. In book: Gastronomy and Food Science. pp. 1–18. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-820057-5.00001-7.
Cunningham, E. (2009). Protecting cuisine under the rubric of intellectual property law: should the law play a bigger role in the kitchen? Journal of High Technology Law. Vol. IX: No. 1. pp. 21–51. URL: https://bpb-us-e1.wpmucdn.com/sites.suffolk.edu/dist/5/1153/files/2018/02/CUNNINGHAM_Protecting-2l31i04.pdf.
Hieggelke, B. Sugar Freedom: Chef Homaro Cantu and his Magnificent Miracle Berry Obsession. URL: https://resto.newcity.com/2013/04/18/sugar-freedom-chef-homaro-cantu-and-his-magnificent-miracle-berry-obsession/
Hyland. M. G. (2017). A Taste of the Current Protection Offered by Intellectual Property Law to Molecular Gastronomy. Cybaris®. Vol. 8, Is. 1, Art. 7. pp. 155–180. URL: https://open.mitchellhamline.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1070&context=cybaris.
Laguna Chacón, J. R. (2015). Miracle Fruit – Miracle Berry (Synsepalum Dulcificum Daniell) – Basic Aspects for Contextualization. Journal of Investment and Management. Vol. 4, No. 6. pp. 330–333. https://doi.org/10.11648/j.jim.20150406.16.
Lipatova, O., Campolattaro, M. M. (2016). The Miracle Fruit: An Undergraduate Laboratory Exercise in Taste Sensation and Perception. The Journal of Undergraduate Neuroscience Education. 15 (1), 2016. A56–A60.
Morris, K. The life and death of Homaro Cantu, the genius chef who wanted to change the world. URL: https://www.theguardian.com/news/2018/apr/06/homaro-cantu-moto-chef-change-the-world.
Spence, C., Youssef, J. (2015). Olfactory dining: designing for the dominant sense. Flavour, 4, 32. https://doi.org/10.1186/s13411-015-0042-0.
This, H. (2019). The science of molecular gastronomy and the art of innovative cooking. FEBS Letters. Vol. 593, Is. 9. pp. 887–891. https://doi.org/10.1002/1873-3468.13373.
Wilken, M. K., Satiroff, B. A. (2012). Pilot study of “miracle fruit” to improve food palatability for patients receiving chemotherapy. Clinical Journal of Oncology Nursing. 16 (5). E173–177. https://doi.org/10.1188/12.CJON.E173-E177.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License 4.0 International (CC BY 4.0), котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).