Життя та професійна діяльність шеф-кухаря та ресторатора Омаро Канту (1976–2015)

  • Никига Оксана Василівна Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0002-3492-7475
  • Романчук Ольга Василівна Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0001-8215-9741
  • Коваль Ростислав Семенович Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0001-9284-7505
  • Данилевич Мирослава Василівна Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0002-1285-392X
  • Калимон Юлія Олександрівна Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0002-0062-2382
Ключові слова: шеф-кухар, Homaro Cantu, самогубство, гастрономія, туризм

Анотація

У статті проаналізовано життя та професійну діяльність одного із найвідоміших американських шеф-кухарів та рестораторів, представника молекулярної гастрономії Homaro Cantu (1976–2015). Установлено, що Homaro Cantu був одержимий різноманітністю форм їжі, прагнув змінити відвідини ресторану: переосмислити обслуговування, те, як клієнти взаємодіють зі стравами, що можна і не можна споживати. Одна з його головних ідей полягала у тому, щоб позбутися картонного чи пластикового пакування для соків, обробивши фрукти генератором ультразвукових хвиль. Homaro Cantu активно досліджував також вплив диво-ягоди (miracle berry / synsepalum dulcificum). Цей маленький західноафриканський фрукт містить міракулін, складну молекулу, яка тимчасово порушує рецептори кислого та солодкого на язиці людини. На програмі «Future Food» у 2010 році шеф-кухар Cantu продемонстрував, як несмачні, але їстівні рослини можна використовувати для імітації знайомих смаків у стравах, обманюючи відповідні рецептори. У 2013 році Homaro Cantu опублікував книгу «The Miracle Berry Diet Cookbook», де представив понад 150 страв з використанням цієї диво-ягоди. Homaro Cantu був медійною особистістю і регулярно брав участь у телевізійних шоу. У ЗМІ він виступав за припинення голоду у світі і вважав, що його витвір із їстівного паперу та диво-ягода зможуть зіграти значну роль у досягненні цієї мети. Одним із його проєктів були консультації з Національним управлінням з аеронавтики і дослідження космічного простору та компанією Elon Musk «SpaceX» стосовно 3D друку їжі для астронавтів та вирощування зернових культур на борту космічних кораблів. На початку 2015 року Homaro Cantu займався своїми відомими закладами «Moto», «Berrista», власною дослідницькою компанією «Cantu Designs», новою пивоварнею, некомерційною програмою з наставництва, яку він вів на честь шефа-кухаря Charlie Trotter, намагаючись підтримувати кожен свій проєкт. Незважаючи на це все, друзі та колеги не помітили чогось дивного у поведінці Homaro. 14 квітня 2015 року Homaro Cantu повісився у великому складському приміщенні, де мала відкритися пивоварня. У 2016 році Brett A. Schwartz зняв про Homaro Cantu фільм «Insatiable: The Homaro Cantu Story». Після його смерті вийшла книга «Moto: The Cookbook» (2017). Homaro Cantu увійшов в історію світової гастрономії як справжній новатор та візіонер, чиї креативні ідеї та задуми продовжують активно досліджувати та використовувати.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2025-06-30
Цитовано
Як цитувати
Никига Оксана Василівна, Романчук Ольга Василівна, Коваль Ростислав Семенович, Данилевич Мирослава Василівна, & Калимон Юлія Олександрівна. (2025). Життя та професійна діяльність шеф-кухаря та ресторатора Омаро Канту (1976–2015). Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм, (21), 212-219. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2025-21-22