Самогубства відомих шеф-кухарів сучасності: історії та причини

  • Никига Оксана Василівна Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0002-3492-7475
  • Романчук Ольга Василівна Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0001-8215-9741
  • Коваль Ростислав Семенович Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0001-9284-7505
  • Данилевич Мирослава Василівна Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0002-1285-392X
  • Калимон Юлія Олександрівна Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0002-0062-2382
Ключові слова: шеф-кухар, самогубство, суїцидальна поведінка, ресторан, гастрономія, туризм

Анотація

Самогубство та суїцидальна поведінка становлять одну з ключових проблем для державної політики та сфери охорони здоров’я. Відома американська психіатр Somya Abubucker говорить про те, що згідно з даними ВООЗ, смерть через суїцид відбувається кожні 40 секунд у світі і “є ознаки того, що на кожну дорослу людину, котра померла внаслідок самогубства, могло припадати більше двадцяти інших, котрі намагалися його вчинити”. Ресторани залишаються середовищем з високим рівнем стресу, а професія шеф-кухаря увійшла до десятки найстресовіших у світі. Мета статті полягає у предсталенні історії життя та професійної діяльності найвідоміших світових шеф-кухарів та рестораторів, котрі здійснили самогубства протягом останніх 30 років, а також в аналізі ймовірних причин їхніх вчинків. Для досягнення декларованої мети використано наступні методи дослідження: історичний, описовий, порівняльний, систематизація та узагальнення. Шеф-кухарі, про котрих йде мова, працювали у найкращих ресторанах США, Канади, Франції, Італії, Швейцарії, Великобританії та Австралії. Вони зробили значний внесок у розвиток світової гастрономії, їхні заклади були перетворені у справді культові локації, відзначені зірками від «Michelin» та оцінками від «Gault & Millau», котрі функціонували подекуди кілька десятиліть і де пропонували найвишуканіші страви. Встановлено, що причинами їхніх суїцидів найчастіше були депресія, емоційне виснаження та вигорання, економічна криза, падіння прибутків та зниження рейтингів, втрата коханої / близької людини, вплив реаліті-шоу, постійний тиск, ненормований робочий графік, невиправдані обвинувачення. Виявлено, що з-поміж способів самогубства, це, зокрема, повішення, використання вогнепальної зброї, утоплення та удушення, передозування лікарськими й наркотичними засобами. Мотиви вчинків декого з них так і залишилися загадкою, оскільки не було виявлено навіть передсмертних записок. Першочергові завдання з профілактики самогубств полягають у збільшенні спеціалізованих програм з надання психіатричної допомоги, обмеженні доступу до зброї та посиленні контролю для виявлення повідомлень / інформації про те, що особа демонструє суїцидальні наміри. Отримані результати дозволяють доповнити та розширити спеціалізовані навчальні курси у закладах вищої освіти України, де ведуть підготовку кадрів для сфери туризму, готельного та ресторанного господарства, а також медицини (зокрема, психології, психіатрії, наркології та реабілітації).

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-12-31
Цитовано
Як цитувати
Никига Оксана Василівна, Романчук Ольга Василівна, Коваль Ростислав Семенович, Данилевич Мирослава Василівна, & Калимон Юлія Олександрівна. (2023). Самогубства відомих шеф-кухарів сучасності: історії та причини. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм, (18), 62-73. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2023-18-07