Управління доходами ресторану та аналітична оцінка його ефективності

  • Калайтан Тетяна Вікторівна Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького https://orcid.org/0000-0003-4774-4990
  • Гримак Олег Ярославович Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького https://orcid.org/0000-0002-9730-120X
  • Кушнір Леся Павлівна Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького https://orcid.org/0000-0001-8456-4935
  • Шурпенкова Руслана Казимирівна Львівський національний університет імені Івана Франка https://orcid.org/0000-0002-8825-2389
  • Сарахман Оксана Миколаївна Львівський національний університет імені Івана Франка https://orcid.org/0000-0002-8793-592X
Ключові слова: управління доходами ресторану, управління доходністю, маржинальний дохід, маржинальний аналіз, АВС-аналіз

Анотація

Ефективність системи управління доходами має важливе значення для кожного підприємства, оскільки доходи є фактором прямого впливу на прибуток. Особливо важливим це питання є для ресторанного бізнесу, де рівень витрат значно вищий, ніж у середньому в економіці. Предметом дослідження є сучасні системи управління доходами ресторану, що використовуються у зарубіжній практиці. Мета статті полягає у дослідженні теоретичних аспектів управління доходами та оцінки його ефективності в ресторанному бізнесі.  Завдання: (1) уточнення понятійного апарату управління доходами ресторанів , (2) вивчення показників оцінки ефективності управління доходами та їх використання в ресторанному бізнесі, (3) визначення можливостей застосування факторного аналізу маржинального доходу в управлінні доходами ресторанів. Дослідження проводилось з використанням методу систематизованого огляду наукової літератури по даній темі. Результати дослідження показали неоднозначне трактування понятійного апарату управління доходами та необхідність адаптації показників оцінки ефективності управління доходами до умов ресторанного бізнесу. Висновки: управління доходністю на відміну від управління доходами застосовується до специфічних умов і ресторанний бізнес має відповідні характеристики. Враховуючи специфіку ресторанного бізнесу важливо здійснювати аналіз меню з точки зору вкладу кожної асортиментної позиції у прибуток. Для загальної оцінки меню ресторану доцільно використавувати багатокритеріальний АВС-аналіз. Для кількісної оцінки ефективності застосовуваної стратегії управління доходами в оперативому порядку слід використовувати такі показники: (1) маржинальний дохвд на доступне місце за годину та (2) маржинальний дохід на квадратний метр. Для дослідження зміни маржинального доходу  внаслідок управлінських рішень, прийнятих за результатами АВС-аналізу, доцільно проведення факторного аналізу.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-06-30
Цитовано
Як цитувати
Калайтан Тетяна Вікторівна, Гримак Олег Ярославович, Кушнір Леся Павлівна, Шурпенкова Руслана Казимирівна, & Сарахман Оксана Миколаївна. (2023). Управління доходами ресторану та аналітична оцінка його ефективності . Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм, (17), 152-162. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2023-17-13