Перспективи розвитку гастротуризму України в повоєнний період

  • Гапоненко Ганна Ігорівна Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0001-8998-4795
  • Євтушенко Олена Віталіївна Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-9729-1435
  • Шамара Ірина Миколаївна Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-2431-9185
  • Болото Карина Ігорівна Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна
Ключові слова: гастрономія, гастрономічний туризм, гастрономічний тур, гастрономічний фестиваль, винний туризм, кулінарний туризм, туристичний продукт, повоєнний розвиток

Анотація

Гастрономічний туризм – це знайомство з традиційною кухнею тієї чи іншої місцевості, доступне для будь-якого туриста, а не лише доля обраних. В статті висвітлено основні особливості, тенденції, проблеми та перспективи  розвитку гастрономічного туризму в Україні в сучасних умовах. Метою дослідження є розробка теоретичних та методичних положень з удосконалення ринку гастрономічного туризму України, враховуючи реалії повоєнного відновлення галузі. Предметом дослідження є перспективи розвитку гастротуризму в Україні в повоєнний період. Під час написання статті були використані офіційні статистичні дані про розвиток гастрономічного туризму в Україні, аналітичні дані про стан об'єктів туристичної галузі, чинні нормативно-правові документи. Проведене дослідження спиралося переважно на використання методів теоретичного аналізу, аналізу статистичних даних, експертних оцінок і порівняльного аналізу. Отримано наступні результати. В роботі проаналізовано стан та перспективи розвитку гастротуризму в Україні, досліджено ресурсний гастрономічний потенціал країни та запропоновано Стратегію розвитку гастрономічного туризму в Україні в повоєнний період, що наразі є дуже актуальним в контексті відновлення туризму в країні. Представлено напрямки стратегічного розвитку гастрономічного туризму, кожен з яких має свої стратегічні цілі та задання, що потрібно виконати для досягнення поставленої цілі. Висновки. Спираючись на проведене дослідження, для подальшого розвитку гастрономічного туризму в Україні в рамках реалізації програми розвитку внутрішнього та в'їзного туризму необхідно: розвивати нові маршрути гастрономічного туризму та оновити існуючі; розробити програму підтримки малих та середніх підприємств, які беруть участь у створенні та функціонуванні гастрономічних турів; покращити стан туристичної інфраструктури, насамперед в місцях проведення бойових дій; займатися розробкою гастрономічних брендів та їх промоцією на національному та міжнародному рівнях; забезпечити підготовку висококваліфікованих кадрів в сфері обслуговування; розвивати партнерство з міжнародними організаціями з питань підтримки туризму та культурної спадщини тощо. Завдяки запропонованим заходам з'явиться можливість забезпечити конкурентоспроможність туристичних напрямків та підприємств, підвищити кількість та якість робочих місць, якість життя місцевого населення, у тому числі за рахунок розширення можливостей місцевих спільнот та зацікавлених осіб у плануванні та прийнятті рішень щодо управління та розвитку туризму.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-06-30
Цитовано
Як цитувати
Гапоненко Ганна Ігорівна, Євтушенко Олена Віталіївна, Шамара Ірина Миколаївна, & Болото Карина Ігорівна. (2023). Перспективи розвитку гастротуризму України в повоєнний період. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм, (17), 128-140. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2023-17-11