Світова продовольча безпека: тенденції та виклики
Анотація
Харчування є першочерговою потребою будь-якої людини, саме тому продовольча безпека як на національному, так і глобальному рівні, завжди має особливе значення. Предметом дослідження є світова продовольча безпека. Метою даної статті є аналіз сучасного стану світової продовольчої безпеки, визначення основних її викликів та оцінка основних тенденції розвитку за останні роки. Для досягнення мети в роботі поставлено та вирішено наступні завдання, а саме, проаналізовано різні підходи до визначення поняття «продовольча безпека», проведено аналіз кількості голодуючого населення у світі в цілому та його регіонах за період 2005-2021 рр., визначено основні виклики для світової продовольчої безпеки. Загальнонаукові методи, які застосовувалися для досягнення мети дослідження: аналіз, синтез, систематизація, порівняння, абстрактно-логічний метод. Результати дослідження свідчать, що кількість голодуючих як в кількісному, так і у відсотковому значенні з 2005 року по 2018 рік майже постійно зменшувалась, а з 2019 року – почала невпинно рости. Зазначено, що найбільша кількість голодуючих осіб проживає в Азії, а найбільший відсоток населення, що недоїдає відмічається в Африканському регіоні. З 2020 року світова продовольча безпека значно погіршилася, а основною причиною для цього стала всесвітня пандемія COVID-19, через яку кількість голодуючих осіб почала стрімко зростати по всій планеті. Основний негативний вплив проявився у зменшенні доходів населення та зростанні цін на продовольство. Окрім цього негативні наслідки пандемії COVID-19, проявились і у скороченні продовольчого виробництва, а саме скоротився доступ дрібних виробників до необхідних ресурсів, зменшився попит на деякі продукти харчування через закриття закладів громадського харчування, відбулося тимчасове припинення експорту. Зазначено, на початку 2022 року перед глобальною продовольчою безпекою виник новий виклик – російсько-українська війна. Через призупинення українського експорту спостерігалися рекордні ціни на продовольство, що значно погіршило доступ малозабезпеченого населення до продуктів харчування. Після підписання зернової угоди та відновлення українського експорту зерна, ситуація дещо стабілізувалася. Висновок: стійке погіршення світової продовольчої безпеки спостерігається з початку 2020 року, основною причиною якого стала пандемія COVID-19, а у 2022 році новим викликом стала – російсько-українська війна.
Завантаження
Посилання
/Посилання
FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. The State of Food Security and Nutrition in the World 2022. Repurposing food and agricultural policies to make healthy diets more affordable. Rome, FAO. 232 р.
Закон України «Про продовольчу безпеку України». URL: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?pf3516=8370-1&skl=7.
Саблук П. Т., Білоус О. Г., Власов В. І. Продовольча безпека України. Економіка АПК. 2009. № 10. С. 3-7.
Румик І.І. Продовольча безпека в умовах компліментарності національної економіки : дис. ... док. екон. наук : 08.00.03 / Університет економіки та права «Крок». Київ, 2020. 567 с.
Вопросы и ответы: пандемия COVID-19 – последствия для агропродовольственного сектора. URL: https://www.fao.org/2019-ncov/q-and-a/impact-on-food-and-agriculture/ru/
FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. The State of Food Security and Nutrition in the World 2021. Transforming food systems for food security, improved nutrition and affordable healthy diets for all. Rome, FAO. 2021. 240 р.
World food situation. URL: https://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/
Кучечук Л.В. Вплив пандемії Сovid-19 на загострення глобальної продовольчої проблеми. Матеріали Всеукраїнської наукової конференції «Особливості суспільно-політичного розвитку та модернізаційні процеси у країнах пострадянського простору». Харків : ХНУ імені В. Н. Каразіна 2022. С. 79-82.
Глобальна продовольча криза через рф. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3544229-globalna-prodovolca-kriza-cerez-rf-ukraina-zapuskae-komunikacijnu-kampaniu.html
Виклики для продовольчої безпеки: що пропонує СОТ. URL: https://www.eurointegration.com.ua/experts/2022/10/17/7148819/
FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO (2022). The State of Food Security and Nutrition in the World 2022. Repurposing food and agricultural policies to make healthy diets more affordable. Rome, FAO. 232 р.
Zakon Ukrainy «Pro prodovolchu bezpeku Ukrainy». Available at: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?pf3516=8370-1&skl=7.
Sabluk P. T., Bilous O. H., Vlasov V. I. (2009) Prodovolcha bezpeka Ukrainy [The food security of Ukraine] Ekonomika APK. Vol. 10. pp. 3-7.
Rumyk I.I. (2020) Prodovolcha bezpeka v umovakh komplimentarnosti natsionalnoi ekonomiky [The food security in the context of the complimentary of the national economy] (PhD thesis), Kyiv: University of economics ana law «Krok».
Voprosu y otvetu: pandemyia COVID-19 – posledstvyia dlia ahroprodovolstvennoho sektora. Available at: https://www.fao.org/2019-ncov/q-and-a/impact-on-food-and-agriculture/ru/
FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO (2021). The State of Food Security and Nutrition in the World 2021. Transforming food systems for food security, improved nutrition and affordable healthy diets for all. Rome, FAO. 240 р.
World food situation. Available at: https://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/
Kuchechuk L.V. (2022) Vplyv pandemii Sovid-19 na zahostrennia hlobalnoi prodovolchoi problemy [The impact of COVID-19 pandemic on the food problem aggravation] Proceedings of Vseukrainskaya naukova konferentsia «Osoblyvosti suspilno-politychnoho rozvytku ta modernizatsiini protsesy u krainakh postradianskoho prostoru». Kharkiv : KhNU imeni V. N. Karazina pp. 79-82.
Hlobalna prodovolcha kryza cherez rf. Available at: https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3544229-globalna-prodovolca-kriza-cerez-rf-ukraina-zapuskae-komunikacijnu-kampaniu.html
Vyklyky dlia prodovolchoi bezpeky: shcho proponuie SOT. Available at: https://www.eurointegration.com.ua/experts/2022/10/17/7148819/
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License 4.0 International (CC BY 4.0), котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).