Тренди розвитку вітчизняної індустрії гостинності в умовах COVID-19
Анотація
Пандемія COVID-19 кардинально вплинула на всі сфери економічної діяльності, найсуттєвішим цей вплив виявився у світовій та вічизняній індустрії гостинності. Предметом дослідження в статті є вітчизняна готельно-ресторанна індустрія в умовах COVID-19. Метою статті є оцінка тенденцій розвитку вітчизняної готельно-ресторанної індустрії в сучасних умовах та визначення ключових трендів її розвитку. Методи дослідження: аналіз, синтез, систематизація, порівняння, абстрактно-логічний метод. Отримано такі результати: проаналізовано діяльність вітчизняних підприємств індустрії гостинності в карантинних умовах; встановлено невисоку ефективність фінансових результатів діяльності та використання персоналу для суб’єктів готельно-ресторанного бізнесу; виявлено основні проблеми розвитку закладів готельного та ресторанного бізнесу у сучасних карантинних реаліях. Висновки: дослідження тенденцій розвитку глобальної та вітчизняної індустрії гостинності дозволили встановити ключові тренди та тенденції: підвищена увага до заходів безпеки та гігієни, необхідність оптимізації бізнес-процесів, розвиток віртуальної і доповненої реальності, використання віртуальних турів, підвищена роль здорового та органічного харчування, оптимізація організаційної структури та витрат (зокрема департаментів Food and Beverage, ресепшн та ін.), розширення асортименту послуг та нових форматів закладів гостинності, оптимізація доставки, розвиток підприємств сегменту швидкого харчування, застосування можливостей, франчайзингу, використання місцевого колориту, орієнтація на екоскладову, зміна ставлення до мобільності, зміщення акцентів з особистого спілкування гостей з співробітниками на спілкування за допомогою інформаційних технологій і цифрової системи комунікацій, в т.ч. голосові сервіси, цифрові вивіски, чат-боти, роботу з біометричними даними для безконтактних форм взаємодії.
Завантаження
Посилання
/Посилання
Baum T., Hai N.T.T. Hospitality, tourism, human rights and the impact of COVID-19. Int. J. Contemp. Hosp. Manage. 2020. Vol. 32. P. 2397–2407
Breiera M., Kallmuenzerb A., Claussc T., Gastd J., Krause S., Tiberiusf V. The role of business model innovation in the hospitality industry during the COVID-19 crisis. International Journal of Hospitality Management. 2021. Vol. 92. Art. 102723.
Балацька Н.Ю. Ресторанний бізнес в умовах пандемії коронавірусу: проблеми та напрями трансформації моделей розвитку. Інфраструктура ринку. 2020. Вип. 42. С. 117-122.
Дишкантюк О.В., Потьомкін Л.М., Власюк К.В. Індустрія гостинності та туризму в умовах covid-19: світова практика та українські реалії. Причорноморські економічні студії. 2021. Вип. 61 C. 11-17.
Корж, Н. В., Онищук, Н. В. Вплив пандемії covid-19 на готельну галузь. Економічний простір. 2020. №156, 140-143. https://doi.org/10.32782/2224-6282/156-25 (дата звернення: 11.06.2021)
Чаркіна Т. Ю., Марценюк Л. В., Задоя В. О., Пікуліна О. В. Стратегічні напрями управління готельноxресторанним бізнесом в умовах кризи. Економіка та держава. 2021. №2. С. 19-23. URL: http://www.economy.in.ua/pdf/2_2021/5.pdf (дата звернення: 11.06.2021)
Ринок готелів в Україні після карантину: ринок тільки починає відновлюватися. URL: https://100realty.ua/uk/articles/rinok-goteliv-v-ukraini-pisla-karantinu-rinok-tilki-pocinae-vidnovluvatisa (дата звернення: 11.06.2021)
Ресторанний бізнес: ринок в епоху COVID. URL: http://bizrating.com.ua/20/articles/1328/index.html (дата звернення: 11.06.2021)
Мало гостей і дуже жорсткі перевірки: як ресторанний бізнес пережив півроку карантину. URL: https://delo.ua/business/kak-restorannyj-biznes-perezhil-pjat-mesjacev-ka-372150/ (дата звернення: 11.06.2021)
Гостиничный бизнес в Украине понес серьезные убытки из-за пандемии – отельеры. URL: https://www.ukrinform.ru/rubric-tourism/3174594-gostinicnyj-biznes-v-ukraine-pones-sereznye-ubytki-izza-pandemii-otelery.html (дата звернення: 11.06.2021)
Обзор рынка отелей: как восстанавливаются гостиницы Украины. URL: https://thepage.ua/real-estate/gostinichnyj-rynok-ukrainy-glavnye-trendy-za-1-polugodie-2020-goda (дата звернення: 11.06.2021)
Ніколайчук О.А. Антикризове управління прибутковістю підприємств сфери гостинності в умовах covid. Торгівля та ринок України. 2020. Вип. 2 (48). С. 59-68.
Zimon, G., Babenko, V., Sadowska, B., Chudy-Laskowska, K., Gosik, B. Inventory Management in SMEs Operating in Polish Group Purchasing Organizations during the COVID-19 Pandemic. Risks, 2021. 9(4), 63. https://doi.org/10.3390/risks9040063
Hospitality Trends: The Latest Trends in The Hospitality Industry. URL: https://www.revfine.com/hospitality-trends/ (дата звернення: 11.06.2021)
Baum T., Hai N.T.T. Hospitality, tourism, human rights and the impact of COVID-19. Int. J. Contemp. Hosp. Manage. 2020. Vol. 32. P. 2397–2407
Breiera M., Kallmuenzerb A., Claussc T., Gastd J., Krause S., Tiberiusf V. The role of business model innovation in the hospitality industry during the COVID-19 crisis. International Journal of Hospitality Management. 2021. Vol. 92. Art. 102723.
Balatska N.Yu. (2020). Restorannyi biznes v umovakh pandemii koronavirusu: problemy ta napriamy transformatsii modelei rozvytku. [Restaurant business in the minds of the coronavirus pandemic: problems and direct transformation of development models]. Infrastruktura rynku, is. 42, pp. 117-122. [in Ukrainian]
Dishkantyuk O.V., Potomkin L.M., Vlasyuk K.V. (2021). Industriia hostynnosti ta turyzmu v umovakh covid-19: svitova praktyka ta ukrainski realii. [The industry of hospitality and tourism in the minds of covid-19: practice and Ukrainian realities]. Prychornomorski ekonomichni studii, is. 61, pp. 11-17. [in Ukrainian]
Korzh, N. V., Onischuk, N. V. (2020). Vplyv pandemii covid-19 na hotelnu haluz [Injection of the covid-19 pandemic into the hotel galuz]. Ekonomichnyi prostir, no. 156, pp. 140-143. https://doi.org/10.32782/2224-6282/156-25 (Accessed 11 June 2021) [in Ukrainian]
Charkina T. Yu., Martsenyuk L. V., Zadoya V. O., Pikulina O. V. (2021). Stratehichni napriamy upravlinnia hotelnoxrestorannym biznesom v umovakh kryzy [Strategic direct management of the hotel and restaurant business in the minds of the crisis]. Ekonomika ta derzhava, no. 2, pp. 19-23. URL: http://www.economy.in.ua/pdf/2_2021/5.pdf (Accessed 11 June 2021) [in Ukrainian]
Rynok hoteliv v Ukraini pislia karantynu: rynok tilky pochynaie vidnovliuvatysia [Hotel market in Ukraine after quarantine: the market is just beginning to recover] Available at: https://100realty.ua/uk/articles/rinok-goteliv-v-ukraini-pisla-karantinu-rinok-tilki-pocinae-vidnovluvatisa (Accessed 11 June 2021). [in Ukrainian]
Restorannyi biznes: rynok v epokhu COVID [Restaurant business: the market in the COVID era]. Available at: http://bizrating.com.ua/20/articles/1328/index.html (Accessed 11 June 2021). [in Ukrainian]
Malo hostei i duzhe zhorstki perevirky: yak restorannyi biznes perezhyv pivroku karantynu [Few guests and very strict checks: how the restaurant business survived six months of quarantine] Available at: https://delo.ua/business/kak-restorannyj-biznes-perezhil-pjat-mesjacev-ka-372150/ (Accessed 11 June 2021). [in Ukrainian]
Hostynychnyi byznes v Ukrayne pones sereznye ubytky yz-za pandemyy – otelery [The hotel business in Ukraine has suffered serious losses due to the pandemic – hoteliers/] URL: https://www.ukrinform.ru/rubric-tourism/3174594-gostinicnyj-biznes-v-ukraine-pones-sereznye-ubytki-izza-pandemii-otelery.html (Accessed 11 June 2021) [in Russian]
Obzor rynka otelei: kak vosstanavlyvaiutsia hostynytsy Ukrayny [Overview of the hotel market: how hotels in Ukraine are restored]/ URL: https://thepage.ua/real-estate/gostinichnyj-rynok-ukrainy-glavnye-trendy-za-1-polugodie-2020-goda (Accessed 11 June 2021) [in Russian]
Nikolaichuk O. (2020). Anti-crisis management of profitability of hospitality enterprises in covid conditions [Anti-crisis management of profitability of hospitality enterprises in covid conditions]. Torhivlia ta rynok Ukrainy, no. 2 (48), pp. 59-68. [in Ukrainian]
Zimon, G., Babenko, V., Sadowska, B., Chudy-Laskowska, K., Gosik, B. (2021). Inventory Management in SMEs Operating in Polish Group Purchasing Organizations during the COVID-19 Pandemic. Risks, 9(4), 63. https://doi.org/10.3390/risks9040063
Hospitality Trends: The Latest Trends in The Hospitality Industry. URL: https://www.revfine.com/hospitality-trends/ (Accessed 11 June 2021)
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License 4.0 International (CC BY 4.0), котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).