Типологія харчування як фактор впливу на екологічні аспекти життєдіяльності людини

  • В. М. Челябієва Національний університет "Чернігівська політехніка", вул. Шевченка, 95, м. Чернігів, 14035, Україна https://orcid.org/0000-0001-5364-4633
Ключові слова: антиоксиданти, продукти харчування, харчові біологічно активні добавки, шкірка червоних сортів винограду

Анотація

Мета.  Дослідити потенціальні джерела біологічно активних речовин з позитивним ефектом для здоров’я людини, які можуть бути використані для розробки оздоровчих продуктів харчування.   

Методи.   Метод окисно-відновного титрування за перекісним числом.

Результати. Досліджено антиоксиданті властивості порошку, отриманого із суміші шкірок різних сортів червоного винограду Сіверського регіону України, і водно-спиртового екстракту порошку. При додаванні порошку шкірки червоних сортів винограду або його водно-спиртового екстракту до модельної сировини підвищується стійкість сировини до окиснення. Додавання водно-спиртового екстракту більш ефективно гальмує процес окиснення, ніж порошку.  Перекисне число масла какао, до якого був доданий екстракт, після перебування у модельних умовах при температурі 30оС збільшилось у 1,1 рази, олії соняшникової і олії оливкової – у 1,6 рази, у той час, як перекисне число контрольних зразків без добавок зросло за цих умов у 2,3 рази для масла какао, у 2,5 рази для олій соняшникової і оливкової. Отже шкірка червоних сортів винограду є джерелом антиоксидантів. Антиоксидантні властивості зберігає порошок, отриманий зі шкірок червоних сортів винограду шляхом висушування, а також водно-спиртовий екстракт цього порошку.

Висновки. Біологічно активні речовини поліфенольного і стельбенового рядів, які містяться в шкірці червоних сортів винограду є потужними антиоксидантами. Шкірка червоних сортів винограду може бути використана в технології продуктів специфічного оздоровчого призначення, які запобігають хворобам серця або геронтологічного призначення.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

В. М. Челябієва, Національний університет "Чернігівська політехніка", вул. Шевченка, 95, м. Чернігів, 14035, Україна

Кандидат технічних наук, доцент кафедри харчових технологій

Посилання

Dudnikova, I. I. (2009). Social and philosophical discourse of human ecology. Humanitarian Bulletin of the Zaporizhzhya State Engineering Academy: collection of scientific works, 37, 226-233. Retrieved from https://old-zdia.znu.edu.ua/gazeta/VISNIK_37_23.pdf (In Ukrainian).

Simakhina, G.O., & Naumenko, N.V. (2019). The relationship between nutrition and the health status of the population. Progress in Science and Education: Proceedings of the International Conference, September 26-27, New York, 106-117. Retrieved from http://dspace.nuft.edu.ua/bitstream/123456789/31567/1/Simakhina_tezy.pdf (In Ukrainian).

Droli, M., Bašan, L., & Vassallo, F. G. (2022). Positioning Climate Therapy Stays as a Health Tourism Product: An Evidence-Based Approach. Emerging Science Journal, 6(2), 256-272. Retrieved from https://air.uniud.it/bitstream/11390/1223920/1/797-2789-2-PB.pdf (Іn Italy)

Yemchuk, T. V. (2013). Justification of the main methods of recovery and treatment in the regions of Ukraine. Scientific Bulletin of Chernivtsi University, 672-673, 84-88. Retrieved from https://collectedpapers.com.ua/wp-content/uploads/2013/12/672_673_019_Emchuk.pdf (In Ukrainian).

Dodev, Y., Zhiyanski, M., Glushkova, M., Borisova, B., Semerdzhieva, L., Ihtimanski, I., Dimitrov, S., Nedkov, S., Nikolova, M., & Shin, W-S. (2021). An Integrated Approach to Assess the Potential of Forest Areas for Therapy Services. Land, 10(12),1354. https://doi.org/10.3390/land10121354 (In Bulgaria).

Myekhova, L.V., Pisaruk, A.V., & Koshel, N.M. (2016). Life expectancy and cardiovascular pathology in different regions of Europe: relationship with nutrition structure. Problems of aging and longevity. 25(2), 187-195. Retrieved from http://geront.kiev.ua/library/psid/t25/n2/Mekhova.pdf (In Ukrainian).

Perederii, V. G. (2010). To drink moderately or not to drink at all? Which is better? Scientifically and popularly about the benefits and harms of alcohol. Nutrition and health, 1, 93-98. Retrieved from http://www.vitapol.com.ua/user_files/pdfs/mtu/691769274049090_09022011113908.pdf (In Ukrainian).

Gebbers, J.-O. (2007). Atherosclerosis, cholesterol, nutrition, and statins–a critical review. GMS German Medical Science, 5, 1-11. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2703237/pdf/GMS-05-04.pdf (In Germany)

Spieker, L., Ruschitzka, F., Lüscher, T. F., & Noll, G. (2003). HDL-Cholesterin bei Atherosklerose-zu wenig des Guten. Swiss Medical Forum, 3(39), 920-926. Retrieved from https://pdfs.semanticscholar.org/6bd6/d9d52afe19114baceea39ae89673731c6dc1.pdf (In Switzerland).

Silva, A. P., Jager, G., Van Zyl, H., Voss, H. P., Pintado, M., Hogg, T., & De Graaf, C. (2017). Cheers, proost, saúde: Cultural, contextual and psychological factors of wine and beer consumption in Portugal and in the Netherlands. Critical reviews in food science and nutrition, 57(7), 1340-1349. https://doi.org/10.1080/10408398.2014.969396 (In the Netherlands).

Berry, E., Arnoni, Y., & Aviram, M. (2011). The Middle Eastern and biblical origins of the Mediterranean diet. Public Health Nutrition, 14(12A), 2288-2295. https://doi.org/10.1017/S1368980011002539 (In Israel).

Donini, L., Serra-Majem, L., Bulló, M., Gil, Á., & Salas-Salvadó, J. (2015). The Mediterranean diet: Culture, health and science. British Journal of Nutrition, 113(52), 51-53. https://doi.org/doi:10.1017/S0007114515001087 (Іn Italy).

Chelіabiіeva, V. M., Kostyuchenko, A. M., & Semenyuk, O. Yu. (2017).The use of natural antioxidants in the production of flour confectionery products. Technical sciences and technologies, 4(6), 211-217. Retrieved from http://tst.stu.cn.ua/article/view/95963 (In Ukrainian).

de Andrade, R.B, Machado, B.A.S, Barreto, Gd.A, Nascimento, R.Q, Corrêa, L.C, Leal, I.L, Tavares, P.P.L.G, Ferreira, Ed.S, &Umsza-Guez, M.A. (2021).Syrah Grape Skin Residues Has Potential as Source of Antioxidant and Anti-Microbial Bioactive Compounds. Biology, 10(12),1262. https://doi.org/10.3390/biology10121262 (In Brazil).

Schneider, Y., Vincent, F., Duranton, B., Badolo, L., Gossé, F., Bergmann, Ch., Seiler, N., & Raul, F. (2000). Anti-proliferative effect of resveratrol, a natural component of grapes and wine, on human co-lonic cancer cells. Cancer Letters, 158(1), 85-91. https://doi.org/10.1016/S0304-3835(00)00511-5 (In France).

Shiyan, P.L., Sosnytskyi, V.V., Shevchenko, O.Yu., & Kirylenko, R.G. (2022). Alcoholic drinks - experience of generations. Retrieved from http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/37698 (In Ukrainian).

Fuhrman, B., Volkova, N., Surask,i A., & Aviram, M. (2001).White Wine with Red Wine-like Properties: Increased Extraction of Grape Skin Polyphenols Improves the Antioxidant Capacity of the Derived White Wine. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(7), 3164-3168 https://doi.org/10.1021/jf001378j (In Israel).

Rasines-Perea, Z., & Teissedre, P.-L. (2017).Grape Polyphenols’ Effects in Human Cardiovascular Diseases and Diabetes. Molecules, 22 (1), 68. https://doi.org/10.3390/molecules22010068 (In France).

Zhang, N, Li Y., Wen, Sh., Sun, Y., Chen, J., Gao, Y., Sagymbek, A., & Yu, X., (2021). Analytical methods for determining the peroxide value of edible oils: A mini-review. Food Chemistry, 358, 129834. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129834 (In Kazakhstan).

Michalaki, A., Iliopoulou, E. N., Douvika, A., Nasopoulou, C., Skalkos, D., & Karantonis H. Ch. (2022). Bioactivity of Grape Skin from Small-Berry Muscat and Augustiatis of Samos: A Circular Economy Perspective for Sustainability. Sustainability, 14 (21), 14576. https://doi.org/10.3390/su142114576 (In Greece)

Hung, L.-M., Chen, J.-K., Huang, Sh.-S., Lee, R.-Sh., & Su, M.-J. (2000). Cardioprotective effect of resveratrol, a natural antioxidant derived from grapes, Cardiovascular Research, 47(3), 549-555. https://doi.org/10.1016/S0008-6363(00)00102-4 (In Taiwan).

Опубліковано
2023-06-26
Як цитувати
Челябієва, В. М. (2023). Типологія харчування як фактор впливу на екологічні аспекти життєдіяльності людини. Людина та довкілля. Проблеми неоекології, (39), 109-116. https://doi.org/10.26565/1992-4224-2023-39-10
Розділ
Екологічні дослідження