Забруднення сільськогосподарської продукції нітратами на прикладі Кременчуцького району

  • T. M. Алєксєєва Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського
Ключові слова: нітрати, ґрунт, нітрифікація, сільське господарство, Кременчуцький район

Анотація

У результаті досліджень виявлено накопичення нітратів у овочах, вирощених у межах Кременчуцького району. Проаналізовані величини середніх та максимальних концентрацій нітратів у овочах. Для більшості овочів виявлено перевищення ГДК тільки для максимальних концентрацій нітратів, а середні значення концентрації – у межах норми. Причини та чинники накопичення нітратів у сільськогосподарських культурах: нерівномірне внесення добрив внаслідок використання недосконалих розкидачів, недосконалість технологій транспортування і зберігання добрив, а також властивості ґрунту, метеорологічні умови, морфологічні ознаки і фізіологічні особливості окремих органів рослин, сорт рослин та ін. Пропонуються заходи щодо зниження вмісту нітратів у рослинній продукції: застосування повільно діючих полімерних форм добрив, покриття гранул добрива захисними плівками, капсулами, локальне застосування азотних добрив.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

T. M. Алєксєєва, Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського
канд. геогр. наук, доцент
Опубліковано
2015-02-01
Як цитувати
АлєксєєваT. M. (2015). Забруднення сільськогосподарської продукції нітратами на прикладі Кременчуцького району. Людина та довкілля. Проблеми неоекології, (3-4(22), 119-124. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/humanenviron/article/view/1154
Розділ
Антропогенний вплив на природне середовище