Тенденції змін середньомісячних значень поверхневих температур Атлантичного океану на початку ХХI сторіччя

  • О. В. Холопцев Перший Український морський інститут
  • А. В. Больших Перший Український морський інститут

Abstract

Загальні закономірності розподілу у Атлантичному океані районів, де у період 2000 - 2012р.р. переважали стійки тенденції змін середньомісячних значень їх поверхневої температури, від пори року не залежать. У той же час їх конфігурація та розміри потягом року відчутно змінюються. Це свідчить про суттєвість впливів на процес, що розглядається, не тільки чинника водооміну Атлантики з Арктикою та Антарктикою, але й чинника змін інтенсивності апвелінгу, який відбувається у багатьох її районах.

Розташування акваторій Атлантичного океану, де у зазначений період відбувалось суттєве похолодання, співпадає з положенням його областей, у котрих міжрічні зміни поверхневих температур відчутно впливають на стан Арктичного та Північноатлантичного коливань. Понад ними також проходять головні тропосферні струменеві течії. Це дозволяє припускати можливість суттєвого впливу процесу, що вивчається, не тільки на парниковий єфект у земній атмосфері, але й на зміни метеоумов у багатьох позатропічних регіонах північної півкулі, а також варіації ЗВО понад ними, які відбувались у той же період. 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

О. В. Холопцев, Перший Український морський інститут
д-р геогр. наук, проф.,
How to Cite
Холопцев, О. В., & Больших, А. В. (1). Тенденції змін середньомісячних значень поверхневих температур Атлантичного океану на початку ХХI сторіччя. Man and Environment. Issues of Neoecology, (1-2(21), 62-69. Retrieved from https://periodicals.karazin.ua/humanenviron/article/view/881
Section
Modern Geographic and Ecological Environment Research