Обставини виникнення та семантика етноніма болгар.

  • Олег Бубенок Інститут сходознавства ім. А. Ю. Кримського НАН України https://orcid.org/0000-0002-0104-6081
Ключові слова: болгар, гіпотеза, етнонім, семантика, п’ять племен, візантійські джерела

Анотація

Пояснити походження етноніма болгар (булгар) намагалися давно. На сьогодні відомо більше 10 гіпотез. Ще у XII ст. арабський мандрівник ал-Гарнаті стверджував, що болгар – це арабізована форма місцевого слова балар – «розумна людина». Р. Чарнок в середині XIX ст. виводив даний етнонім від гідроніма Волга. Болгарські вчені намагалися також пояснити назву народуболгари. Так, Спиридон Габровський виводив її від імені прародителя Болга, а Цані Гінчев – від назви  річки Буг. Інша етимологія пов’язує походження етноніма болгар з монгольським bulğarak – «відокремити» (O. Karatay). Деякі вчені вважали, що етнонім булгар міг виникнути із прототюркського слова bulģha– «змішувати» (G. W. Bowersock). Б. Мункачі, А. П. Новосельцев та Д. М. Данлоп намагалися пов’язати етнонім болгар з уграми. Проте усі запропоновані гіпотези не відповідають історичним реаліям і не витримують критики.

Тому є сенс підтримати висунуте О. Пріцаком і підтримане П. Добревим, О. Каратаєм та іншими дослідниками припущення, згідно з яким термін болгар утворився від з’єднання прототюркських bel («п’ять») і gur («стріла» у сенсі «плем’я»). На нашу думку, ця гіпотеза найбільше підтверджується історичними фактами, що містяться в історичному наративі. Саме п’ять племен у складі Великої Болгарії згадує Феофан.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2024-02-12
Як цитувати
Бубенок, О. (2024). Обставини виникнення та семантика етноніма болгар. Дриновський збірник, 16. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/drinov/article/view/23178