Особливості організаційно – правової діяльності державної служби зайнятості під час воєнного стану

  • Дарина Бездєнєжна Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0003-4420-0330
Ключові слова: воєнний стан, Державна служба зайнятості населення, діджиталізація послуг, простій, призупинення трудового договору

Анотація

Вступ. У статті розглянуті основні аспекти воєнного стану, як особливого правового режиму. Визначено особливості організаційно – правової діяльності Державної Служби зайнятості в період дії воєнного стану.

Короткий зміст основних результатів дослідження. Автором зосереджено увагу, що питання особливості організаційно правової діяльності Державної служби зайнятості є актуальним за сучасних умов у зв’язку з веденням правового режиму воєнного стану на території України через збройну агресію Російської Федерації. Наголошено увагу, що в умовах воєнного стану надзвичайно важливим є забезпечення оперативного, належного та дієвого функціонування центрів зайнятості. Зазначено, що з метою забезпечення ефективної діяльності сфери зайнятості та життєво-необхідних потреб населення у період воєнного стану Офіс президента України, Уряд, Верховна Рада та інші центральні органи виконавчої влади приймають низку швидких, оперативних та ефективних рішень.

Описано основні повноваження Державної служби зайнятості, яка виступає основним органом виконавчої влади, відповідальним за забезпечення реалізації права громадян на зайнятість під час дії воєнного стану. В контексті воєнного стану, діяльність Державної служби зайнятості суттєво відрізняється від того, що вона здійснює у мирний період. Акцентовано увагу, що під час воєнного стану, Державна служба зайнятості виконує свої завдання з більшим акцентом на підтримку і допомогу громадянам, які постраждали від воєнних дій або втратили роботу через негативні наслідки конфлікту. Вона впроваджує додаткові заходи, такі як надання соціальних пільг, допомога в працевлаштуванні та підтримка в період пошуку нової роботи. Державна служба зайнятості активно займається перепідготовкою та підвищенням кваліфікації працівників, щоб допомогти їм адаптуватися до змін на ринку праці, які можуть виникнути через воєнний конфлікт. Вона розробляє та проводить спеціальні тренінги, семінари та навчальні програми, спрямовані на розвиток нових навичок і вмінь, необхідних у нових умовах.

Висновки. Зроблено висновок, що організаційно – правова діяльність Державної служби зайнятості є розширеною в умовах воєнного стану та відіграє значну роль у реалізації права людини на працю та отриманні соціальних послуг.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-06-30
Цитовано
Як цитувати
Бездєнєжна, Д. (2023). Особливості організаційно – правової діяльності державної служби зайнятості під час воєнного стану. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (35), 157-165. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-35-17
Розділ
Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право