Принципи організації та діяльності державної служби зайнятості

  • Дарина Бєздєнєжна Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0003-4420-0330
Ключові слова: органи виконавчої влади, принципи діяльності органів виконавчої влади, класифікація принципів діяльності Державної служби зайнятості.

Анотація

Вступ. У статті наведено класифікацію принципів діяльності Державної служби зайнятості, як спеціального органу виконавчої влади. Виокремлено категорію загальних, спеціальних та особливих принципів, які є основоположними ідеями функціонування Державної служби зайнятості.

Короткий зміст основних результатів дослідження. Відзначено, що розглядання принципів діяльності Державної служби зайнятості є ключовим та надзвичайно важливим аспектом при її організації та функціонуванні. Наголошено, що забезпечення відповідності дій служби зайнятості встановленим принципам гарантує правову дотриманість у всіх справах, пов'язаних із зайнятістю громадян, та сприяє створенню справедливої та ефективної системи підтримки зайнятості. Зазначено, що принципи, за якими працюють органи виконавчої влади, формують юридичну категорію, яка встановлює нормативно-правову основу для контролю діяльності органів виконавчої влади в Україні. Ці принципи визначають стандарти та правила, які регулюють функціонування цих органів, встановлюючи рамки та умови, за якими вони повинні діяти відповідно до закону.

Відзначено, що принципи, за якими працює Державна служба зайнятості, розділяються на три групи: загальні, спеціальні та особливі. Загальні принципи становлять основні засади функціонування більшості публічних органів. Спеціальні принципи відображають окремі аспекти діяльності конкретних органів публічної влади. Особливі принципи діяльності Державної служби зайнятості враховують її унікальну місію та ексклюзивні завдання у сфері забезпечення зайнятості громадян. Ці принципи визначають специфічність підходів та методів, що застосовуються для досягнення цілей у галузі зайнятості. Вони враховують індивідуальні потреби різних соціальних груп та сприяють розробці та впровадженню програм, спрямованих на підтримку та розвиток ринку праці, забезпечуючи громадянам можливості для працевлаштування та професійного зростання

Висновки. Зроблено висновок, що для оптимальної та високоякісної роботи Державної служби зайнятості необхідна чітка система принципів, закріплених у законодавстві, які визначатимуть її структуру та способи діяльності. Серед принципів організації та діяльності Державної служби зайнятості виокремлено принцип менторства, принцип інновацій та адаптації та принцип соціальної політики, як особливі принципи діяльності Державної служби зайнятості.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-12-13
Цитовано
Як цитувати
Бєздєнєжна, Д. (2023). Принципи організації та діяльності державної служби зайнятості. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (36), 147-156. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-36-17
Розділ
Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право