Поняття конституціоналізму і його трансформація в умовах війни

  • Олег Марцеляк Київський національний університет імені Тараса Шевченка http://orcid.org/0000-0001-6686-0255
  • Світлана Марцеляк Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-4645-3051
  • Микола Марцеляк Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого
Ключові слова: конституціоналізм, воєнний стан, воєнний конституціоналізм, мілітарний конституціоналізм, органи державної влади та місцевого самоврядування, права людини, наука конституційного права.

Анотація

Вступ. Конституціоналізм належить до тих фундаментальних правових цінностей, які мають складну і багатоаспектну правову природу, що ставить на порядок денний широке коло праксіологічних викликів щодо розуміння його феноменології, визначення нових напрямів його розвитку в Україні в умовах війни з російським агресором.

Короткий зміст основних результатів дослідження. Дослідження наукових позицій вітчизняних та зарубіжних вчених щодо розуміння правової природи конституціоналізму приводять до висновку, що його феноменологію слід розглядати через призму таких аспектів його розуміння як форма, зміст і сутність. В умовах війни конституціоналізм,  як публічно-правова система конституційної організації демократичного суспільства і держави, потребує деяких модифікацій, які можуть бути вирішеними лише відповідно тими правовими методами та способами, що допоможуть зберегти баланс між інтересами держави та окремого її громадянина, тими конституційними демократичними інструментами, які не будуть порушувати процес здійснення державної влади, збережуть стабільний розвиток усієї правової системи України.

Висновки. Сучасна наука конституційного права має виробити доктринальний підхід та механізм, який забезпечив би, з одного боку, сталість та стабільність категорії єдиного існуючого конституціоналізму, який унеможливлює існування подвійних стандартів розуміння до вибору цінностей в мирний та воєнний час, з іншого – доктринально обґрунтувати потреби та шляхи реформування вітчизняного механізму публічної влади, способи забезпечення прав людини в умовах воєнного стану.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-06-30
Цитовано
Як цитувати
Марцеляк, О., Марцеляк, С., & Марцеляк, М. (2023). Поняття конституціоналізму і його трансформація в умовах війни. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (35), 97-111. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-35-10