АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ПРЕДСТАВНИЦТВА ПРОКУРОРОМ ІНТЕРЕСІВ ДЕРЖАВИ В СУДІ

Ключові слова: прокуратура, представництво інтересів держави, захист інтересів, функції, держава, суд.

Анотація

Стаття присвячена підставам представництва інтересів держави в суді прокурором. З 2016 року у наслідок реалізації конституційної реформи в сфері правосуддя, прокуратура здійснює представництво інтересів держави в судів у виключних випадках і в порядку, що визначені в законі.

Питання представництва з боку прокуратури останнім часом набуває все більшої актуальності, оскільки зростає як кількість правових спорів так і недостатня захищеність інтересів держави з боку відповідних компетентних органів. Все більшої гостроти набувають питання практичного характеру, які пов’язані з реалізацією цієї конституційної функції прокуратури, зокрема неоднаковим тлумаченням понять «виключні випадки представництва», «державний інтерес», «уповноважений суб’єкт владних повноважень», «нездійснення або неналежне здійснення захисту інтересів», які є ключовими для встановлення наявності підстав для представництва прокурором інтересів держави в суді.

Здійснено аналіз таких понять, як «виключні випадки», «бездіяльність» компетентного органу (щодо захисту інтересів держави), «нездійснення захисту», «здійснення захисту неналежним чином». Акцентовано увагу на тому, що у разі нездійснення або здійснення неналежним чином органом державної влади, органом місцевого самоврядування чи іншим суб’єктом владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, захисту інтересів держави, а також ознак адміністративного чи кримінального правопорушення одночасно із заходами представницького характеру за наявності підстав прокурор повинен здійснювати передбачені законом дії щодо порушення відповідного провадження. Все це, приводить до того, що можливість представництва прокурором інтересів держави в суді все більше набуває елементів «виключного представництва прокурором інтересів держави в суді»

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Про прокуратуру: Закон України від 14.10.2014 №1697-VII // Відомості Верховної Ради України. 2015. № 2-3 Ст. 12.

Про організацію діяльності прокурорів щодо представництва інтересів держави в суді: наказ Генерального прокурора України від 21.08.2020 № 389 URL https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0389905-20#n87

Руденко М.В. Прокурор та «інтереси держави» в оновлених процесуальних кодексах України: законодавчі новації, теорія та практика // Юридичний вісник України, 2018. - № 4. – С. 12-13.

Стефанчук М. М. Напрями вдосконалення процесуального статусу прокурора як суб’єкта реалізації функції представництва інтересів громадянина або держави в суді // Науковий вісник Ужгородського національного університету, 2015. - № 2. – С. 115–121.

Козьяков І.М. Організаційно-правові основи представництва прокурором інтересів держави в суді // Публічне право № 4 (32). – 2018. – С. 9-15.

Постановa Великої Палати Верховного Суду від 26.05.2020 у справі № 912/2385/18.

Опубліковано
2021-12-27
Цитовано
Як цитувати
Рибалко, Г. С. (2021). АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ПРЕДСТАВНИЦТВА ПРОКУРОРОМ ІНТЕРЕСІВ ДЕРЖАВИ В СУДІ. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (32). https://doi.org/10.26565/2075-1834-2021-32-12