КАРАНТИН: ПРАВОВІ ПОШУКИ ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНОЇ І ПРОГРЕСИВНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

  • Ірина Анатоліївна Пахомова Юридичний факультет ХНУ ім.В.Н.Каразіна https://orcid.org/0000-0002-7161-3598
Ключові слова: дистанційне навчання, дистанційна освіта, карантин, організація процесу, здобувачі освіти, освітні послуги, Міністерство освіти і науки України, Закон України, положення.

Анотація

у статті зазначено, що українська система освіти в цілому була не готова практикувати функцію дистанційного навчання, оскільки закладам освіти з-поміж іншого бракує технічного устаткування та доступу до мережі Internet; наголошено, що сучасне суспільство на початку XXI століття, долучаючись до цілей Болонського процесу, окреслило перед вищою школою глобальне і нагальне завдання – забезпечення доступу до вищої освіти широким верствам населення, зокрема шляхом упровадження дистанційної форми навчання; здійснено аналіз актуальних публікацій з Internet-ресурсів щодо законодавчого забезпечення порушеного питання та думок окремих людей – освітян, журналістів, здобувачів освіти; розгляд шляхів впровадження дистанційного навчання у ситуації із карантином; виявлення викликів, що постали перед освітньою галуззю у зв’язку з карантином; окреслено основні платформи, що використовуються зараз для дистанційного навчання і відзначаються популярністю; вказано, що нещодавно з’явилися Методичні рекомендації з організації дистанційного навчання в школі, підготовлені та оприлюднені за участі Міністерства освіти і науки України; розпочато роботу Міністерства над оновленням Положенням про дистанційне навчання, наголошено, що надалі варто налаштовуватися на систему освіти змішаного типу, коли частина освітнього процесу перейде в онлайн-ресурс; наведено думку, що найбільш прогресивною в галузі інформаційно-комунікаційних технологій є ІТ-індустрія, яка динамічно розвивається; наголошено, що викладачі і студенти зарубіжних університетів сприйняли перехід на дистанційну форму навчання спокійно, оскільки така форма взаємодії між учасниками освітнього процесу там має місце вже давно; висловлено занепокоєння, що сьогодні дистанційна освіта в нашій країні не відповідає формальним вимогам, що стоять перед інформаційним суспільством; вказано, що розвиток дистанційного навчання в Україні є пріоритетним напрямом державної політики, інструментом глобального взаємопроникнення знань, технологій і капіталу, що зокрема допомагає у боротьбі за ринок, у розв’язанні геополітичних викликів; виділено основні (універсальні) поради, які класична освіта може взяти до уваги, щоб ніколи повністю не зупиняти навчальний процес: гнучкість, безперервне навчання, технічне забезпечення, методична й методологічна складова.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

1. Наказ МОН №406 від 16 березня 2020 року «Про організаційні заходи для запобігання поширенню коронавірусу СOVID-19». URL: https://mon.gov.ua/ua/npa/pro-organizacijni-zahodi-dlya-zapobigannya-poshirennyu-koronavirusu-s-ovid-19.
2. Лист МОН №1/9-176 від 25 березня 2020 року «Щодо особливостей організації освітнього процесу під час карантину». URL: https://mon.gov.ua/ua/npa/shodo-osoblivostej-organizaciyi-osvitnogo-procesu-pid-chas-karantinu.
3. Освіта на карантині. Чи адаптувалася українська школа до нових умов? URL: https://pedpresa.ua/202102-osvita-na-karantyni-chy-adaptuvalasya-ukrayinska-shkola-do-novyh-umov.html.
4. Дистанційне навчання. URL: http://mon-covid19.info/schools.
5. Положення про дистанційне навчання, затверджене Наказом МОН № 466 від 25 квітня 2013 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0703-13#top.
6. Огляд платформ та інструментів дистанційного навчання, рекомендації для організації дистанційки у школі, – ГО «Смарт освіта» та МОН підготували посібник. URL: https://mon.gov.ua/ua/news/oglyad-platform-ta-instrumentiv-distancijnogo-navchannya-rekomendaciyi-dlya-organizaciyi-distancijki-u-shkoli-go-smart-osvita-ta-mon-pidgotuvali-posibnik.
7. Ми йдемо до змішаного типу освіти, – Бабак. URL: https://osvita.ua/school/73440.
8. Сергій Бабак про освіту: як раніше вже не буде. URL: https://osvita.ua/school/73434/.

Цитування

Organization of educational process of physical education according to the conditions of remote education
Ilnitskaya G., Semashko S. & Kriventsova E. (2021) Scientific Journal of National Pedagogical Dragomanov University. Series 15. Scientific and pedagogical problems of physical culture (physical culture and sports)
Crossref

Опубліковано
2020-07-17
Цитовано
Як цитувати
Пахомова, І. А. (2020). КАРАНТИН: ПРАВОВІ ПОШУКИ ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНОЇ І ПРОГРЕСИВНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (29), 221-225. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2020-29-29
Розділ
Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право