ПОРЯДОК НАДАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК У ВЛАСНІСТЬ З ТОЧКИ ЗОРУ СТРУКТУРИ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРОВАДЖЕННЯ

Ключові слова: Ключові слова: Адміністративний процес, адміністративне провадження, стадійне провадження, субпровадження, земельна ділянка, органи місцевого самоврядування.

Анотація

Анотація: Статтю присвячено аналізу структури адміністративних проваджень щодо надання у власність земельних ділянок, що реалізуються у процесі діяльності органів місцевого самоврядування.  Теоретичною основою статті є традиційні для науки адміністративного права уявлення про сутність та зміст адміністративного процесу та адміністративного провадження, а також на структуру адміністративного процесу у контексті такої його ознаки, як стадійність. Показано,що складність визначення структури адміністративного провадження з безоплатного надання громадянам земельних ділянок у власність полягає в тому, що кожна з його стадій має ознаки окремого адміністративного провадження. Це провадження з надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, провадження з розробки та погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, провадження із затвердження проекту землеустрою та надання земельної ділянки у власність. Запропоновано називати такі провадження «стадійними провадженнями» або «субпровадженнями». Стадійне провадження або субпровадження можна визначити як змістовно відокремлену, обмежену часом і логічно пов’язану сукупність процесуальних дій, які у сукупності утворюють самостійне адміністративне провадження в межах адміністративного провадження вищого порядку. Характерною властивістю субпроваджень є те, що вони реалізуються у чітко визначеній послідовності і не мають самостійного значення поза межами загального адміністративного провадження з надання земельних ділянок у власність. Процесуальна мета кожного із субпроваджень пов’язана із кінцевою процесуальною метою загального адміністративного провадження. Кожне із субпроваджень завершується прийняттям адміністративного акту, а саме рішення місцевої ради про надання дозволу на розробку землеустрою щодо відведення земельної ділянки; акту погодження проекту землеустрою уповноваженим органом виконавчої влади; рішення місцевої ради щодо затвердження проекту землеустрою та надання земельної ділянки у власність. Зроблено висновок про те, що у структурі адміністративного провадження з надання земельних ділянок у власність відсутня стадія виконання рішення, оскільки рішення місцевої ради про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки у власність не потребують діяльності з його виконання. Правові наслідки цього рішення виникають автоматично і полягають у виникненні у особи права власності  на земельну ділянку. Що ж стосується подальшої реєстрації права власності, то вона здійснюється в порядку самостійного адміністративного реєстраційного провадження.

 

     Ключові слова: Адміністративний процес, адміністративне провадження, стадійне провадження, субпровадження, земельна ділянка, органи місцевого самоврядування.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

1. Гончарук С. Т. Адміністративний процес у сучасній вітчизняній правовій доктрині / С. Т. Гончарук // Юридичний вісник. Повітряне і космічне право. - 2014. - № 4. - С. 60-64 . - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnau_2014_4_13.
2. Курс адміністративного права України: підручник / В.К. Колпаков, О.В. Кузьменко, І.Д. Пастух, В.Д. Сущенко [ та ін.]/ за ред. В.В. Коваленко.- К.: Юрінком Інтер, 2012.- 808 с.
3. Губерська Н. Л. Стадії адміністративних процедур: поняття й види / Н. Л. Губерська // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія : Право. - 2015. - Вип. 30(2). - С. 28-32. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvuzhpr_2015_30(2)__8.
4. Земельний кодекс України. Закон України від 25 жовтня 2001 року
№ 2768-III. Відомості Верховної Ради України. 2002. № 3-4. ст.27
5. Про місцеве самоврядування. Закон України від 21 травня 1997 року
№ 280/97-ВР Відомості Верховної Ради України . 1997. № 24. ст.170
6. Порядок надання земельних ділянок у місті Харкові у власність або користування. Затверджено рішення 24 сесії Харківської міської ради 6 скликання від 22.05.2013 р. № 1137/13
Опубліковано
2020-07-18
Цитовано
Як цитувати
Залєвський, В. Е. (2020). ПОРЯДОК НАДАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК У ВЛАСНІСТЬ З ТОЧКИ ЗОРУ СТРУКТУРИ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРОВАДЖЕННЯ. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (29), 176-181. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2020-29-23
Розділ
Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право