Перспективи розвитку закладів здорового харчування на ринку ресторанних послуг міста Харків

  • Natalya Danko Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-2977-6641
  • Anastasiia Chubaka Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0003-4168-0033
Ключові слова: ресторанне господарство, здорове харчування, меню, продукти, конкурентоспроможність

Анотація

Статтю присвячено аналізу розвитку системи здорового харчування у закладах ресторанного господарства м. Харкова. Об’єктом є ресторанне господарство, як складна система. Предметом є особливості організації роботи ресторану здорового харчування. Мета даної статті полягає в поглибленні теоретичних знань щодо організації ресторанного господарства в Україні та виявлення перспектив розвитку закладів здорового харчування на ринку ресторанних послуг міста Харків. Для досягнення поставленої мети в статті, ставилися та вирішувалися наступні завдання: висвітлити основні теоретичні поняття та нормативно-правове забезпечення ресторанного господарства; розглянути проблеми надмірної ваги в Україні; проаналізувати європейський ринок закладів здорового харчування; дослідити український ринок підприємств сфери здорового харчування; охарактеризувати сучасний стан та перспективи розвитку системи «Eathealthy» у ресторанному господарстві; виявити формат закладів, у яких може буди впроваджено здорове харчування. Методи дослідження, що були використанні під час написання цієї статті - аналітичний, порівняльний, науково-дослідний.    Через вирішення завдань було отримано такі результати: дослідження засвідчують наявність такого незаповненого сегменту на ринку ресторанного господарства як здорове харчування. На сьогоднішній день в Україні практично відсутні заклади, які можуть запропонувати таке меню. Та зроблені такі висновки, що меню «Здорове харчування» може бути запровадженим у закладах будь-яких форматів. Найбільш розповсюдженим є формат фаст-фуд. Переорієнтація ресторанів фаст-фуд на здорове харчування в Україні є недоцільною, оскільки такі заклади орієнтовані на споживачів із невеликими доходами і за використання екологічно чистої сировини та матеріалів, вартість яких є високою на ринку, втратить більшість клієнтів.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Avetisova, A. (2002). Ekonomika predpriyatiy pitannya. [Economics of catering] Donetsk: DonGUZT. (in Russian)

Arkhipov, V. (2007). Orghanizacija restorannogho ghospodarstva. [Organization of restaurant business ] Kyjiv: Inkos. (in Ukrainian)

Borodina, V. (2003). Restoranno-gostinichnyy biznes. [Restaurant and hotel business] Moscow: Knizhnyy mir. (in Russian)

Mikhaylitskaya, M., Voytenko, T., & Soloshenko, L. (2012). Vse ob uchete i organizatsii restorannogo khozyaystva. [All about accounting and organization of restaurant facilities] Kharkiv: Izdatelskiy dom Faktor. (in Russian)

Statsenko, V. V. (2002). Glavnaya tekhnologiya uspekha restorannogo biznesa. [The main success technology of the restaurant business] Kherson: Oldi-plyus. (in Russian)

Navarra, T. (2017, november 27). Restaurant Statistics That Will Shape the Industry in 2018. Available at: https://www.7shifts.com/blog/15-restaurant-stats-for-2018

Asociacija franchajzynghu Ukrajiny. (2018). Asociacija franchajzynghu Ukrajiny [Franchising Association of Ukraine ]. Available at: www.franchising.org.ua (in Ukrainian)

Sendvich-kafe «Freshline». (2018). Sendvich-kafe «Freshline». [Sandwich Café «Freshline»] Available at: www.freshline.name (in Ukrainian)

Restoran «Zelenyj Papugha». (2018). Restoran «Zelenyj Papugha» [Restaurant «Green Parrot»]. Available at: www.greenparrot.com.ua (in Ukrainian)

Kafe-maghazyn «NaKhLIBnyk». (2018). Kafe-maghazyn «NaKhLIBnyk» [Cafe-shop ««NaKhLIBnyk»] Available at: www.nahlebnik.com (in Ukrainian)

Derzhavnyj komitet statystyky Ukrajiny. (n.d.). UKSTAT.[ The State Statistics Committee of Ukraine] Available at: www.ukrstat.gov.ua (in Ukrainian)

Biletska, Y., Babenko, V., Gusliev, A. (2019). Marketing studies of consumption preferences at developing dietary products. EUREKA: Social and Humanities, 5, pp. 16-21. doi: 10.21303/2504-5571.2019.001009

Kafe-maghazyn «Vitamin». (2018). Kafe-maghazyn «Vitamin» [Cafe shop «Vitamin»] . Available at: www.vitamin-magazin.com (in Ukrainian)

Vsesvitnja orghanizacija okhorony zdorov'ja. (2018). VOOZ. [World Health Organization] Available at: www.who.int (in Ukrainian)

Опубліковано
2020-01-03
Цитовано
Як цитувати
Danko, N., & Chubaka, A. (2020). Перспективи розвитку закладів здорового харчування на ринку ресторанних послуг міста Харків. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм, (10), 200-208. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2019-10-21