Самогубства відомих кухарів минулих епох: François Vatel, James Hemings та Clemens Wilmenrod

  • Никига Оксана Василівна Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0002-3492-7475
  • Романчук Ольга Василівна Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0001-8215-9741
  • Коваль Ростислав Семенович Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0001-9284-7505
  • Данилевич Мирослава Василівна Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0002-1285-392X
  • Калимон Юлія Олександрівна Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0002-0062-2382
Ключові слова: історія, самогубство, кухар, François Vatel, James Hemings, Clemens Wilmenrod

Анотація

Стаття присвячена вивченню життя, професійної діяльності та причин суїцидів таких відомих кухарів як François Vatel (1631–1671), James Hemings (1765–1801) та Clemens Wilmenrod (1906–1967). Встановлено, що француз François Vatel покінчив з життям через страх зазнати особистої невдачі. На думку Xavier Briffault та Margot Morgiève, його імпульсивний вчинок тепер можна пояснити в рамках суїцидології, коли мова йде про перфекціонізм, вигорання, безсоння, виснаження, стрес, сором, приниження та відсутність соціальної підтримки, депресію тощо. François Vatel залишився у пам’яті як видатний організатор виняткових банкетів, пов’язаних з історією Франції, хоча шеф-кухарі й дорікають йому у тому, що він втратив контроль над собою та не зумів протистояти терміновості. Виявлено, що достовірної інформації про причини трагічного фіналу одного з творців сучасної американської кухні James Hemings, котрий здобув кулінарну освіту у Франції, немає. Німецький телевізійний кухар Clemens Wilmenrod, чиє кулінарне шоу у 1950–1960 роках «Bitte, in zehn Minuten zu Tisch» користувалося шаленою популярністю, покінчив з життям після того, як йому діагностували рак шлунка. Передсмертної записки не було. Clemens Wilmenrod був відомий як “Don Clemente”. Він брав до уваги дефіцит продуктів повоєнного часу, використовував консервовані овочі, соуси швидкого приготування, кетчуп. У його рецептах знайшло відображення бажання німців того часу побачити світ та екзотичні країни. Свої рецепти він супроводжував вигаданими історіями у стилі Мюнхгаузена і запам’ятався химерними назвами страв. Самогубства завжди залишаються складною проблемою сфери охорони здоров’я. Сьогодні технології надають великі можливості втручання в психічне здоров’я, забезпечуючи, серед іншого, активні дії в реальному часі стосовно профілактики та запобігання самогубствам. Покращення оцінки ризику, наприклад, за допомогою комп’ютерного тестування та генетичного скринінгу, знаходиться в центрі перманентних досліджень. Можливо, завдяки сучасній медицині й технологіям цим кухарям вдалося б уникнути суїцидів.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2024-12-30
Цитовано
Як цитувати
Никига Оксана Василівна, Романчук Ольга Василівна, Коваль Ростислав Семенович, Данилевич Мирослава Василівна, & Калимон Юлія Олександрівна. (2024). Самогубства відомих кухарів минулих епох: François Vatel, James Hemings та Clemens Wilmenrod. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм, (20), 81-88. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2024-20-09