Тренди розвитку вітчизняної індустрії гостинності в умовах COVID-19

  • Ніколайчук Ольга Анатоліївна Донецький національний університет економіки та торгівлі імені Михайла Туган-Барановського https://orcid.org/0000-0002-7197-4713
Ключові слова: індустрія гостинності, тимчасове розміщення та організація харчування, COVID-19, тренди розвитку

Анотація

Пандемія COVID-19  кардинально вплинула на всі сфери економічної діяльності, найсуттєвішим цей вплив виявився у світовій та вічизняній індустрії гостинності. Предметом дослідження в статті  є вітчизняна готельно-ресторанна індустрія в умовах COVID-19.  Метою статті є оцінка тенденцій розвитку вітчизняної готельно-ресторанної індустрії в сучасних умовах та визначення ключових трендів її розвитку. Методи дослідження: аналіз, синтез, систематизація, порівняння, абстрактно-логічний метод. Отримано такі результати: проаналізовано діяльність вітчизняних підприємств індустрії гостинності в карантинних умовах; встановлено невисоку ефективність фінансових результатів діяльності та використання персоналу для суб’єктів готельно-ресторанного бізнесу; виявлено основні проблеми розвитку закладів готельного та ресторанного бізнесу у сучасних карантинних  реаліях. Висновки: дослідження тенденцій розвитку глобальної та вітчизняної індустрії гостинності дозволили встановити ключові тренди та тенденції: підвищена увага до заходів безпеки та гігієни, необхідність оптимізації бізнес-процесів, розвиток віртуальної і доповненої реальності, використання віртуальних турів, підвищена роль здорового та органічного харчування, оптимізація організаційної структури та витрат (зокрема департаментів Food and Beverage, ресепшн та ін.),  розширення асортименту послуг та нових форматів закладів гостинності, оптимізація доставки, розвиток підприємств сегменту швидкого харчування, застосування можливостей, франчайзингу,  використання місцевого колориту, орієнтація на екоскладову, зміна ставлення до мобільності, зміщення акцентів з особистого спілкування гостей з співробітниками на спілкування за допомогою інформаційних технологій і цифрової системи комунікацій, в т.ч. голосові сервіси, цифрові вивіски, чат-боти, роботу з біометричними даними для безконтактних форм взаємодії.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Baum T., Hai N.T.T. Hospitality, tourism, human rights and the impact of COVID-19. Int. J. Contemp. Hosp. Manage. 2020. Vol. 32. P. 2397–2407

Breiera M., Kallmuenzerb A., Claussc T., Gastd J., Krause S., Tiberiusf V. The role of business model innovation in the hospitality industry during the COVID-19 crisis. International Journal of Hospitality Management. 2021. Vol. 92. Art. 102723.

Балацька Н.Ю. Ресторанний бізнес в умовах пандемії коронавірусу: проблеми та напрями трансформації моделей розвитку. Інфраструктура ринку. 2020. Вип. 42. С. 117-122.

Дишкантюк О.В., Потьомкін Л.М., Власюк К.В. Індустрія гостинності та туризму в умовах covid-19: світова практика та українські реалії. Причорноморські економічні студії. 2021. Вип. 61 C. 11-17.

Корж, Н. В., Онищук, Н. В. Вплив пандемії covid-19 на готельну галузь. Економічний простір. 2020. №156, 140-143. https://doi.org/10.32782/2224-6282/156-25 (дата звернення: 11.06.2021)

Чаркіна Т. Ю., Марценюк Л. В., Задоя В. О., Пікуліна О. В. Стратегічні напрями управління готельноxресторанним бізнесом в умовах кризи. Економіка та держава. 2021. №2. С. 19-23. URL: http://www.economy.in.ua/pdf/2_2021/5.pdf (дата звернення: 11.06.2021)

Ринок готелів в Україні після карантину: ринок тільки починає відновлюватися. URL: https://100realty.ua/uk/articles/rinok-goteliv-v-ukraini-pisla-karantinu-rinok-tilki-pocinae-vidnovluvatisa (дата звернення: 11.06.2021)

Ресторанний бізнес: ринок в епоху COVID. URL: http://bizrating.com.ua/20/articles/1328/index.html (дата звернення: 11.06.2021)

Мало гостей і дуже жорсткі перевірки: як ресторанний бізнес пережив півроку карантину. URL: https://delo.ua/business/kak-restorannyj-biznes-perezhil-pjat-mesjacev-ka-372150/ (дата звернення: 11.06.2021)

Гостиничный бизнес в Украине понес серьезные убытки из-за пандемии – отельеры. URL: https://www.ukrinform.ru/rubric-tourism/3174594-gostinicnyj-biznes-v-ukraine-pones-sereznye-ubytki-izza-pandemii-otelery.html (дата звернення: 11.06.2021)

Обзор рынка отелей: как восстанавливаются гостиницы Украины. URL: https://thepage.ua/real-estate/gostinichnyj-rynok-ukrainy-glavnye-trendy-za-1-polugodie-2020-goda (дата звернення: 11.06.2021)

Ніколайчук О.А. Антикризове управління прибутковістю підприємств сфери гостинності в умовах covid. Торгівля та ринок України. 2020. Вип. 2 (48). С. 59-68.

Zimon, G., Babenko, V., Sadowska, B., Chudy-Laskowska, K., Gosik, B. Inventory Management in SMEs Operating in Polish Group Purchasing Organizations during the COVID-19 Pandemic. Risks, 2021. 9(4), 63. https://doi.org/10.3390/risks9040063

Hospitality Trends: The Latest Trends in The Hospitality Industry. URL: https://www.revfine.com/hospitality-trends/ (дата звернення: 11.06.2021)

Опубліковано
2021-06-29
Цитовано
Як цитувати
Ніколайчук Ольга Анатоліївна. (2021). Тренди розвитку вітчизняної індустрії гостинності в умовах COVID-19. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм, (13), 108-114. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2021-13-11