Аналіз екоусвідомленої харчової поведінки як фактора формування екологічної сталості
Анотація
Мета. Аналіз досліджень з пошуку заходів і критеріїв для особистісного позитивного впливу на навколишнє середовище шляхом усвідомленого споживання продуктів харчування для досягнення екологічної сталості.
Методи. Методологічною основою роботи є системний аналіз.
Результати. Обґрунтовано особистісного позитивного впливу на навколишнє середовище шляхом усвідомленого вибору продуктів харчування в своєму раціоні. Доведено можливість об'єднання двох понять: екологічність і здорове усвідомлене харчування.Наголошено на важливості та необхідності розробки заходів, спрямованих на підвищення сталої здорової харчової поведінки споживачів за допомогою впливу на їх переконання і розширюючи поняття "здоров'я", "навколишнє середовище". Розкрито взаємозв'язок між ними. На сьогоднішній день складно засвоїти всі розрізнені підходи, і необхідні більш узгоджені зусилля для міждисциплінарних досліджень.
Висновки. Створена теоретична основа для майбутніх досліджень в галузі сталого усвідомленого харчування в Україні та звернуто увагу на фактори, які впливають на споживачів за вибором сталого споживання продуктів харчування, які входять до комплексу заходів для вирішення екологічних проблем. Новий підхід до емпіричного обговорення ситуаційних і ринкових чинників додасть такий необхідний імпульс дослідженням в цих напрямках.
Завантаження
Посилання
Ivashura, A. A., Borysenko, O. M. & Logvinkov, S. M. (2021). Sustainability problems with ecologically balanced production growth. Proceedings of the XXIV International scientific conference: Ecology, environmental protection and balanced environmental management: education – science – production – 2021, Kharkiv, 2021, April 29-30, (pp. 11-12). Kharkiv: V.N. Karazin Kharkiv National Universityю. Retrieved from http://repositsc.nuczu.edu.ua/bitstream/123456789/13193/1
Nazaruk, M. M. (2020). Socio-natural approach to the environmental education and training. Visnyk of V. N. Karazin Kharkiv National University Series «Ecоlogy», (22), 100-106. https://doi.org/10.26565/1992-4259-2020-22-10 (In Ukrainian).
Nekos, A. N., Shulika, B. O. & Malchuk, O. V. (2020). Environmental safety and quality of plant food (example of grapes). Visnyk of V. N. Karazin Kharkiv National University Series «Ecоlogy», (22), 32-42. https://doi.org/10.26565/1992-4259-2020-22-03 (In Ukrainian).
Oslo Roundtable on Sustainable Production and Consumption (1994). The Imperative of Sustainable Production and Consumption. Retrieved from https://enb.iisd.org/consume/oslo004.html
Ivanova, D., Stadler, K., Steen-Olsen, K., Wood, R., Vita, G., Tukker, A. & Hertwich, E. (2016). Envi-ronmental impact assessment of household consumption. Journal of Industrial Ecology, 20, 526-536. https://doi.org/10.1111/jiec.12371
Hertwich, E. G. & Peters, G. P. (2009). Carbon footprint of nations: a global, trade-linked analysis. Envi-ronmental Science and Technology, 43, 6414-6420. https://doi.org/10.1021/es803496a
Tukker, A, Goldbohm, R. A., de Koning, A., Verheijden, M., Kleijn, R., Wolf, O., Pérez-Domínguez, I. & Rueda-Cantuche, J. M. (2011). Environmental impacts of changes to healthier diets in Europe. Ecologi-cal Economics, 70, 1776-1788. https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2011.05.001
Ivashura, A. A. & Vynnyk, O. P. (2008). Ecological and economic worldview and traditions of nature management in Ukrainian culture: monograph. S. KUZNETS KhNUE. (In Ukrainian).
Friel, S., Barosh, L. & Lawrence, M. (2014). Towards healthy and sustainable food consumption: An Australian case study. Public Health Nutrition, 17, 1156-1166. https://doi.org/10.1017/S1368980013001523
Seed, B. (2015). Sustainability in the Qatar national dietary guidelines, among the first to incorporate sustainability principles. Public Health Nutrition, 18, 2303-2310. https://doi.org/10.1017/S1368980014002110
ICN2 Second International Conference on Nutrition. (2014). Retrieved from http://www.fao.org/about/meetings/icn2/documents/en/
Dixon, J. & Isaacs, B. (2013). Why sustainable and "nutritionally correct" food is not on the agenda: Western Sydney, the moral arts of everyday life and public policy. Food Policy, 43, 67-76. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2013.08.010
Jones, A., Hoey, L., Blesh, J., Miller, L., Green, A. & Shapiro, L. (2016). A Systematic Review of the Measurement of Sustainable Diets. Advances in Nutrition, 7, 641-664. https://doi.org/10.3945/an.115.011015
Macdiarmid, J., Douglas, F. & Campbell, J. (2016). Eating like there’s no tomorrow: Public awareness of the environmental impact of food and reluctance to eat less meat as part of a sustainable diet. Appe-tite, 96, 487-493. https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.10.011
Van Loo, E., Hoefkens, C. & Verbeke, W. (2017). Healthy, sustainable and plant-based eating: Per-ceived (mis)match and involvement-based consumer segments as targets for future policy. Food Policy, 69, 46-57. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2017.03.001
Pieniak, Z., Aertsens, J. & Verbeke, W. (2010). Subjective and objective knowledge as determinants of organic vegetables consumption. Food Quality and Preference, 21, 581-588. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2010.03.004
Lee, H. J. & Hwang, J. (2016). The driving role of consumers’ perceived credence attributes in organic food purchase decisions: A comparison of two groups of consumers. Food Quality and Preference, 54, 141-151. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2016.07.011
Pieniak, Z., Verbeke, W., Vanhonacker, F., Guerrero, L. & Hersleth, M. (2009). Association between traditional food consumption and motives for food choice in six European countries. Appetite, 53, 101-108. https://doi.org/10.1016/j.appet.2009.05.019
Duell, R. (2013). Is "local food" Sustainable? Localism, social justice, equity and sustainable food futures. New Zealand Sociology, 28, 123-145. Retrieved from http://hdl.handle.net/10072/60413
Meise, J. N., Rudolph, T., Kenning, P. & Phillips, D. M. (2014). Feed them facts: Value perceptions and consumer use of sustainability-related product information. Journal of Retailing and Consumer Ser-vices, 21, 510-519. https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2014.03.013
Megido, R. C., Gierts, C., Blecker, C., Brostaux, Y., Haubruge, É., Alabi, T. & Francis, F. (2016). Con-sumer acceptance of insect-based alternative meat products in Western countries. Food Quality and Preference, 52, 237-243. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2016.05.004
Dagevos, H. & Voordouw, J. (2013). Sustainability and meat consumption: Is reduction realistic? Sus-tainability: Science, Practice and Policy, 9, 1031-1207. https://doi.org/10.1080/15487733.2013.11908115
Graça, J., Oliveira, A. & Manuela, M. (2015). Meat, beyond the plate. Data-driven hypotheses for un-derstanding consumer willingness to adopt a more plant-based diet. Appetite, 90, 80-90. https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.02.037
Hallström, E., Davis, J., Woodhouse, A. & Sonesson, U. (2018). Using dietary quality scores to assess sustainability of food products and human diets: A systematic review. Ecological Indicators, 93, 219-230. https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2018.04.071
Barilla Center for Food and Nutrition Healthy and Sustainable Diets. Recommendation for People. Retrieved from https://www.barillacfn.com/it/magazine/cibo-e-sostenibilita/cultura-salute-e-clima-la-doppia-piramide-si-aggiorna
Pieniak, Z, Verbeke, W, Scholderer, J, Brunsø, K. & Olsen, S. O. (2008). Impact of consumers’ health beliefs, involvement and risk perception on fish consumption: A study in five European countries. Brit-ish Food Journal, 110, 898-915. https://doi.org/10.1108/00070700810900602
Freedman, L. S., Guenther, P. M., Krebs-Smith, S. M. & Kott, P. S. (2008). A population’s mean healthy eating index-2005 scores are best estimated by the score of the population ratio when one 24-hour re-call is available. Journal of Nutrition, 138, 1725-1729. https://doi.org/10.1093/jn/138.9.1725
Weller, K. E., Greene, G. W., Redding, C. A., Paiva, A. L., Lofgren, I., Nash, J. T. & Kobayashi, H. (2014). Development and validation of green eating behaviors, stage of change, decisional balance and self-efficacy scales in college students. Nutrition Education and Behavior, 46, 324-333. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2014.01.002
Tobler, C., HM Visschers, V. & Siegrist, M. (2011). Eating green. Consumers’ willingness to adopt eco-logical food consumption behaviors. Appetite, 57, 674-682. https://doi.org/10.1016/j.appet.2011.08.010
Aschemann-Witzel, J. & Zielke, S. (2017). Can’t buy me green? A review of consumer perceptions of and behavior toward the price of organic food. Journal of Consumer Affairs, 51, 211-251. https://doi.org/10.1111/joca.12092
Auestad, N. & Fulgoni, V. L. (2015). What Current Literature Tells Us about Sustainable Diets: Emerg-ing Research Linking Dietary Patterns, Environmental Sustainability, and Economics. Advances in Nu-trition, 6(1), 19-36. https://doi.org/10.3945/an.114.005694
Vieux, F., Soler, L. G., Touazi, D. & Darmon, N. (2013). High nutritional quality is not associated with low greenhouse gas emissions in self-selected diets of French adults. American Journal of Clinical Nu-trition, 97, 569-583. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.035105
Heller, M. C., Keoleian, G. A. & Willett, W. C. (2013). Toward a life cycle-based, diet-level framework for food environmental impact and nutritional quality assessment. Environmental Science and Tech-nology, 47, 12632-12647. https://doi.org/10.1021/es4025113
Vermeir, I., Weijters, B., De Houwer, J., Geuens, M., Slabbinck, H., Spruyt, A., Kerckhove, A., Lippevelde, W., Steur, H. & Verbeke, W. (2020). Environmentally Sustainable Food Consumption: A Review and Research Agenda From a Goal-Directed Perspective. Frontiers in Psychology, 11, 1-24. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.01603
Ukrainian generation Z: values and guidelines. (2017). Retrieved from https://library.fes.de/pdf-files/bueros/ukraine/13941.pdf (In Ukrainian).
Joshi, Y. & Rahman, Z. (2015). Factors Affecting Green Purchase Behaviour and Future Research Di-rections. International Strategic Management Review, 3(1-2), 128-143. https://doi.org/10.1016/j.ism.2015.04.001
Ivashura, A., Borysenko, О. & Logvinkov, S. (2021). Environmental safety in the context of ecological and economic models of territorial development. Proceedings of the I International Internet-conf.: En-vironmental safety-advanced directions and ways for higher education development, Kharkiv, 2021 February 25, (pp. 147-148). Retrieved from http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/25331 (In Ukrainian).
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License 4.0 International (CC BY 4.0), котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).