Моделювання кінетики інактивації спор Bacillus subtilis and Bacillus stearothermophilus

  • I. V. Noga Донецький національний університет
  • V. M. Shatalov Донецький національний університет
Ключові слова: високий тиск, кінетика, інактивація, мікроорганізми, денатурація, білки

Анотація

На основі розробленої раніше методики отримані параметри лінійної кінетики інактивації спор Bacillus subtilis and Bacillus stearothermophilus. Енергія активації виявляється порівняною з характерною енергією стабілізації білків. Зіставлення активаційних бар'єрів і змін обсягів для вегетативних і спорових форм показує, що активований стан для деградації білків пов'язано з розривом сітки водневих зв'язків і заповненням водою внутрішніх порожнин білка.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

I. V. Noga, Донецький національний університет

вул. Щорса 46, 83050 , Донецьк, Україна

V. M. Shatalov, Донецький національний університет

вул. Щорса 46, 83050 , Донецьк, Україна

Посилання

CПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ

Сукманов В.А., Соколов С.А., Нога КВ., Шаталов В.М., Жданов И.В., Волкова А.В. Оптимизация

параметров обработки продуктов питания сверхвысоким давлением // Проблемы экологии и охраны природы техногенного региона: Межведомственный сборник научных работ. - Донецк: ДонНУ, 2003. -N.3. -С.238-247. |

Нога К.В., Шаталов В.М., Сукманов В.А. Кинетическая модель деградации биомолекул под воздействием высокого давления и температуры // Физика и техника высоких давлений. - Донецк: ДонФТИ НАНУ, 2004. -Т.14, N 2.-С.74-85

Нога КВ. Термодинамика воздействия высокого давления и температуры на микроорганизмы и витамины // Физика и техника высоких давлений. - Донецк: ДонФТИ НАНУ, 2006. - Т. 16, N.3. - С.126-136.

Борисенко И.Н, Ветрова Е.В., Нога К.В., Панфилова Е.Г., Шаталов В.М. Инактивация микроорганизмов в яблочном пюре под действием высокого давления // Вісник Донецького університету, сер. А: Природничі науки. - Донецк: ДонНУ, 2006. - N 2. - С.375-377.

Нога КВ., Шаталов В.М. Причины нелинейности в кинетике инактивации микроорганизмов под давлением // Біоф1зичний вісник. - 2007. - Вип. 18 (1). - С. 90-95.

Нога К.В., Шаталов В.М. Рост кислотности среды под давлением как фактор инактивации микроорганизмов // Физика и техника высоких давлений. - Донецк: ДонФТИ НАНУ, 2007. - Т. 17, N.2. -С.131-137.

Farr D. High pressure technology in the food industry // Trends Food Sci Technol. Int. -1995. -1. - P. 75-80.

Urzica A. C. High hydrostatic pressure inactivation of Bacillus subtilis var. niger. spores: the influence of the pressure build-up rate on the inactivation: Inag. - dis. - Heidelberg: Ruprecht-Karls-Univers., 2004. -122 P.

Ardia A. Process Considerations on the Application of High Pressure Treatment at Elevated Temperature Levels for Food Preservation: Genehm. - dis. - Berlin: Technichen Univers., 2004.- 94 P.

Prehoda K. E., Mooberry E. S., Markley J. L. High Pressure Effects on Protein Structure, In Protein Dynamics, Function and Design (O. Jardetzky and J.-F. Lefevre, Eds.), NATO ASI Series, Plenum Press, 1998. -P.59-86.

Ландау Л. Д., Лифшиц Е М. Статистическая физика. - М «Наука», 1964. - 568с.

Маленков Г.Г. Структура и динамика жидкой воды // Журнал структурной химии. - 2006. –

Т. 47 (Приложение).- С.S5~S35

Финкельштейн А.В., Птицин О.Б. Физика белка//М.: КДУ, 2005.-456 С.

Chaplin M. F. Opinion: Do we underestimate the importance of water in cell biology? // Nature Rev. Mol. Cell Biol.-2006.-V.7.-P.861-866.

Smolin N., Oleinikova A., Brovchenko I., GeigerA., Winter R. Properties of spanning water networks at protein surfaces // J. Phys. Chem. B.-2005.-V. 109.-P. 10995-11005.

Brovchenko I., Krukau A., Smolin N., Oleinikova A., Geiger A., Winter R. Thermal breaking of spanning water networks in the hydration shell of proteins // J. Chem. Phys. - 2005. - V. 123. - P. 224905.

Makhtadze G. I, Privalov P. L. Contribution of hydration to protein folding thermodynamics I. The enthalpy ol hydration J. Mol. Biol. - 1993. - V.232. - P.639-657. Privalov P. L., Makhtadze G. I. Contribution of hydration to protein folding thermodynamics II. The entropy and Gibbs energy of hydration // J. Mol. Biol. - 1993. - V. 232. -P.660-679.

Chalikian T. V., Breslauer K. J. On Volume Changes Accompanying Conformational Transitions of Biopolymers // Biopolymers. - 1996. - V.39.-P.619-626.

Опубліковано
2007-06-05
Цитовано
Як цитувати
Noga, I. V., & Shatalov, V. M. (2007). Моделювання кінетики інактивації спор Bacillus subtilis and Bacillus stearothermophilus. Біофізичний вісник, 2(19), 116-121. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/biophysvisnyk/article/view/17162
Розділ
Дія фізичних факторів на біологічні об'єкти