Моделювання кінетики інактивації спор Bacillus subtilis and Bacillus stearothermophilus
Анотація
На основі розробленої раніше методики отримані параметри лінійної кінетики інактивації спор Bacillus subtilis and Bacillus stearothermophilus. Енергія активації виявляється порівняною з характерною енергією стабілізації білків. Зіставлення активаційних бар'єрів і змін обсягів для вегетативних і спорових форм показує, що активований стан для деградації білків пов'язано з розривом сітки водневих зв'язків і заповненням водою внутрішніх порожнин білка.
Завантаження
Посилання
CПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ
Сукманов В.А., Соколов С.А., Нога КВ., Шаталов В.М., Жданов И.В., Волкова А.В. Оптимизация
параметров обработки продуктов питания сверхвысоким давлением // Проблемы экологии и охраны природы техногенного региона: Межведомственный сборник научных работ. - Донецк: ДонНУ, 2003. -N.3. -С.238-247. |
Нога К.В., Шаталов В.М., Сукманов В.А. Кинетическая модель деградации биомолекул под воздействием высокого давления и температуры // Физика и техника высоких давлений. - Донецк: ДонФТИ НАНУ, 2004. -Т.14, N 2.-С.74-85
Нога КВ. Термодинамика воздействия высокого давления и температуры на микроорганизмы и витамины // Физика и техника высоких давлений. - Донецк: ДонФТИ НАНУ, 2006. - Т. 16, N.3. - С.126-136.
Борисенко И.Н, Ветрова Е.В., Нога К.В., Панфилова Е.Г., Шаталов В.М. Инактивация микроорганизмов в яблочном пюре под действием высокого давления // Вісник Донецького університету, сер. А: Природничі науки. - Донецк: ДонНУ, 2006. - N 2. - С.375-377.
Нога КВ., Шаталов В.М. Причины нелинейности в кинетике инактивации микроорганизмов под давлением // Біоф1зичний вісник. - 2007. - Вип. 18 (1). - С. 90-95.
Нога К.В., Шаталов В.М. Рост кислотности среды под давлением как фактор инактивации микроорганизмов // Физика и техника высоких давлений. - Донецк: ДонФТИ НАНУ, 2007. - Т. 17, N.2. -С.131-137.
Farr D. High pressure technology in the food industry // Trends Food Sci Technol. Int. -1995. -1. - P. 75-80.
Urzica A. C. High hydrostatic pressure inactivation of Bacillus subtilis var. niger. spores: the influence of the pressure build-up rate on the inactivation: Inag. - dis. - Heidelberg: Ruprecht-Karls-Univers., 2004. -122 P.
Ardia A. Process Considerations on the Application of High Pressure Treatment at Elevated Temperature Levels for Food Preservation: Genehm. - dis. - Berlin: Technichen Univers., 2004.- 94 P.
Prehoda K. E., Mooberry E. S., Markley J. L. High Pressure Effects on Protein Structure, In Protein Dynamics, Function and Design (O. Jardetzky and J.-F. Lefevre, Eds.), NATO ASI Series, Plenum Press, 1998. -P.59-86.
Ландау Л. Д., Лифшиц Е М. Статистическая физика. - М «Наука», 1964. - 568с.
Маленков Г.Г. Структура и динамика жидкой воды // Журнал структурной химии. - 2006. –
Т. 47 (Приложение).- С.S5~S35
Финкельштейн А.В., Птицин О.Б. Физика белка//М.: КДУ, 2005.-456 С.
Chaplin M. F. Opinion: Do we underestimate the importance of water in cell biology? // Nature Rev. Mol. Cell Biol.-2006.-V.7.-P.861-866.
Smolin N., Oleinikova A., Brovchenko I., GeigerA., Winter R. Properties of spanning water networks at protein surfaces // J. Phys. Chem. B.-2005.-V. 109.-P. 10995-11005.
Brovchenko I., Krukau A., Smolin N., Oleinikova A., Geiger A., Winter R. Thermal breaking of spanning water networks in the hydration shell of proteins // J. Chem. Phys. - 2005. - V. 123. - P. 224905.
Makhtadze G. I, Privalov P. L. Contribution of hydration to protein folding thermodynamics I. The enthalpy ol hydration J. Mol. Biol. - 1993. - V.232. - P.639-657. Privalov P. L., Makhtadze G. I. Contribution of hydration to protein folding thermodynamics II. The entropy and Gibbs energy of hydration // J. Mol. Biol. - 1993. - V. 232. -P.660-679.
Chalikian T. V., Breslauer K. J. On Volume Changes Accompanying Conformational Transitions of Biopolymers // Biopolymers. - 1996. - V.39.-P.619-626.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).