Розвиток законодавства про конституційно-правові форми політичної активності громадян, що реалізуються за домомогою інформаційно-комунікаційних технологій: досвід України

  • Ольга Афоніна Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0001-5078-3953
Ключові слова: політичні права людини, інформаційно-комунікаційні технології, електронна демократія, електронне врядування, електронна участь, партиципаторна демократія.

Анотація

Вступ. У статті розглянуто еволюцію національного законодавства України за роки незалежності з точки зору формування правових засад реалізації форм політичної активності громадян, що реалізуються за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ). Виявлено основні закономірності формування національного законодавства у досліджуваній сфері, виокремлено головні етапи та напрямки його розвитку, окреслено фактори, що вливали на зміст і динаміку відповідних реформ.

Короткий зміст основних результатів дослідження. Процес розбудови незалежної, демократичної, правової держави в Україні безпосередньо пов’язаний із формуванням і розвитком правових засад інформаційного суспільства, партиципаторної демократії (демократії участі) та електронного врядування, а в контексті засад правового статусу особи ‒ із забезпеченням права на участь в управлінні державними справами та на доступ до інформації.

Законодавче оформлення новопроголошеної незалежної української держави відбувалося в умовах стрімкого переходу світового співтовариства від індустріального до інформаційного суспільства, що відкривало нові можливості для демократичного транзиту. Формування нормативної бази для реалізації конституційно-правових форм політичної активності громадян, що реалізуються за допомогою ІКТ, мало послідовний і поступальний характер, здійснювалося з урахуванням наявного технологічного рівня та особливостей політичної системи, а також зовнішньополітичних зобов’язань нашої держави. До інструментів електронної демократії, які запровадженні відповідно до конституційного законодавства України, на сьогодні належать електронне голосування на виборах і референдумах, електронні петиції, а також консультації з громадськістю, громадські слухання та обговорення проєктів правових актів органів публічного управління за допомогою ІКТ.

Висновок. Обґрунтовано висновок про те, що процес формування нормативно-правової основи для реалізації політичної активності громадян за допомогою ІКТ можна розділити на чотири етапи: 1) підготовчий етап (1990-1997 рр.) ‒ етап формування конституційно-правових засад політичної активності громадян України в умовах демократичної державності; 2) початковий етап (1997-2007 рр.) ‒ етап формування конституційно-правових основ інформатизації та розбудови інформаційного суспільства в Україні; 3) центральний етап (2007-2018 рр.) ‒ етап формування конституційно-правових основ «відкритого уряду» та «електронної демократії»; 4) сучасний етап (2019 р. ‒ по теперішній час) ‒ етап інтенсивного розвитку законодавства про правові форми політичної активності громадян із використанням ІКТ за провідної ролі Мінцифри. Розбудова конституційно-правових основ для реалізації політичної активності громадян в Україні відбувалася й відбувається на чіткій доктринально-концептуальній основі, з урахуванням міжнародних зобов’язань України та реального стану розвитку ІКТ й інформаційних відносин у публічній сфері. Як наслідок ‒ Україна на сьогодні перебуває в авангарді демократичних держав світу за масштабами використання ІКТ в реалізації «відкритого уряду» та «демократії участі».  

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

Ольга Афоніна, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Professor of Department of Constitutional and Municipal Law
Doctor of Science (Law), Full Professor
Svobody Square, 4, Kharkiv, 61022, Ukraine
v.a.seryogin@karazin.ua

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-06-30
Цитовано
Як цитувати
Афоніна, О. (2023). Розвиток законодавства про конституційно-правові форми політичної активності громадян, що реалізуються за домомогою інформаційно-комунікаційних технологій: досвід України. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (35), 52-67. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-35-06