Особливості компетенції та арбітражного провадження в сфері торгівлі зерновими культурами

  • Кирило Воронов Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0001-5315-9574
Ключові слова: міжнародний комерційний арбітраж, арбітражне провадження, GAFTA, зерновий арбітраж, арбітражне рішення

Анотація

Вступ. Стаття присвячена дослідженню функціонування та особливостей провадження в міжнародному комерційному арбітражі, що спеціалізується на торгівлі зерновими та олійними культурами. В статті розглянуто особливості арбітражного провадження, що є характерними для арбітражу GAFTA.

Короткий зміст основних результатів дослідження. Встановлено ключові відмінності саме зернового арбітражу, а саме: специфічна кваліфікація арбітрів GAFTA у сфері торгівлі зерновими та олійними культурами, що  відрізняє цю арбітражну інституцію від інших постійно діючих арбітражних установ; унікальна для арбітражних проваджень наявність апеляційного провадження, яке також організовується силами арбітражної установи та дає можливість сторонам оскаржити арбітражне рішення першої інстанції; арбітри, що переглядають рішення першої інстанції не пов’язані рішенням трибуналу першої інстанції і мають можливість переглянути справу з долученням нової доказової бази; наявність стандартної та спрощеної арбітражних процедур, що ефективно впливає на часові та фінансові ресурси сторін арбітражного провадження; наявність спрощеної процедури, що унеможливлює апеляційне оскарження арбітражного рішення, залишає лише одного арбітра та значним чином прискорює арбітражний розгляд справи стандартний для арбітражних процедур високий рівень конфіденційності провадження, що може бути особливо важливим, враховуючи специфіку ринку торгівлі зерновою сировиною; особливості пов’язані з оплатою роботи арбітрів та сплатою арбітражних платежів, в залежності від членства сторін у GAFTA; використання в арбітражі англійського права, яке у більшості випадків є більш застосовним саме для подібних комерційних спорів; арбітражне провадження в GAFTA у більшості випадків проходить без усного слухання, лише на підставі письмових документів, що значним чином прискорює розгляд провадження; сторони можуть значною мірою зменшити арбітражні витрати в арбітражі GAFTA якщо вони будуть членами асоціації, бо в такому разі обов’язкові платежі значною мірою зменшуються; арбітраж GAFTA ефективно змінив свій формат роботи під час пандемії коронавірусу та перейшов на електронний документообіг та на електронні арбітражні рішення з використанням електронних цифрових підписів та печаток.

Висновок. В статті встановлено, що спеціалізовані міжнародні комерційні арбітражі з торгівлі зерном є ефективним способом вирішення комерційних спорів ускладнених іноземним елементом враховуючи кваліфікацію арбітрів та спеціальну арбітражну процедуру.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2022-06-28
Цитовано
Як цитувати
Воронов, К. (2022). Особливості компетенції та арбітражного провадження в сфері торгівлі зерновими культурами. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (33), 70-76. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2022-33-07
Розділ
Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право