СИСТЕМНИЙ ПІДХІД І ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

  • Дмитро Миколайович Лук'янець Харківський національний університет ім.В.Н.Кразіна https://orcid.org/0000-0003-2921-2050
Ключові слова: система; системний підхід; системність у праві; юридична відповідальність; адміністративна відповідальність; нормативна конструкція юридичної відповідальності

Анотація

Статтю присвячено проблемам використання системного підходу у дослідженнях у сфері юридичної відповідальності. За основу узято розуміння системності права як об’єктивного об’єднання (з’єднання) за змістовними ознаками певних правових частин у структурно впорядковану цілісну єдність, яка має відносну самостійність, стійкість та автономність функціонування. З позиції ознак системності права детально розглянуто нормативну конструкцію адміністративної відповідальності фізичних осіб за Кодексом України про адміністративні правопорушення. Обгрунтовано висновок про те, що інститут адміністративної відповідальності представляє собою систему у її класичному розумінні і є складовою системи більш високого порядку, а саме галузі адміністративного права. На відміну від фізичних осіб, нормативні конструкції адміністративної відповідальності юридичних осіб, хоча вони і концептуально подібні адміністративній відповідальності фізичних осіб, не мають ознак системи в силу функціональної обмеженості та відсутності у них ознаки автономності. Відповідні нормативні конструкції обслуговують вузькі, специфічні сфери  суспільних відносин. Такі конструкції існують у банківському законодавстві, законодавстві про захист економічної конкуренції, містобудівному, екологічному, земельному та інших галузях законодавства. В аспекті порівняння показано, що нормативна конструкція дисциплінарної відповідальності державних службовців є впорядкованою сукупністю але не утворює системи з огляду на відсутність у неї ознаки автономності.

         Піддано критиці підхід, згідно якого термін «система» використовується для позначення нормативних конструкцій, які за своїми характеристиками не є системами. Зокрема вказано на некоректність використання у науковій літературі терміну «система адміністративних стягнень». Показано, що сукупність адміністративних стягнень не відмежована від зовнішнього середовища, яким для них виступає інститут адміністративної відповідальності в цілому; для реалізації адміністративних стягнень необхідно задіяти цілу низку нормативних конструкцій, насамперед процесуальних, які також є складовою інституту адміністративної відповідальності; у сукупності адміністративних стягнень відсутня інтегративна якість, відмінна від якостей кожного окремого стягнення. Перелік адміністративних стягнень представляє собою впорядковану сукупність, але впорядкованість тут проявляється лише у їх концентрованому, впорядкованому розташуванні у тексті відповідного нормативно-правового акту.

         Розглядаючи нормативну конструкцію кримінальної відповідальності зроблено висновок про те, що така відповідальність з точки зору системного підходу є надгалузевим утворенням, оскільки складається із норм, які утворюють кримінальне право, кримінально-процесуальне право та кримінально-виконавче право. Але ці нормативні утворення з точки зору сучасної теорії права мають статус самостійних галузей права.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

1. Дудник І.М. Вступ до загальної теорії систем. Навч. посібник. Полтава. 2010. 129 с.
2. Кустовська О. В. Методологія системного підходу та наукових досліджень: Курс лекцій. Тернопіль: Економічна думка. 2005. 124 с.
3. Керімов Д.А. Методология права (предмет, функции, проблемы философии права)/2-е изд. М.:Аванта +. 2001.560с.
4. Кодекс України про адміністративні правопорушення : Закон України від 07.12.1984 № 8073-X (редакція 29.04.2020). Відомості Верховної Ради Української РСР. 1984. додаток до № 51. ст.1122)
5. Проблемы теории государства и права / Под ред. М.Н. Марченко. М.: Юристъ. 2002. 656 с.
Опубліковано
2020-07-18
Цитовано
Як цитувати
Лук’янець, Д. М. (2020). СИСТЕМНИЙ ПІДХІД І ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (29), 54-59. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2020-29-06
Розділ
Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень