КОДИФІКАЦІЯ ТА ПРОГРЕСИВНИЙ РОЗВИТОК МІЖНАРОДНОГО МИТНОГО ПРАВА

  • Сергій Михайлович Перепьолкін Університет митної справи та фінансів https://orcid.org/0000-0003-2914-5898
Ключові слова: Міжнародне митне право; кодифікація та прогресивний розвиток; митне право; міжнародні конвенції; soft law.

Анотація

Міжнародне митне право і національне митне право вже давно співіснують як взаємопов’язані і взаємодоповнюючі комплекси правил поведінки, що використовуються учасниками митних відносин з метою задоволення їх потреб. Однак в умовах загального визнання верховенства міжнародного митного права над національним митним правом, його вивченню вчені майже не приділяють уваги. Це стосується різних його аспектів, зокрема й кодифікації та прогресивного розвитку. Правова характеристика кодифікації та прогресивного розвитку міжнародного митного права становить інтерес як для вчених, які досліджують різні теоретичні і практичні аспекти національного митного і міжнародного митного права, студентів, які вивчають однойменні навчальні дисципліни, так і для безпосередніх учасників митних відносин, які в своїй діяльності спираються на принципи і норми національного митного і міжнародного митного права. У зв’язку з цим, у статті проаналізовано доктринальні підходи до розумінні кодифікації та прогресивного розвитку загального міжнародного права, а також запропоновано авторське бачення кодифікації та прогресивного розвитку міжнародного митного права і підсумкових форм закріплення її результатів. За результатами проведеного дослідження стверджується, що кодифікації та прогресивному розвитку міжнародного митного права властивий частковий, предметно визначений характер. Поряд із державами та іншими cуб’єктами міжнародного митного права участь у здійсненні його кодифікації та прогресивного розвитку можуть приймати також окремі вчені та науково-дослідні установи. Незалежно від кількісного і представницького складу учасників, ця діяльність може мати тільки офіційний характер. Основною підсумковою формою юридичного закріплення результатів кодифікації та прогресивного розвитку міжнародного митного права є загальні міжнародні договори (конвенції) універсального характеру, під якими можна розуміти укладені у письмовій формі багатосторонні угоди, які стосуються загальних принципів і норм міжнародного митного права або присвячені питанням, що становлять інтерес для суб’єктів міжнародного митного права у цілому. Поряд із загальними міжнародними конвенціями універсального характеру з цією метою можуть використовуватися також різноманітні види актів «м’якого права», найбільш знаними серед яких є резолюції і декларації міжнародних організацій та заключні акти міжнародних конференцій.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Бібліографічний опис джерел та посилань у тексті виконується відповідно до вимог МОН України, зокрема – ДСТУ 8302:2015.
Опубліковано
2020-07-18
Цитовано
Як цитувати
Перепьолкін, С. М. (2020). КОДИФІКАЦІЯ ТА ПРОГРЕСИВНИЙ РОЗВИТОК МІЖНАРОДНОГО МИТНОГО ПРАВА. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (29), 324-331. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2020-29-43