Методологічні аспекти формування кластерно-інституціонаного простору у сфері тваринництва і переробки
Анотація
В сучасних умовах продовольчої безпеки, глобалізації ринку сільськогосподарської продукції та необхідності підвищення конкурентоспроможності аграрного сектору України, зростає актуальність розбудови кластерно-інституціональних структур, зокрема у сфері тваринництва та пов’язаних з ним переробних галузей. Формування кластерно-інституціонального простору є важливим інструментом забезпечення синергії між виробничими, науковими, освітніми та управлінськими компонентами аграрної економіки.
Метою публікації є методологічний аналіз формування кластерно-інституціонального простору та його значення у сфері тваринництва та переробки продукції тваринництва. Методологічну основу дослідження становили загальнонаукові та спеціалізовані методи, зокрема: аналіз і синтез для формування цілісного уявлення про функціонування кластерів у тваринництві; системний аналіз для виявлення взаємозв’язків і синергії між учасниками кластеру; монографічний метод для вивчення зарубіжного досвіду кластеризації; моделювання та графічний метод для побудови й візуалізації моделі формування тваринницького кластеру та оцінки ефектів його впровадження.
В статті досліджується кластерно-інституціональний простір у сфері тваринництва, як сукупність взаємопов’язаних економічних агентів, організаційних структур, інституційних норм та механізмів, що забезпечують ефективну взаємодію суб’єктів аграрного виробництва та переробки тваринницької продукції. Досліджена методологічна програма формування, створення та розвитку кластерно-інституціонального простору та визначені його ключові етапи. Обґрунтовано, що ефективне формування кластерно-інституціонального простору в тваринництві потребує впровадження таких стратегічних механізмів: інституціональна підтримка кластеризації; модернізація інфраструктури; розвиток горизонтальної та вертикальної кооперації; освітньо-науковий супровід.
Запровадження кластерної моделі в галузі тваринництва та його переробки, відкриває нові можливості для підвищення ефективності, конкурентоспроможності й інноваційного розвитку аграрного сектору. Формування кластерно-інституціонального простору у сфері тваринництва та його переробки має розглядатися не лише як сучасна економічна модель, а як стратегічний інструмент сталого розвитку сільських територій, зміцнення продовольчої безпеки країни та інтеграції України до глобальних аграрних ланцюгів доданої вартості.
Завантаження
Посилання
Marshall, A. (1990). Principles of Economics: An Introductory Volume. London: Macmillan, 568 p.
Porter, M. (2000). Competitive Strategy: Techniques for Analyzing Industries and Competitors. Kyiv: Osnovy, 390 p. [in Ukrainian]
Sokolenko, S. I. (2004). Clusters in the Global Economy. Kyiv: Logos, 848 p. [in Ukrainian]
Kropyvko, M. F., & Kovalova, O. V. (2018). The essence of the cluster as a modern network organization of joint activity in agro-industrial production. Economics of Agro-Industrial Complex, (6), pp. 18–30. [in Ukrainian]
Yavorska, M. K. (2019). Institutional foundations for the formation of investment-innovative clusters in the agricultural sector. Ukrainian Journal of Applied Economics, 4(1), pp. 16–24. [in Ukrainian]
Samofatova, V. A. (2016). Sustainable development of the agro-food sector of the region based on the cluster approach. Economics of Food Industry, 8(4), pp. 10–14. [in Ukrainian]
Lavruk, V. V., & Lavruk, O. S. (2024). Clusters as an innovative tool for achieving global goals in food security management. Effective Economy, (2). https://doi.org/10.32702/2307-2105.2024.2.14 [in Ukrainian]
Nikolaienko, S. M. (2023). Formation of clusters involving dairy industry enterprises: Author’s abstract of candidate of technical sciences dissertation, 08.00.04 Economics and Enterprise Management (by types of economic activity). National University of Food Technologies, Kyiv, 21 p. Retrieved from https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/41783 [in Ukrainian]
Korepanov, O. S., & Dashutin, V. V. (2020). Methodological principles for analyzing regional differentiation of livestock development in Ukraine. Business Inform, (10), pp. 214–220. https://doi.org/10.32983/2222-4459-2020-10-214-220 [in Ukrainian]
Korobka, S. V. (2020). Features of formation and development of cluster structures in rural areas. Economic Space, (159), pp. 75–79. https://doi.org/10.32782/2224-6282/159-15 [in Ukrainian]
Danko, Y., & Zhurbenko, N. (2023). Assessment of production potential of agricultural enterprises: Towards clusters. Sustainable Development of Economy, 2(47), pp. 276–283. https://doi.org/10.32782/2308-1988/2023-47-39 [in Ukrainian]
National Institute for Strategic Studies. (2012). On the state policy for supporting the development of agricultural clusters in Ukraine. Retrieved from https://niss.gov.ua/doslidzhennya/ekonomika/schodo-derzhavnoi-politiki-pidtrimki-rozvitku-agrarnikh-klasteriv-v-ukraini [in Ukrainian]
Nitsenko, V. (2016). The economic efficiency of an intensification pig industry: theoretical and methodological aspects. Formation of Market Relations in Ukraine, 1(176), pp. 107–111. [in Ukrainian]
Nitsenko, V. S. (2019). Problems and directions of optimizing pork production costs. Bulletin of Kharkiv National Technical University of Agriculture: Economic Sciences, (202), pp. 198–209. [in Ukrainian]
Nitsenko, V. S., & Danko, Yu. L. (2019). Development of milk production in Ukraine and economic sustainability of the dairy complex. Ukrainian Journal of Applied Economics, 4(4), pp. 8–15. https://doi.org/10.36887/2415-8453-2019-4-1 [in Ukrainian]
Nitsenko, V. S. (2019). Ways to ensure sustainable development of milk production in Ukraine. Ukrainian Journal of Applied Economics, 4(3), pp. 106–113. https://doi.org/10.36887/2415-8453-2019-3-12 [in Ukrainian]
Авторське право (c) 2025 ФІНАНСОВО-КРЕДИТНІ СИСТЕМИ: ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ

Цю роботу ліцензовано за Міжнародня ліцензія Creative Commons Attribution 4.0.