Гостинність і сталий розвиток: синергія для успішного туристичного сектору

  • Ю. І. Жук Львівський національний університет імені Івана Франка вул. П. Дорошенка, 41, м. Львів, 79007, Україна https://orcid.org/0000-0002-1332-9863
  • І. О. Бухта Львівський національний університет імені Івана Франка вул. П. Дорошенка, 41, м. Львів, 79007, Україна https://orcid.org/0009-0001-0489-8124
Ключові слова: гостинність, сталий розвиток, синергія, туризм

Анотація

Мета. Дослідити взаємозв'язок між гостинністю та сталим розвитком і розкрити потенціал синергії цих двох концепцій для досягнення успішного туристичного сектору.

Результати. Увагу сфокусовано на таких аспектах як соціокультурна взаємодія з місцевими спільнотами, екологічна сталість, економічний розвиток та забезпечення якісного досвіду для туристів. Гостинність і сталий розвиток мають тісний зв'язок і впливають одне на одного, сприяючи позитивному розвитку туристичної галузі. Гостинність створює приємну і затишну атмосферу для відвідувачів, підвищуючи їх задоволення від подорожі та стимулюючи повторний візит. У той же час, сталий розвиток сприяє збереженню природних і культурних ресурсів, зменшенню негативного впливу на довкілля та підтримці місцевої економіки. Встановлено, що позитивна та плідна взаємодія гостинності і сталого розвитку має корисний вплив на різні аспекти туристичного сектору, зокрема на зростання прибутковості туристичних підприємств, раціональне використання ресурсів, зменшення негативного екологічного впливу, підвищення задоволення та лояльності туристів. Вдале поєднання гостинності і сталого розвитку сприяє підвищенню конкурентоспроможності туристичного сектору, сприяє його зростанню і допомагає зберігати природні та культурні цінності для майбутніх поколінь. Успішне поєднання гостинності та сталого розвитку може мати вигоди як для туристів, так і для місцевих спільнот і природного середовища.

Висновки. Гостинність і сталий розвиток можуть виявитися вирішальними факторами успіху в туристичній галузі. Взаємодія між цими двома концепціями дозволяє розробляти новаторські підходи до розвитку туризму, враховуючи потреби туристів і принципи сталого розвитку, а також сприяє створенню стійкого туристичного продукту.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

Ю. І. Жук, Львівський національний університет імені Івана Франка вул. П. Дорошенка, 41, м. Львів, 79007, Україна

кандидат географічних наук,  асистент кафедри туризму

 

І. О. Бухта , Львівський національний університет імені Івана Франка вул. П. Дорошенка, 41, м. Львів, 79007, Україна

інженер 2 категорії кафедри конструктивної географії і картографії

 

Посилання

United Nations World Tourism Organization (UNWTO). Retrieved from http://www2.unwto.org/

Sustaining Tourism. Retrieved from https://sustainabletourism.net/

Joshua, J. B., Jin, Y., Ogunmokun, O. A. & Ikhide, J. E. (2023). Hospitality for sustainability: employee eco-anxiety and employee green behaviors in green restaurants. Journal of Sustainable Tourism, 31(6), 1356-1372. https://doi.org/10.1080/09669582.2022.2043877

López-Gamero, M., Pereira-Moliner, J., Molina-Azorín, J. F., Tarí J. J. & Pertusa-Ortega E. M. (2023). Human resource management as an internal antecedent of environmental management: a joint analysis with competitive consequences in the hotel industry. Journal of Sustainable Tourism, 31(6), 1293-1314 . https://doi.org/10.1080/09669582.2020.1841216

Bianco S., Bernard Sh., & Singal M. (2023). The impact of sustainability certifications on performance and competitive action in hotels. International Journal of Hospitality Management,108(January ), 103379. https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2022.103379

The International Ecotourism Society (TIES). Retrieved from https://www.ecotourism.org/

Zheng, X., Huang, J., Wu, J., Sun, Sh,, Wang Sh, (2023). cEmerging trends in online reviews research in hospitality and tourism: A scientometric update (2000−2020). Tourism Management Perspectives, 47(June), 101105. https://doi.org/10.1016/j.tmp.2023.101105

Global Sustainable Tourism Council (GSTC). Retrieved from https://www.gstcouncil.org/

Moorhouse, T., & Fennell, D. (Eds.). (2023). Sustainability Dimensions of Wildlife Tourism: Welfare, conservation, practices, and impacts. Journal of Sustainable Tourism, 31(5). Retrieved from https://www.tandfonline.com/toc/rsus20/31/5?nav=tocList

LEED rating system. Retrieved from https://www.usgbc.org/leed

Green Globe. The Global leader in Sustainable Tourism Certification. Retrieved from https://www.greenglobe.com/

Опубліковано
2023-06-26
Як цитувати
Жук, Ю. І., & Бухта , І. О. (2023). Гостинність і сталий розвиток: синергія для успішного туристичного сектору. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Екологія», (28), 112-120. https://doi.org/10.26565/1992-4259-2023-28-10