Обрядова та святкова їжа чехів Півдня України як маркер етнічної самоідентифікації (за матеріалами етнографічних досліджень Запорізької області)

  • Марина Курінна Відділ «Український етнологічний цент» Інституту мистецтвознавства фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАН України http://orcid.org/0000-0002-1340-3648
Ключові слова: чеські переселенці, традиційна їжа, міжетнічні взаємовпливи

Анотація

У статті проаналізовано особливості традиційної їжі нащадків чеських переселенців, що мешкають у с. Новгородківка Мелітопольського р-ну Запорізької обл. Шляхом порівняння результатів авторських польових досліджень і опублікованих даних про кухню переселенців на материнській території, було встановлено, що обрядова і святкова їжа, з одного боку, зберегла свої традиційні елементи, з іншого – набула нових характеристик.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Arxivni naukovi fondy` rukopy`siv ta fonozapy`siv insty`tutu my`stecztvoznavstva fol`klory`sty`ky` ta etnologiyi im. M. Ry`l`s`kogo NAN Ukrayiny` [Archives of manuscripts and background recordings.
The Rylsky Institute of Art Studies, Folklore and Ethnology. National Academy of Sciences of Ukraine], f. 57, st.un. 17. 23 s.
Artyux, L. 1977. Ukrayins`ka narodna kulinariya: Istory`ko-etnografichne doslidzhennya [Ukrainian folk cooking: Historical and ethnographic research]. Kyiv: Naukova dumka. 155 s.
Artyux, L. 1993. Yizha i xarchuvannya [Food and Nutrition]. Kul`tura i pobut naselennya Ukrayiny`: Navch. posibny`k / V. I. Naulko, L. F. Artyux, V. F. Gorlenko ta in.; 2-e vy`d., dop. ta pererob. Kyiv: Ly`bid`, s. 136-148.
Chekhiya i Moraviya [Czech and Moravia] / Sost. Ye. S. Vulfson. Moskva: Tip. Panafidina, b.g. 110 s.
Gutorov, V. 1970. Take bulo u nas vesillya [This was our wedding]. Serp i molot, 3 lyutogo 1970, s. 2.
Kagarov, Ye. G. 1929. Sostav i proiskhozhdenie svadebnoy obryadnosti [Composition and origin of the wedding ceremony]. Sbornik muzeya antropologii i etnografii. Otdelnyy ottisk. Leningrad, t. VIII, s. 152-195.
Опубліковано
2020-03-01
Як цитувати
Курінна, М. (2020). Обрядова та святкова їжа чехів Півдня України як маркер етнічної самоідентифікації (за матеріалами етнографічних досліджень Запорізької області). Дриновський збірник, 12, 165-171. https://doi.org/10.7546/DS.2019.12.18